Ορθοπαιδικά

Πρόληψη οστεοπόρωσης: Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου;

Οι γυναίκες επηρεάζονται από τη χαμηλή οστική πυκνότητα σε πολύ πιο ψηλά ποσοστά από ότι οι άνδρες. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η οστεοπόρωση επηρεάζει το 24,5% των γυναικών άνω των 65 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι άνδρες της ίδιας ηλικίας επηρεάζονται σε ποσοστό 5%.

Γιατί είναι σημαντικό το ασβέστιο ;

Το ασβέστιο χρησιμοποιείται για διάφορες σωματικές διεργασίες, ξεκινώντας από τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και καταλήγοντας στην λειτουργία των ορμονών. Στην περίπτωση που τα ποσοστά ασβεστίου που λαμβάνονται μέσω της διατροφής είναι ελάχιστα, το σώμα χρησιμοποιεί το ήδη αποθηκευμένο ασβέστιο που υπάρχει στα οστά και τα δόντια, για να συνεχίσει να διεκπεραιώνει τις λειτουργίες του. Τα αποθηκευμένα ποσοστά ασβεστίου που υπάρχουν στα δόντια και τα οστά, είναι απαραίτητα για την δομή τους, έτσι η χρήση τους για τις υπόλοιπες διεργασίες του σώματος οδηγεί σε οστική απώλεια.

Γιατί η οστεοπόρωση επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από ότι τους άντρες;

Η οστεοπόρωση επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες διότι έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος και μικρότερο σωματότυπο. Ο μεγαλύτερος, ωστόσο, παράγοντας κινδύνου για τις γυναίκες είναι η εμμηνόπαυση. Συγκεκριμένα, όταν μια γυναίκα περνάει από την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων της πέφτουν απότομα, γεγονός που αυξάνει την οστική απώλεια και μειώνει την απορρόφηση ασβεστίου. Με άλλα λόγια, όλες οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, ακόμη και αν λαμβάνουν ασβέστιο, αυτό δεν μπορεί να απορροφηθεί και να χρησιμοποιηθεί από το σώμα τους.

Πόσο ασβέστιο χρειάζονται οι γυναίκες;

Για να αντισταθμιστούν οι προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου μεταξύ των γυναικών, το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής συνιστά υψηλότερες ημερήσιες προσλήψεις ασβεστίου από τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, αρχίζοντας από την ηλικία των 51 ετών.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής, οι Αμερικανοί πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά τις ακόλουθες ποσότητες ασβεστίου:

  • 000 mg για όλους τους ενήλικες μεταξύ 19 έως 50 ετών
  • 000 mg για τους άνδρες μεταξύ 51 και 70 ετών
  • 200 mg για γυναίκες μεταξύ 51 και 70 ετών
  • 200 mg για όλους τους ενήλικες άνω των 71 ετών

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ακόμη και αν ακολουθούνται αυτές οι οδηγίες, οι γυναίκες θα εξακολουθήσουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι πραγματικές προσλήψεις ασβεστίου από τις γυναίκες είναι χαμηλές και συγκριμένα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η μέση πρόσληψη ασβεστίου κυμαίνεται από 748 έως 968 mg την ημέρα.

Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου;

Οργανισμοί υγείας όπως η American Bone Health, η NOF και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας συμφωνούν ότι είναι καλύτερο να λαμβάνεται ασβέστιο μέσω τροφίμων και όχι μέσω συμπληρωμάτων και αυτό γιατί οι τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά παρέχουν μια ποικιλία βιταμινών και ανόργανων ουσιών που ωφελούν τον οργανισμό με τρόπους που ένα συμπλήρωμα δεν μπορεί να το κάνει. Συγκεκριμένα, το ανθρώπινο σώμα μπορεί να απορροφήσει μόνο το 30% του ασβεστίου που λαμβάνει ένας άνθρωπος, αλλά τα τρόφιμα που περιέχουν για παράδειγμα βιταμίνη D και άλλα συστατικά μαζί με ασβέστιο, βοηθούν το σώμα να απορροφήσει περισσότερο ασβέστιο. Με βάση αυτό, τα συμπληρώματα πρέπει να θεωρούνται η έσχατη λύση για άτομα που πάσχουν από κάποια ασθένεια που επηρεάζει την απορρόφηση ασβεστίου και μειώνει την όρεξη, όπως  η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn και η θεραπεία για τον καρκίνο.