Μολυσματικές ασθένειες

Προστατευθείτε από την COVID-19 καταναλώνοντας καφέ και λαχανικά

Έρευνες υποστηρίζουν ότι ένα καθημερινό φλιτζάνι καφέ μπορεί να βελτιώσει την υγεία. Μια νέα μελέτη ωστόσο, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στο περιοδικό Nutrients, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ, καθώς και λαχανικών, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει το ενδεχόμενο νόσησης με COVID-19.

Ο καφές και τα λαχανικά προστατεύουν από τη νόσο COVID-19;

Η ομάδα της Marilyn Cornelis, αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern Feinberg, χρησιμοποίησε δεδομένα από την biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, από 37.988 άτομα, το 17% των οποίων είχε διαγνωστεί με COVID-19 μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2020.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες αυτών των ανθρώπων, από το 2006 μέχρι το 2019, αναζητώντας συγκεκριμένες συσχετίσεις ανάμεσα σε τρόφιμα που αποδείχθηκαν από άλλες μελέτες ότι ενισχύουν την ασυλία του οργανισμού και στο πόσο προστατευτικά είναι σε σχέση με την νόσο COVID-19. Τα τρόφιμα που ελέγχθηκαν ήταν:

 • Καφές
 • Τσάι
 • Λαχανικά
 • Ξηροί καρποί
 • Λιπαρά ψάρια
 • Επεξεργασμένο κρέας
 • Κόκκινο κρέας

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές εξέτασαν το αν οι συμμετέχοντες θήλαζαν στην βρεφική τους ηλικία, καθώς είναι ήδη γνωστό ότι τα παιδιά που θηλάζουν αναπτύσσουν ένα πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ως ενήλικες.

Οι επιστήμονες λοιπόν, παρατήρησαν ότι ορισμένα από τα πιο πάνω τρόφιμα σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης, ενώ άλλα με χαμηλότερο κίνδυνο. Συγκεκριμένα, η μελέτη κατέληξε στους εξής συσχετισμούς:

 • Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα – σε σύγκριση με την απουσία του καφέ – συσχετίστηκε με περίπου 10% μείωση του κινδύνου νόσησης με COVID-19.
 • Τουλάχιστον μισή μερίδα –ψημένα ή ωμά- λαχανικά την ημέρα, συσχετίστηκε με 12% χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης.
 • Μίση μερίδα επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης.
 • Ο θηλασμός συσχετίστηκε με 9% μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης, συγκριτικά με την απουσία θηλασμού.

Γιατί τα λαχανικά και ο καφές μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης;

Ο ακριβής λόγος για τον οποίο τα λαχανικά και ο καφές μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης, δεν είναι ακόμη σαφής, αλλά οι ερευνητές κάνουν τις δικές τους εικασίες.

Όσον αφορά τον καφέ, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα προστατευτικά του οφέλη οφείλονται στην αυξημένη ποσότητα καφεΐνης που περιέχει. Κάποιος ωστόσο, θα περίμενε ότι και το τσάι, ως ένα πολύ παρόμοιο προϊόν θα έχει τις ίδιες προστατευτικές ιδιότητες, παρόλα αυτά δεν τις έχει. Σύμφωνα με την Δρ. Cornelis, παρόλο που ο καφές και το τσάι είναι αρκετά παρόμοια προϊόντα, το τσάι περιέχει πολύ λιγότερη καφεΐνη και ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο νόσησης. Να υπενθυμίσουμε ότι η καφεΐνη και οι πολυφαινόλες – μια οργανική ένωση που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στον καφέ – παρέχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που θα μπορούσαν να ωφελήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όσον αφορά τα λαχανικά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αποδεδειγμένα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν και ενδεχομένως σε αυτά τα συστατικά να οφείλεται και η προστατευτική τους δράση κατά της νόσου.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια και κατά συνέπεια, το εμβόλιο συνεχίζει να είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχει στα χέρια της η ανθρωπότητα.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Drinking Coffee and Eating Vegetables May Help Protect Against COVID-19 https://www.verywellhealth.com/coffee-vegetables-covid-risk-5193866

The Role of Polyphenols in Human Health and Food Systems: A Mini-Review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6160559/

Dietary Behaviors and Incident COVID-19 in the UK Biobank https://www.mdpi.com/2072-6643/13/6/2114/htm