Καρκίνος

Προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου παχέος εντέρου: Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος;;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (CRC) είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα ποσοστά να συνεχίζουν να αυξάνονται ιδιαίτερα σε άτομα 20-49 ετών. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί με προληπτικές εξετάσεις που ελέγχουν τον καρκίνο ή προκαρκινικές αναπτύξεις, γνωστές ως πολύποδες του παχέος εντέρου.

Πότε πρέπει να ξεκινά ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου;

Η Task Force των Προληπτικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, συνιστά την έναρξη του προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικία 45 ετών. (Καρκίνος παχέος εντέρου: Νέος πιθανός τρόπος θεραπείας του)

Οι ασθενείς μέσου κινδύνου είναι αυτοί που δεν έχουν προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή κάποια γενετική πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι ασθενείς να μοιράζονται το οικογενειακό τους ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων όλων των διαγνώσεων καρκίνου σε συγγενείς εξ΄ αίματος, με τον γιατρό τους, ο οποίος θα βοηθήσει να προσδιοριστεί η κατάλληλη στιγμή έναρξης του προσυμπτωματικού ελέγχου. (Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποια άτομα κινδυνεύουν και ποια προληπτικά μέτρα υπάρχουν;)

Στους ασθενείς υψηλού κινδύνου, συνιστάται η έναρξη του προσυμπτωματικού ελέγχουν πριν τα 45 τους χρόνια. Οι ασθενείς που συγκαταλέγονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου είναι:

  • Ασθενείς που έχουν ιστορικό καρκίνο του παχέος εντέρου ή πολύποδα.
  • Άτομα που έχουν ένα μέλος της οικογένειάς τους (πρώτου βαθμού) με καρκίνο του παχέος εντέρου ή προχωρημένους πολύποδες.
  • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό ορισμένων γενετικών συνδρόμων που σχετίζονται με καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Άτομα με ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Ποιες επιλογές υπάρχουν για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του παχέος εντέρου;

1. Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι το χρυσό πρότυπο του προσυμπτωματικού ελέγχου, που προσδιορίζει περίπου το 95% των καρκίνων του παχέος εντέρου. Πρόκειται για τη μόνη μέθοδο που επιτρέπει στους γαστρεντερολόγους να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν δυνητικά προκαρκινικούς πολύποδες του παχέος εντέρου. Οι κολονοσκοπήσεις θεωρούνται επεμβάσεις χαμηλού κινδύνου, αλλά έχουν μικρό κίνδυνο αιμορραγίας και διάτρησης, που αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Σημειώνεται ότι πριν από την επέμβαση, χρησιμοποιούνται ισχυρά καθαρτικά φάρμακα για τον καθαρισμό του εντέρου, ενώ κατά τη διάρκεια της επέμβασης ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί αναισθησία. (Κολονοσκόπηση: 3 πράγματα που την κάνουν λιγότερο τρομακτική)

2. Έλεγχος FIT

Η ανοσοχημική εξέταση κοπράνων (FIT) είναι μια εργαστηριακή εξέταση που αναζητά κρυμμένο αίμα στα κόπρανα. Οι ασθενείς χρησιμοποιούν ένα κιτ για να συλλέξουν τα κόπρανά τους, τα οποία στη συνέχεια στέλνουν σε ένα εργαστήριο. Οι δοκιμές FIT επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Ένα μειονέκτημα της εν λόγω εξέτασης είναι ότι έχει ένα ψευδώς θετικό ποσοστό αποτελεσμάτων που ανέρχεται περίπου στο 5%, αλλά μπορεί να αποκλείσει αποτελεσματικά τον καρκίνο του παχέος εντέρου με ακρίβεια 79%. Πρόκειται για μια μη επεμβατική, βολική και οικονομικά αποδοτική εξέταση, η οποία θεωρείται μια καλή εναλλακτική λύση για την κολονοσκόπηση.

