Γυναίκα

Προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου μαστού: Εγκρίνεται φορητός, τρισδιάστατος υπέρηχος μαστού

Μια στις οκτώ γυναίκες εμφανίζει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε δοθεί έμφαση στη βελτίωση της τεχνολογίας της μαστογραφίας, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης και κατά συνέπεια οι πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών.

Σήμερα, μια εταιρεία που ονομάζεται iSono Health, η οποία στοχεύει να κάνει την εξατομικευμένη απεικόνιση ολόκληρου του μαστού προσβάσιμη σε όλες τις γυναίκες, σε παγκόσμιο επίπεδο, έλαβε έγκριση από την FDA για τον αυτοματοποιημένο, φορητό, τρισδιάστατο υπέρηχο μαστού, που δημιούργησε. (Η ετήσια μαστογραφία θα πρέπει να σταματάει σε γυναίκες ηλικίας 75 ετών και άνω;)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον φορητό, τρισδιάστατο υπέρηχο μαστού;

Ο υπέρηχος, που ονομάζεται ATUSA, έχει σχεδιαστεί για να είναι αποτελεσματικός, ακριβής, άνετος και προσβάσιμος τόσο σε ασθενείς, όσο και γιατρούς, στο σημείο της περίθαλψης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, μόλις σε δύο λεπτά, το φορητό σύστημα σαρώνει αυτόματα ολόκληρο το στήθος, ανεξάρτητα από την τεχνογνωσία του χειριστή του και προσφέρει τρισδιάστατη απεικόνιση του ιστού του μαστού. Επιπρόσθετα, στον υπέρηχο υπάρχουν ενσωματωμένα μοντέλα μηχανικής μάθησης, που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν υποστήριξη στους γιατρούς σε ότι αφορά τη λήψη κλινικών αποφάσεων.

Photo: iSono Health

Όπως εξήγησε η Maryam Ziaei, συνιδρύτρια της iSono και διευθύνουσα σύμβουλος της startup εταιρείας με έδρα το Νότιο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, οι μαστογραφίες έχουν περιορισμένη ευαισθησία για τις γυναίκες που έχουν πυκνό στήθος. Ο υπέρηχος, ωστόσο, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που έχουν πυκνούς μαστούς. (Μαστογραφία: όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον προγραμματισμό της)

Υπογραμμίζεται ότι η εταιρεία iSono συνεχίζει να μελετά το ATUSA, με στόχο να αποδείξει την περαιτέρω αποτελεσματικότητά του. Σύμφωνα με επισήμανση της Ziaei, η εταιρεία έχει αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της συσκευής ATUSA με εκτεταμένες δοκιμές επαλήθευσης και επικύρωσης, καθώς και κλινικές μελέτες σκοπιμότητας, για να μπορέσει να πάρει έγκριση από την FDA, όμως αναμένεται να διεξαχθούν επιπρόσθετες μελέτες.

Με την έγκριση της συσκευής ATUSA από την FDA, η εταιρεία iSono εντάσσεται στην ομάδα των εταιρειών που επιδιώκουν να βελτιώσουν την ανίχνευση του καρκίνου με τη χρήση της τεχνολογίας που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. (Πώς να ελέγχετε σωστά το στήθος σας για σημάδια καρκίνου;)

Τον Μάρτιο, η Paige με έδρα τη Νέα Υόρκη, μια startup από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center, κυκλοφόρησε ένα λογισμικό με στόχο να βοηθήσει στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού που είναι εξαπλωμένος στους λεμφαδένες. Το εν λόγω λογισμικό ονομάζεται Paige Breast Lymph Node και λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη, βοηθώντας τους παθολόγους στο χρονοβόρο έργο της εύρεσης μικρών όγκων. Την ίδια ώρα, και άλλες εταιρείες, όπως η PathAI και η Ibex, παρέχουν μέσα που στηρίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, για να βοηθήσουν τους γιατρούς να κάνουν ακριβή διάγνωση καρκίνου και να πάρουν τις σωστές κλινικές αποφάσεις. (Καρκίνος του μαστού: Ξεδιαλύνοντας 15 κοινούς μύθους)

Ο Δρ. Mohammad Eghtedari, ακτινολόγος του μαστού και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, μιλώντας για τη σημαντικότητα της συσκευής ATUSA, υπογράμμισε ότι ένα φορητό και αυτοματοποιημένο υπερηχογράφημα ολόκληρου του μαστού, επαυξημένο με μηχανική μάθηση, θα ήταν η πιο πρακτική τεχνολογία για τη μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά σε χώρες με περιορισμένους υγειονομικούς πόρους. (Καρκίνος του μαστού: Η μετεγχειρητική χημειοθεραπεία είναι απαραίτητη για όλες τις γυναίκες;)

Η συσκευή ATUSA αναμένεται να αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες επιλογές προσυμπτωματικού ελέγχου για νεότερες γυναίκες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να υποβληθούν σε  μαστογραφία και για γυναίκες που για άλλους λόγους δεν έχουν πρόσβαση στις μαστογραφίες.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά στις γυναίκες με μέσο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, να αρχίσουν να υποβάλλονται σε μαστογραφία στην ηλικία των 45 ετών. Σε περίπτωση που μια γυναίκα επιθυμεί να υποβληθεί νωρίτερα σε προσυμπτωματικό έλεγχο, συνιστάται πρώτα η συμβουλή γιατρού για τα πιθανά οφέλη και τις βλάβες που απορρέουν από μια τέτοια επιλογή.(Η μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει καρδιακά προβλήματα;)

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

FDA clears wearable 3D ultrasound for breast imaging https://medcitynews.com/2022/05/fda-clears-wearable-3d-breast-ultrasound-for-cancer-screening/?utm_source=The+Medical+Futurist+Newsletter&utm_campaign=32c41e80d5-EMAIL_CAMPAIGN_2022_02_01_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_efd6a3cd08-32c41e80d5-420737089&mc_cid=32c41e80d5&mc_eid=7428a81f7a

Breast Cancer Screening Guidelines for Women https://www.cdc.gov/cancer/breast/pdf/breast-cancer-screening-guidelines-508.pdf

Trends in the US and Canadian Pathologist Workforces From 2007 to 2017 https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2734800

Paige launches software to help detect breast cancer that has spread to the lymph nodes https://medcitynews.com/tag/paige/

Paige launches software to help detect breast cancer that has spread to the lymph nodes https://medcitynews.com/2022/03/paige-launches-software-to-help-detect-breast-cancer-that-has-spread-to-the-lymph-nodes/

FDA Clears iSono Health's ATUSA™, the World’s First Automated and Wearable 3D Breast Ultrasound https://www.businesswire.com/news/home/20220503005316/en/

Say hello to atusa_logo_color https://isonohealth.com/