Διατροφή

Πρόπολη: Ποια τα οφέλη της για τον οργανισμό;

Οι μέλισσες είναι πολύ σημαντικές για το οικοσύστημά μας. Μέσω της επικονίασης, συμβάλλουν στην αναπαραγωγή των δέντρων και των φυτών, γεγονός που με τη σειρά του εγγυάται οξυγόνο για όλους τους οργανισμούς, καθώς και στέγη και τροφή για πολλούς από αυτούς. Οι μέλισσες φτιάχνουν το πολύ ευεργετικό για την υγεία μας μέλι και μαζεύουν από φυτά την πρόπολη, μία ουσία με πιθανά πολλαπλές βιολογικές επιδράσεις.

Τι είναι η πρόπολη;

Η πρόπολη είναι μία κολλώδης ουσία. Αποτελείται από ρητίνες φυτών, γύρη και κηρήθρα, βάλσαμα αρωματικά και αιθέρια έλαια, μαζί με άλλη οργανική ύλη. Το προϊόν αυτό το χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να προστατέψουν τις κυψέλες τους από θερμοκρασίες και επιθέσεις άλλων ζώων και όταν είναι κρύο είναι αρκετά σκληρό, ενώ όταν ζεσταίνεται γίνεται μαλακό και κολλώδες. Έχει ευχάριστη αρωματική μυρωδιά.

Η πρόπολη μελετάται εκτενώς για τις βιολογικές της δράσεις και ήδη βρίσκει εφαρμογές σε φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση λοιμώξεων και μολύνσεων, ωστόσο υπάρχουν ανεπαρκή δεδομένα για την ακριβή δράση ή αποδοτικότητά της απέναντι σε πολύ σοβαρές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Ποιες οι ευεργετικές ιδιότητες της πρόπολης για τον άνθρωπο;

Η πρόπολη έχει αντιμικροβιακές εφαρμογές, χρησιμοποιείται σε μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, στο κοινό κρυολόγημα και στη γρίπη, στην επούλωση πληγών και εγκαυμάτων, στην ακμή και τον έρπητα (απλό και γεννητικών οργάνων) και στη νευροδερματίτιδα. Ακόμη, φαίνεται να βοηθά και στη στοματική υγιεινή, αποτρέποντας την τερηδόνα και την ουλίτιδα και τη στοματίτιδα. Υπάρχουν οδοντόπαστες και στοματικά διαλύματα που την περιέχουν.

Υπάρχουν έρευνες σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και για την δράση της πρόπολης έναντι του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την COVID-19. Εργαστηριακές έρευνες είχαν δείξει ότι η πρόπολη επιδεικνύει αντιική δραστηριότητα έναντι σε κάποιους άλλους τύπους ιών, όπως οι ρινοϊοί και η γρίπη. Υπάρχει ένδειξη ότι η πρόπολη βοηθάει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι η πρόπολη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη από μόλυνση με SARS-CoV-2. Οι κλινικές δοκιμές που αφορούν την πρόπολη σχετικά με την COVID-19 είναι σε εξέλιξη και μέχρι να ολοκληρωθούν δεν θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν οι υποθέσεις αυτές είναι σωστές.

Υπάρχουν επίσης αναφορές για χρήση της πρόπολης σε γαστρεντερικές και γυναικολογικές διαταραχές καθώς και σε περιπτώσεις αλλεργιών. Παράλληλα, χρησιμοποιείται και στη βιομηχανία των καλλυντικών και σε διάφορες φυσικές θεραπείες.

Γενικά, η πρόπολη φαίνεται να έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιελκωτικές, αντικαρκινικές και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες, και με πιο εκτεταμένη έρευνα θα μπορέσουμε να έχουμε και πιο επαρκή δεδομένα για τη δράση της πρόπολης στις περιπτώσεις του διαβήτη και του καρκίνου. Είναι εμπορικά διαθέσιμη σε διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές, από κρέμες και στοματικά διαλύματα, μέχρι σκόνη και κάψουλες.

Φυσικά, πριν χρησιμοποιήσετε την πρόπολη, είναι απαραίτητο να ζητήσετε τη γνώμη του γιατρού σας, για να σας γνωστοποιήσει αν είναι ασφαλές να τη χρησιμοποιήσετε. Μην αποκαταστήσετε τη γνώμη του ειδικού με τη χρήση κάποιου σκευάσματος πρόπολης, ειδικά αν έχετε επίμονα συμπτώματα ή κάποια πολύ σοβαρή νόσο για την οποία δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία της δράσης της πρόπολης. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργία στην πρόπολη, οπότε πραγματοποιήστε έλεγχο για αλλεργία στην ουσία αυτή πριν τη χρησιμοποιήσετε.


+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

MC Marcucci, Propolis: chemical composition, biological properties and therapeutic activity, Apidologie (1995) 26, pages 83-99

C. Chang, M.Yang, H. Wen, J. Chern, Estimation of Total Flavonoid Content in Propolis by Two Complementary Colorimetric Methods, Journal of Food and Drug Analysis; Philadelphia Vol. 10 Iss. 3 (2002), Pages 178-182

What are the benefits of propolis? https://www.medicalnewstoday.com/articles/propolis

Propolis: A Wonder Bees Product and Its Pharmacological Potentials https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3872021/

Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/