Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Προβιοτικά: 4 πράγματα που ένας γαστρεντερολόγος θέλει να ξέρεις

Ανέκαθεν, οι άνθρωποι κατανάλωναν προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά, όπως το γιαούρτι. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, τα ζυμωμένα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν προβιοτικά, έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, καθώς αυτά τα βακτήρια ωφελούν σε μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη υγεία και κυρίως στην υγεία του εντέρου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ποια τα οφέλη των προβιοτικών στην υγεία του εντέρου;

Η HealthiNation ζήτησε από τον γαστρεντερολόγο Anthony Starpoli, να αναφέρει το τι γνωρίζουν σήμερα οι γιατροί για τα προβιοτικά και την πιθανή τους επίδραση στην υγεία των εντέρων, απαντώντας ουσιαστικά στην απορία πολλών, για το αν τελικά αξίζουν την αποθέωση τους.

1. Τα προβιοτικά είναι βακτήρια που κατοικούν ήδη στο πεπτικό σύστημα

Παρόλο που διάφορα τρόφιμα και συμπληρώματα καυχιούνται για τις προβιοτικές τους ιδιότητας, στην πραγματικότητα τα προβιοτικά υπάρχουν ήδη στο παχύ έντερο κάθε ανθρώπου. Αυτοί οι μικροοργανισμοί που ζουν στον γαστρεντερικό σωλήνα δημιουργούν αυτό που είναι γνωστό ως «χλωρίδα του εντέρου», σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Πεπτικού Συστήματος και Νεφροπαθών. Η υγιής χλωρίδα του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή πέψη.

Ο Δρ Starpoli, σημειώνει ότι το μόνο που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος είναι να συμπληρώσει το προβιοτικό που ήδη υπάρχει στο έντερο του εάν πιστεύει ότι έχει ανεπάρκεια. Με απλά λόγια, εάν αντιμετωπίζει διάρροια ή δυσκοιλιότητα, μπορεί να καταναλώνει τροφές που περιέχουν προβιοτικά ή να λαμβάνει συμπληρώματα για να ενισχύσει την χλωρίδα του εντέρου του. Τονίζει ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός βακτηρίων που πρέπει να έχει κάποιος στο έντερο του για να θεωρείται υγιής, οπότε είναι δύσκολο να πει κάποιος με σιγουριά ότι έχει ανεπάρκεια.

2. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν σε ορισμένες ασθένειες του εντέρου

Αυτό που γνωρίζουν οι γιατροί είναι ότι τα προβιοτικά ανακουφίζουν κάποια συμπτώματα διαταραχών του εντέρου, όπως είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Μάλιστα, σε μια μελέτη του 2015, κατά την οποία αξιολογήθηκαν 1.793 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διαπιστώθηκε ότι η λήψη προβιοτικών μείωσε συμπτώματα όπως ο κοιλιακός πόνος και το φούσκωμα, σε αντίθεση με το εικονικό φάρμακο. Τονίζεται ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβιοτικά μπορούν να εμποδίσουν ή να θεραπεύσουν τα διάφορα προβλήματα των εντέρων σε όλους τους  ανθρώπους. Οι επιστήμονες, σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουν να μελετούν το ποια στελέχη προβιοτικών είναι πιο αποτελεσματικά και σε ποιους ανθρώπους.

3. Πάρτε προβιοτικά μετά την λήψη αντιβιοτικών

Μετά την λήψη αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας, το μικρόβιο του εντέρου αλλάζει, γεγονός που σας καθιστά πιο επιρρεπείς σε άλλες λοιμώξεις. Μάλιστα, μετά την λήψη αντιβιοτικών είναι πιθανόν να εμφανιστούν συμπτώματα όπως διάρροια, ναυτία και κοιλιακός πόνος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο να πάρετε προβιοτικά για την αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου σας.

4. Να είστε προσεκτικοί με τα προβιοτικά που διαφημίζονται

Μην πέσετε στα δίκτια της απάτης του μάρκετινγκ. Το γεγονός ότι ένα προβιοτικό διαφημίζεται ως «θησαυρός», δεν σημαίνει απαραίτητα ότι προάγει πραγματικά την υγεία του εντέρου. Πριν αγοράσετε και χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν, ελέγξτε τους τύπους των βακτηρίων που περιέχει και ακολούθως βεβαιωθείτε ότι αυτοί οι τύποι δοκιμάστηκαν και αποδείχτηκαν αποτελεσματικοί στους ανθρώπους. Επιπρόσθετα, παρόλο που τα προβιοτικά σε μορφή χαπιών περιέχουν μεγαλύτερη ποικιλία στελεχών, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι πιο αποτελεσματικά από ένα γιαούρτι και σύμφωνα με τον Δρ. Starpoli, δεν υπάρχει κάποιο μέτρο για να αποφασίσουν οι ειδικοί το πόσο καλύτερο είναι ένα συμπλήρωμα σε σύγκριση με ένα απλό γιαούρτι.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Eat These 8 Food Sources of Probiotics for a Happier Belly https://www.healthination.com/food/probiotic-food-sources

Is It Normal to Have Diarrhea, Like, Every Day? https://www.healthination.com/health/chronic-diarrhea-causes

4 Textbook Signs Your Stomach Pain is Actually IBS https://www.healthination.com/health/irritable-bowel-syndrome-signs

The 4 Daily Habits of People Who Rarely Get Constipated https://www.healthination.com/health/habits-prevent-constipation