Καρκίνος

Προσυμπτωματικός έλεγχος του μαστού: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πρώιμη φροντίδα

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου μαστού του NHS έχει ένα σχέδιο 5 σημείων για την ενημέρωση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού:

  1. Μάθετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς
  2. Κοιτάξτε και ψηλαφίστε τους μαστούς σας
  3. Γνωρίστε ποιες αλλαγές πρέπει να προσέχετε
  4. Αναφέρετε τις αλλαγές χωρίς καθυστέρηση
  5. Παρακολουθήστε τον συνήθη έλεγχο ρουτίνας εάν είστε άνω των 50 ετών

Ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού: Τι είναι φυσιολογικό;

Το μυστικό σας όπλο όσον αφορά την έγκαιρη ανίχνευση των αλλαγών είναι να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε «ενήμεροι για τον μαστό σας» – επειδή ο πρώιμος καρκίνος του μαστού σπάνια προκαλεί πόνο ή δυσφορία, πρέπει να είστε σε επιφυλακή για οτιδήποτε διαφορετικό παρατηρήσετε. Προφανώς, αν διαπιστώσετε κάτι ύποπτο, θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια χωρίς καθυστέρηση.

Πώς να ελέγξετε το στήθος σας για καρκίνο του μαστού;

Αποκτήστε τη συνήθεια να έχετε «επίγνωση του μαστού«. Αυτό περιλαμβάνει την τακτική εξέταση του στήθους σας. Αναζητήστε οποιαδήποτε αλλαγή στο σχήμα, το μέγεθος ή το περίγραμμα του στήθους – όπως μια περιοχή όπου το δέρμα είναι τσαλακωμένο, σαν να είναι δεμένο από μέσα, ή εξογκώματα του δέρματος σας.

Ελέγξτε για αλλαγές στη θηλή:

Στη συνέχεια, ψηλαφίστε με τα δάκτυλα σας όλο το στήθος σας, ανεβαίνοντας μέχρι τις μασχάλες. Ψάχνετε για ένα νέο εξόγκωμα ή πάχυνση. Αν βρείτε κάτι μη φυσιολογικό, μιλήστε γρήγορα με το γιατρό σας.

Πότε πρέπει να κάνετε αξιολόγηση για τον καρκίνο του μαστού;

Μετά την πανδημία, τα περισσότερα ιατρεία γενικής ιατρικής έχουν περάσει σε ένα σύστημα αξιολόγησης των ατόμων μέσω τηλεφώνου ή βιντεοσυμβουλευτικής πρώτα, αντί να τους αφήνουν να κλείνουν αυτόματα ραντεβού στο ιατρείο τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να εξεταστείτε, αν αυτό είναι απαραίτητο. Εάν έχετε πρόβλημα στο στήθος, είναι πολύ πιθανό ο γενικός σας γιατρός να σας καλέσει για ραντεβού για να σας εξετάσει – ή μπορεί να σας παραπέμψει κατευθείαν στο νοσοκομείο.

Πότε γίνονται παραπομπές στο νοσοκομείο για τον καρκίνο του μαστού;

Πολλοί από τους ασθενείς μου ανησυχούν για την παραπομπή σε νοσοκομείο μετά την πανδημία. Αλλά δεν υπάρχει λόγος για να ανησυχείτε – τα νοσοκομεία και τα ιατρεία γενικής ιατρικής έχουν καταβάλει τεράστια προσπάθεια για να διασφαλίσουν ότι είναι ασφαλή από το COVID. Οι αίθουσες αναμονής είναι προσεκτικά διαμορφωμένες ώστε να μην είναι υπερπλήρεις και τα πρότυπα υγιεινής δεν ήταν ποτέ υψηλότερα.

Πώς πραγματοποιείται ένα ραντεβού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού;

Όλες οι γυναίκες καλούνται να κάνουν τακτικά μαστογραφία κάθε χρόνο από τα 40 έτη κι έπειτα. Ωστόσο, η πρώτη σας πρόσκληση θα έρθει εντός τριών ετών από τη συμπλήρωση των 40 ετών και όχι στα 40ά γενέθλιά σας. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του μαστού αποσκοπεί στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού σε πολύ πρώιμο στάδιο, πριν αυτός προκαλέσει συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει επειδή όσο νωρίτερα εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί ο καρκίνος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να είναι επιτυχής η θεραπεία.

Η διαδικασία περιλαμβάνει την ακτινογραφία ενός μαστού κάθε φορά. Κάθε μαστός πρέπει να συμπιεστεί μεταξύ μιας διαφανούς πλάκας και του μηχανήματος ακτίνων Χ – είναι ελαφρώς άβολο για κάποιους, αλλά διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Το ραντεβού είναι γρήγορο και δεν χρειάζεται να λάβετε κάποια ειδικά μέτρα – μπορείτε να φάτε και να πιείτε κανονικά και να οδηγήσετε αμέσως μετά.

Παρόλο που δεν θα σας καλούν τακτικά για έλεγχο μαστού όταν φτάσετε τα 71 έτη, μπορείτε να συνεχίσετε να έχετε πρόσβαση στον έλεγχο κάθε τρία χρόνια ζητώντας τον – ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει.

Τι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Υπάρχουν βήματα στον τρόπο ζωής που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Για παράδειγμα, το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και η διατήρηση του βάρους σας σε ένα υγιές επίπεδο μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευτείτε. Το ίδιο μπορεί να κάνει και η αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ . Παρόλο που το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, το κάπνισμα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κίνδυνο εμφάνισης άλλων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα.

Ενώ είναι γνωστό ότι η λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT) αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, εκτιμάται ότι μόνο περίπου 1 στις 50 διαγνώσεις καρκίνου του μαστού οφείλονται στην θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Υπάρχουν δύο κύριες γυναικείες ορμόνες που αποτελούν την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης – το οιστρογόνο και το προγεσταγόνο. Εάν έχετε υποβληθεί σε υστερεκτομή, θα σας προσφερθεί θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μόνο με οιστρογόνα – και αυτό συνδέεται με μικρό ή καθόλου αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Διαφορετικά, θα σας προσφερθεί συνδυαστική θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης που περιλαμβάνει και τις δύο ορμόνες. Ο τύπος του προγεσταγόνου στην θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κάνει τη διαφορά: σε έρευνα, η νορεθιστερόνη συνδέθηκε με την υψηλότερη αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού και η υδρογεστερόνη με τον χαμηλότερο κίνδυνο.

Ποιο είναι το ποσοστό επιβίωσης του καρκίνου του μαστού;

Το 96% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού επιβιώνουν σήμερα για τουλάχιστον ένα έτος και 3 στις 4 ουσιαστικά νικούν τον καρκίνο του μαστού – αλλά το κλειδί είναι η έγκαιρη διάγνωση.