Διατροφή

Πρωτεϊνη: Η κατανάλωσή της το πρωί βοηθά στην πρόληψη της υπερφαγίας και παχυσαρκίας

Ένας μεγάλος αριθμός πρόωρων θανάτων και αναπηρίας ετησίως οφείλονται στη μη βέλτιστη διατροφή των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να αποτελεί επείγουσα ανάγκη η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ανθρώπινη διατροφή, αλλά και τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία.

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με μερικές από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου, όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος. Το 2005 προτάθηκε για πρώτη φορά η υπόθεση «μόχλευσης πρωτεΐνης» ως μια θεωρία για τα αίτια της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με αυτή, όταν οι ανάγκες του σώματος για πρωτεΐνη δεν ικανοποιούνται, τότε αυξάνεται η κατανάλωση λίπους και υδατανθράκων, με αποτέλεσμα να μειώνεται το σήμα κορεσμού και να αυξάνεται η πρόσληψη τροφής.

Μελέτες έχουν δείξει πως καθώς το ποσοστό ενέργειας από πρόσληψη πρωτεΐνης μέσω της διατροφής μειώνεται, τόσο αυξάνονται τα ποσοστά παχυσαρκίας. Επιπλέον, μια δίαιτα γεμάτη με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχει φανεί πως μπορεί να συμβάλει στη αύξηση του σωματικού βάρους ενός ατόμου. Επομένως, θεωρείται πως η καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της χαμηλής πρόσληψης πρωτεΐνης και υψηλής πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών θα μπορούσε να βελτιώσει τις στρατηγικές πρόληψης της παχυσαρκίας.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Obesity, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας του πληθυσμού για να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης πρωτεΐνης και της παχυσαρκίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης κατά το πρώτο γεύμα της ημέρας (πρωινό) σχετίζεται με την υψηλότερη συνολική πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Πώς επηρεάζει η πρόσληψη πρωτεΐνης τη διατροφή ενός ανθρώπου;

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας από 9.341 άτομα με μέση ηλικία τα 46 έτη. Τα δεδομένα αυτά περιλάμβαναν:

Η μέση ενεργειακή πρόσληψη των συμμετεχόντων ήταν 2072 θερμίδες, εκ των οποίων το 18,4% ήταν από πρωτεΐνη, το 43,5% από υδατάνθρακες, το 30,9% από λίπος, το 2,2% από φυτικές ίνες και το 4,3% από αλκοόλ.

Συγκρίνοντας την ενεργειακή πρόσληψη και το χρόνο κατανάλωσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι κατανάλωναν χαμηλότερες ποσότητες πρωτεΐνης στο πρωινό τους γεύμα, είχαν μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων στα επόμενα γεύματα της ημέρας και κατανάλωναν περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παρόλο που τα άτομα που δεν προσλαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη στο πρωινό τους γεύμα, καταναλώνουν συνήθως γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη αργότερα μέσα στην ημέρα, δεν καταφέρνουν  να αντισταθμίσουν τη χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης το πρωί, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας η συνολική διατροφή τους να έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και υψηλότερη σε λίπη ή/και υδατάνθρακες, σε σχέση με όσους καταναλώνουν πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη.

Τι οφέλη έχει η πρόσληψη πρωτεΐνης το πρωί;

Η πρωτεΐνη επιβραδύνει το ρυθμό με τον οποίο αφομοιώνονται και απορροφούνται τα σάκχαρα από τους υδατάνθρακες που περιέχει ένα τρόφιμο, καθώς και το λίπος. Αντιθέτως, όταν ένα άτομο καταναλώνει ένα πρωινό πλούσιο σε εξαιρετικά επεξεργασμένα ή ζαχαρούχα τρόφιμα, χωνεύει και απορροφά γρήγορα αυτά τα τρόφιμα.

Αυτό οδηγεί σε απότομη αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να παίρνουν τη γλυκόζη από το αίμα πολύ γρήγορα. Αυτό στη συνέχεια οδηγεί σε ταχεία μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, γεγονός το οποίο μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της πείνας και να διεγείρει την όρεξη, ακόμη κι αν κάποιος δεν πεινάει πραγματικά.

Επομένως, η πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή αυτού του φαινομένου και αύξηση της αίσθησης πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά από το γεύμα.

Πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνει ένας άνθρωπος;

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως μια διατροφή με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζωική πρωτεΐνη και υψηλότερα επίπεδα σύνθετων υδατανθράκων (φυτικών ινών) είναι πιο ωφέλιμη για τη μακροπρόθεσμη καλή υγεία ενός ανθρώπου.

Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης υποστηρίζουν πως τα αποτελέσματα των δύο μελετών μπορούν να συνυπάρξουν καθώς όλα εξαρτώνται από το είδος των τροφίμων που καταναλώνει ένας άνθρωπος. Συγκεκριμένα, η θεωρία της «μόχλευσης πρωτεΐνης» που πρότειναν οι ερευνητές ισχύει κυρίως για δίαιτες που περιέχουν μεγάλο ποσοστό επεξεργασμένων τροφίμων, οι οποίες είναι χαμηλές σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Σε αυτές τις συνθήκες συνήθως, ένα άτομο τρώει υπερβολική ποσότητα των τροφών αυτών για να μπορέσει να προσλάβει την επιθυμητή ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται.

Αντιθέτως, τα άτομα που ακολουθούν δίαιτες πλούσιες σε ολόκληρα φυτικά τρόφιμα, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορεί να αντικαθιστούν εν μέρει την ανάγκη για πρωτεΐνη, καθώς οι φυτικές ίνες παρέχουν μια αίσθηση πληρότητας για μεγάλο διάστημα μετά από ένα γεύμα.

Συμπεράσματα

Οι ερευνητές της παραπάνω μελέτης εκφράζουν την ελπίδα τους τα ευρήματα αυτά να βοηθήσουν στην προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων και αύξηση της κατανάλωσης ολόκληρων τροφών, ιδιαίτερα φυτικής προέλευσης.

Η ξεκάθαρη σχέση που έχει ανακαλυφθεί μεταξύ των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών και της παχυσαρκίας τονίζει τη σημασία λήψης περισσότερων μέτρων από τις κυβερνήσεις και τις βιομηχανίες τροφίμων, που να ευνοούν τη δημόσια υγεία.

Τα ευρήματα της παραπάνω μελέτης δεν έχουν ως στόχο την παρουσίαση της πρωτεΐνης ως ένα θαυματουργό συστατικό, αλλά την εστίαση στο γεγονός πως η συνολική ποιότητα της διατροφής ενός ανθρώπου αποτελεί ένα προγνωστικό δείκτη για την υγεία, τη μακροζωία και τον κίνδυνο ασθενειών, όπως η παχυσαρκία.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

High protein breakfast may help prevent overeating and obesity https://www.medicalnewstoday.com/articles/high-protein-breakfast-prevent-obesity-overeating-processed-foods

The Potential Role of Protein Leverage in the US Obesity Epidemic https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.22520

Macronutrient (im)balance drives energy intake in an obesogenic food environment: An ecological analysis https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.23578