Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Προβιοτικά: Μπορούν να αποτρέψουν τη διάρροια που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, διαπίστωσε ότι ένα συγκεκριμένο προβιοτικό στέλεχος μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιδράσεις των αντιβιοτικών στο μικροβίωμα του εντέρου.

Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους που παίρνουν αντιβιοτικά, εμφανίζουν διάρροια που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά (AAD), διότι τα συγκεκριμένα φάρμακα διαταράσσουν το μικροβίωμα του εντέρου. Οι ερευνητές, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι το προβιοτικό στέλεχος Bifidobacterium animalis υποείδος lactis  BB-12 (BB-12), μπορεί να προστατεύσει από τη διάρροια (AAD).

Παρόλο που οι παρενέργειες από την χρήση αντιβιοτικών είναι αρκετά συχνές, μερικές φορές είναι πιο σοβαρές. Σύμφωνα με τον καθηγητή οικογενειακής ιατρικής, διευθυντή έρευνας της οικογενειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Georgetown και έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, Δρ. Daniel Merenstein, «πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν διάρροια και κράμπες στο στομάχι και ως εκ τούτου σταματούν τα αντιβιοτικά νωρίτερα από το κανονικό, διατρέχοντας τον κίνδυνο σοβαρότερων γαστρεντερικών προβλημάτων, γιατί το μικρόβιο δεν προλαβαίνει να καταπολεμηθεί». Αντίθετα, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις οι ασθενείς λαμβάνουν για μεγαλύτερο, από το κανονικό, χρονικό διάστημα τα αντιβιοτικά τους και ως εκ τούτου αναπτύσσουν διάρροια Clostridioides difficile (C. Diff), η οποία δυνητικά μπορεί να προκαλέσει χειρότερα γαστρεντερικά συμπτώματα που αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηλείας».

Τα προβιοτικά μπορούν να αποτρέψουν τη διάρροια που προκαλείται από τα αντιβιοτικά;

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 62 άτομα. Οι 42 έλαβαν αντιβιοτικά για πέντε μέρες μαζί με γιαούρτι συμπληρωμένο με το προβιοτικό στέλεχος Bifidobacterium animalis υποείδος lactis  BB-12, ενώ οι υπόλοιποι 20 έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ακολούθως, οι ερευνητές μέτρησαν τις αλλαγές στα επίπεδα των λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFA), τα οποία παράγονται από τα υγιή βακτήρια του εντέρου. Σημειώνεται ότι τα αντιβιοτικά λειτουργούν σκοτώνοντας τα κακά βακτήρια, αλλά παράλληλα μπορούν να μειώσουν σημαντικά και τα καλά βακτήρια κατά τη διαδικασία και να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν γιαούρτι με ΒΒ-12 είχαν πιο σταθερό μικροβίωμα του εντέρου και πιο σταθερά επίπεδα SCFA, συγκριτικά με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο πάνω εύρημα σημαίνει ότι τα προβιοτικά που λαμβάνονται μαζί με τα αντιβιοτικά, μπορούν να μειώσουν το ενδεχόμενο της διάρροιας, αποτρέποντας την απομάκρυνση των καλών βακτηρίων του εντέρου.

Ποια άλλα πιθανά οφέλη έχουν τα προβιοτικά;

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν διάφορα στελέχη προβιοτικών για να κατανοήσουν το πώς ακριβώς λειτουργούν, ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και να υποστηρίξουν το πεπτικό σύστημα εξισορροπώντας τα επίπεδα των καλών βακτηρίων.

Σημειώνεται ότι οι τροφές που  είναι πλούσιες σε προβιοτικά είναι το γιαούρτι και ένα ευρύ φάσμα τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το kimchi, το miso, το kombucha και το κεφίρ.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών είναι επιζήμια για τον οργανισμό τόσο μέσω της θανάτωσης του μικροβιώματος του ανθρώπου, όσο και μέσω της δημιουργίας ανθεκτικών βακτηριακών στελεχών που παρουσίαζουν αντίσταση στη δράση των αντιβιοτικών.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study: Probiotic Supplement May Prevent Antibiotic-Associated Diarrhea https://www.verywellhealth.com/probiotics-prevent-antibiotics-diarrhea-5202519

Post-Antibiotic Gut Mucosal Microbiome Reconstitution Is Impaired by Probiotics and Improved by Autologous FMT https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(18)31108-5?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867418311085%3Fshowall%3Dtrue

Fermented Foods as a Dietary Source of Live Organisms https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6117398/

Beneficial Properties of Probiotics https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5031164/

Potential Benefits of Probiotics and Prebiotics for Coronary Heart Disease and Stroke https://www.mdpi.com/2072-6643/13/8/2878/htm

Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 Protects against Antibiotic-Induced Functional and Compositional Changes in Human Fecal Microbiome https://www.mdpi.com/2072-6643/13/8/2814/htm