3. Ευέλικτη σιγμοειδοσκόπηση

Για την ευέλικτη σιγμοειδοσκόπηση χρησιμοποιείται ένας εύκαμπτος σωλήνας με κάμερα, για την εξέταση του ορθού και του κάτω μέρους του παχέος εντέρου. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι ταχύτερη από την κολονοσκόπηση (μόνο 5 -15 λεπτά) και απαιτεί λιγότερο επιθετικά καθαρτικά φάρμακα. Συνήθως, η ευέλικτη σιγμοειδοσκόπηση πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια, εάν δεν εντοπιστούν πολύποδες. Νοουμένου ότι η συγκεκριμένη εξέταση, δεν εξετάζει ολοκληρο το έντερο, δεν μπορεί να ανιχνεύσει πολύποδες ή καρκίνους στα σημεία που δεν εξετάζονται. Μπορεί να ανιχνεύσει το 70% των καρκίνων και των πολυπόδων και αν εντοπιστούν ανωμαλίες στο έντερο ακολουθείται από κολονοσκόπηση, για εξέταση ολοκλήρου του εντέρου. (Γιατί είναι σημαντικές οι κολονοσκοπήσεις σε γυναίκες κάτω των 50 ετών;)

4. CT κολονογραφία

Για την απεικόνιση του ορθού και ολοκλήρου του παχέος εντέρου, χρησιμοποιείται αξονική τομογραφία. Ακριβώς όπως με την κολονοσκόπηση, οι ασθενείς λαμβάνουν καθαρτικά φάρμακα, από το προηγούμενο βράδυ, για τον καθαρισμό του εντέρου τους. Η εν λόγω εξέταση είναι χρήσιμη για ασθενείς που δεν μπορούν να ανεχθούν την αναισθησία ή έχουν άλλες ιατρικές καταστάσεις που τους εμποδίζουν να υποβληθούν σε κολονοσκόπηση. Ένα μειονέκτημα της κολονογραφίας CT είναι η έκθεση στην ακτινοβολία και η εύρεση άσχετων ανωμαλιών εκτός του παχέος εντέρου, που οδηγούν συνήθως σε περιττές εξετάσεις. Παρόλο που η κολονογραφία CT είναι περίπου 88,7% ακριβής στην εύρεση ορισμένων πολυπόδων, είναι γενικά λιγότερο ακριβής από την κολονοσκόπηση. (3 τύποι εξετάσεων για την νόσο του Crohn που χρησιμοποιούνται για την διάγνωση του)

Ποια επιλογή προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η καλύτερη;

Το πιο σημαντικό κομμάτι του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του παχέος εντέρου, είναι η διεξαγωγή μιας προληπτικής εξέτασης.

Για τους περισσότερους ασθενείς, η κολονοσκόπηση και η εξέταση FIT είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι ελέγχου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες επιλογές που πρέπει να εξεταστούν όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί ή δεν αισθάνεται καλά να υποβληθεί σε κολονοσκόπηση ή εξέταση FIT.

Συζητήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα κρίνει ανάλογα με την περίπτωσή σας το ποια εξέταση είναι η καταλληλότερη για εσάς.


+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Colon cancer screening decisions: What’s the best option and when? https://www.health.harvard.edu/blog/colon-cancer-screening-decisions-whats-the-best-option-and-when-202206152762?utm_source=delivra&utm_medium=email&utm_campaign=BF20220718-SensitiveGut&utm_id=3893050&dlv-emuid=19cc996c-9f1e-467b-a562-6c7fb7019994&dlv-mlid=3893050

Cost-effectiveness of a multitarget stool DNA test for colorectal cancer screening of Medicare beneficiaries https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0220234

CT-Colonography vs. Colonoscopy for Detection of High-Risk Sessile Serrated Polyps https://journals.lww.com/ajg/Abstract/2016/04000/CT_Colonography_vs__Colonoscopy_for_Detection_of.22.aspx

Is There a Place for Screening Flexible Sigmoidoscopy? https://link.springer.com/article/10.1007/s11888-011-0108-z

Accuracy of Fecal Immunochemical Tests for Colorectal Cancer https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M13-1484

Complications of colonoscopy https://www.giejournal.org/article/S0016-5107(03)80005-6/pdf

Screening for Colorectal Cancer US Preventive Services Task Force Recommendation Statement https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2529486

ACG Clinical Guidelines: Colorectal Cancer Screening 2021 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33657038/

Colorectal cancer outcomes and treatment patterns in patients too young for average-risk screening https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cncr.29716