Πρώτες βοήθειες

Πρώτες βοήθειες σε κακώσεις στη σπονδυλική στήλη

Εάν υποψιάζεστε τραυματισμό στη μέση ή στον αυχένα (σπονδυλική στήλη), μην μετακινήσετε το πάσχον άτομο. Ο τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης παρεμποδίζει τη μετάδοση μηνυμάτων από και προς τον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση των ποδιών ή των χεριών. Εάν ο τραυματισμός βρίσκεται πολύ ψηλά στη σπονδυλική στήλη, μπορεί επίσης να επηρεαστεί η αναπνοή.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες ενός τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης;

  1. Πτώση από ύψος, για παράδειγμα από σκάλα
  2. Πτώση με αδέξιο τρόπο, για παράδειγμα, κατά τη γυμναστική
  3. Βουτιά σε ρηχή πισίνα/θάλασσα και πρόσκρουση στον πυθμένα/βράχια
  4. Πτώση από μοτοσικλέτα ή άλογο
  5. Κατάρρευση στη μέση ενός αθλήματος
  6. Πτώση βαρέως αντικειμένου στην πλάτη
  7. Τραυματισμός στο κεφάλι ή στο πρόσωπο
  8. Πρόσκρουση σε τροχαίο ατύχημα

Πότε να υποθέσετε ότι ένα άτομο έχει τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη;

  1. Υπάρχουν ενδείξεις τραυματισμού στο κεφάλι με συνεχή αλλαγή στο επίπεδο συνείδησης του ατόμου
  2. Το άτομο παραπονιέται για έντονο πόνο στον αυχένα ή την πλάτη του
  3. Ένας τραυματισμός έχει επιφέρει σημαντική επίδραση στην πλάτη ή το κεφάλι
  4. Το άτομο παραπονιέται για αδυναμία, μούδιασμα ή παράλυση ή δεν έχει τον έλεγχο των άκρων, της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου του
  5. Ο αυχένας ή το σώμα είναι στραβό ή έχει περίεργη θέση

Τι να κάνετε αν υποψιάζεστε ότι κάποιος έχει τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη:

  1. Ζητήστε βοήθεια. Καλέστε το 166 ή ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης.
  2. Κρατήστε το άτομο ακίνητο. Τοποθετήστε βαριές πετσέτες ή τυλιγμένα σεντόνια και στις δύο πλευρές του αυχένα ή κρατήστε το κεφάλι και τον αυχένα για να αποτρέψετε την κίνηση.
  3. Αποφύγετε την κίνηση του κεφαλιού ή του αυχένα. Παρέχετε όσο το δυνατόν περισσότερες πρώτες βοήθειες χωρίς να μετακινήσετε το κεφάλι ή τον αυχένα του ατόμου. Εάν το άτομο δεν παρουσιάζει σημάδια κυκλοφορίας (αναπνοή, βήχα ή κίνηση), ξεκινήστε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, αλλά μην γείρετε το κεφάλι προς τα πίσω για να ανοίξετε τον αεραγωγό. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να πιάσετε απαλά το σαγόνι και να το ανασηκώσετε προς τα εμπρός. Εάν το άτομο δεν έχει σφυγμό, ξεκινήστε τις θωρακικές συμπιέσεις.
  4. Κρατήστε το κράνος. Εάν το άτομο φοράει κράνος, μην το αφαιρέσετε. Το κράνος θα πρέπει να αφαιρείται εάν χρειάζεται να αποκτήσετε πρόσβαση στον αεραγωγό.
  5. Μην τον γυρίζετε μόνοι σας. Εάν πρέπει να γυρίσετε το άτομο επειδή κάνει έμετο, πνίγεται από αίμα ή επειδή πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το άτομο εξακολουθεί να αναπνέει, χρειάζεστε τουλάχιστον άλλο ένα άτομο. Με έναν από εσάς στο κεφάλι και έναν άλλο κατά μήκος της πλευράς του τραυματία, συνεργαστείτε για να κρατήσετε το κεφάλι, τον αυχένα και την πλάτη του ατόμου ευθυγραμμισμένα, ενώ το άτομο ρολλάρει στη μία πλευρά.