Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Προβιοτικά: Ποια μορφή τους είναι πιο αποτελεσματική;

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι βακτήρια και ζυμομύκητες που υπάρχουν στο πεπτικό σας σύστημα. Η λέξη προβιοτικά χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει τρόφιμα ή συμπληρώματα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες αυτών των μικροσκοπικών ζωντανών οργανισμών.

Ορισμένα δημοφιλή προβιοτικά προϊόντα υγείας συχνά αναφέρονται σε αυτά ως φιλικά βακτήρια ή καλά βακτήρια. Για τους επιστήμονες, αυτά τα βακτήρια είναι γνωστά ως μικρόβια.

Τι προσφέρουν τα προβιοτικά στον οργανισμό μας;

Τα προβιοτικά βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου σας. Το έντερο αναφέρεται σε ολόκληρο το πεπτικό σας σύστημα, από το στόμα έως τον πρωκτό, γνωστό και ως πεπτικό σας σύστημα.

Στο έντερό σας, έχετε χιλιάδες διαφορετικούς τύπους βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών. Αυτό ονομάζεται μικροβίωμα του εντέρου σας. Τα προβιοτικά είναι τα βακτήρια που υποστηρίζουν σημαντικές σωματικές λειτουργίες και τη συνολική σας υγεία.

Όλοι διαθέτουμε βακτήρια του εντέρου που μπορεί να μας προκαλέσουν προβλήματα αν είναι πάρα πολλά σε σχέση με τα προβιοτικά. Αυτή η ανισορροπία ονομάζεται δυσβίωση του εντέρου και μπορεί να προκληθεί από μολυσματικές ασθένειες, μακροχρόνια χρήση φαρμάκων που καταστρέφουν τα βακτήρια, όπως τα αντιβιοτικά, ή από την τήρηση ορισμένων διαιτών.

Εάν συμβεί αυτό, μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα προβιοτικών στο έντερό σας καταναλώνοντας προβιοτικές τροφές ή λαμβάνοντας συμπληρώματα. Το μικροβίωμα του εντέρου σας παίζει βασικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και σε πολλές καθημερινές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, και όπως τα στοιχεία δείχνουν, η αντιμετώπιση της ανισορροπίας κακών και καλών βακτηρίων μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από διάφορες ασθένειες και προβλήματα υγείας.

Ποια είναι τα οφέλη της λήψης προβιοτικών;

Υπάρχουν λίγα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η λήψη προβιοτικών μέσω τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να ωφελήσει τους υγιείς ανθρώπους. Έρευνες υποδεικνύουν μάλιστα ότι το μικροβίωμα του εντέρου πολλών ανθρώπων δεν αλλάζει όταν καταναλώνουν προβιοτικά και ότι τα περισσότερα στην πραγματικότητα καταλήγουν κατευθείαν έξω από τον οργανισμό.

Ωστόσο, αν έχετε κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με την υγεία του πεπτικού σας συστήματος, μπορεί να αξίζει να δοκιμάσετε τα προβιοτικά.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η λήψη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει:

Τα προβιοτικά μπορεί επίσης να είναι ευεργετικά για:

  • Εγκυμοσύνη – τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από επιπλοκές της εγκυμοσύνης, να στηρίξουν την υγεία της μητέρας και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων στο μωρό
  • Μωρά – Καθώς το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο, τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού σας και να βοηθήσουν σε ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως το άσθμα, οι βρεφικοί κολικοί και οι τροφικές αλλεργίες
  • Άτομα που λαμβάνουν παρατεταμένη αγωγή με φάρμακα που καταστρέφουν τα βακτήρια – όπως τα αντιβιοτικά.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα προβιοτικά με ασφάλεια;

  • Προβιοτικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Είτε έχετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με το έντερο είτε όχι, η κατανάλωση προβιοτικών τροφίμων δεν είναι μόνο ασφαλής αλλά αποτελεί και καλή επιλογή για τη γενική σας υγεία. Για παράδειγμα, το κεφίρ που έχει υποστεί ζύμωση μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου – ωστόσο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αντί των παραδοσιακών φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου – με την έρευνα στον τομέα αυτό να βρίσκεται σε εξέλιξη.

  • Προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής

Υπάρχουν επίσης πολλά προβιοτικά συμπληρώματα. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε σε μορφή δισκίων από το στόμα ή υγρών. Με την προϋπόθεση ότι ακολουθείτε τις οδηγίες για τη συνιστώμενη δοσολογία, αποτελούν ασφαλή επιλογή για όλους, όμως στην περίπτωση που είστε έγκυος θα πρέπει πρώτα να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα προβιοτικά δεν είναι ασφαλή μακροπρόθεσμα, αν και χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της εκτεταμένης χρήσης.

Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με το έντερο, ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας συστήσει ένα συγκεκριμένο προβιοτικό συμπλήρωμα. Ωστόσο, τα προϊόντα αυτά είναι επίσης ευρέως διαθέσιμα στο διαδίκτυο και στα φαρμακεία.


+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The Microbiome https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/microbiome/

Personalized Gut Mucosal Colonization Resistance to Empiric Probiotics Is Associated with Unique Host and Microbiome Features https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(18)31102-4

Systematic review: probiotics in the management of lower gastrointestinal symptoms - an updated evidence-based international consensus https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29460487/

The effects of probiotics in lactose intolerance: A systematic review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29425071/

Probiotics Contribute to Glycemic Control in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8166562/

Kefir: a powerful probiotics with anticancer properties https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28956261/

Probiotics https://ods.od.nih.gov/factsheets/Probiotics-HealthProfessional/