Διατροφή

Προβιοτικός καφές: Αναζωογονεί το έντερο; Τι πιστεύουν οι διαιτολόγοι;

Ο προβιοτικός καφές υπόσχεται ότι θα σας ξυπνήσει το πρωί και θα ενισχύσει την υγεία του εντέρου σας. Και ενώ αυτό ακούγεται υπέροχο, πριν τον δοκιμάσετε πρέπει να γνωρίζετε μερικά πράγματα για αυτόν.

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, δημοσίευσαν πρόσφατα κάποια στοιχεία για το νέο αυτό ρόφημα καφέ, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση και περιλαμβάνει δισεκατομμύρια ζωντανά προβιοτικά. Η ομάδα δημιούργησε αυτόν τον καφέ, ως μια εναλλακτική λύση στα προβιοτικά προϊόντα με βάση το γάλα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι περισσότεροι άνθρωποι εξασφαλίζουν προβιοτικά μέσω των γαλακτοκομικών προϊόντων, όμως έπρεπε να βρεθεί μια εναλλακτική λύση για όσους δεν τρώνε γαλακτοκομικά. Έτσι οι επιστήμονες αποφάσισαν να προσθέσουν προβιοτικά σε ένα καθημερινό ρόφημα, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εξασφαλίζουν τις καθημερινές ποσότητες προβιοτικών που χρειάζονται και να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου τους χωρίς να χρειάζεται να παίρνουν συμπληρώματα ή να τρώνε γαλακτοκομικά.

Το εν λόγω προϊόν δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στην αγορά, αλλά όταν κυκλοφορήσει αναμένεται ότι θα έχει διάρκεια ζωής έξι μηνών και δεν θα χρειάζεται να διατηρείται στο ψυγείο.

Πώς υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ένας «καλός» τύπος βακτηρίων και ζυμομυκήτων που ενισχύουν την υγεία του εντέρου, ωστόσο, οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν τον τρόπο με τον οποίο ευνοούν την συνολική υγεία του ανθρώπου. Τα προβιοτικά υπάρχουν σε όλα τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και διατίθενται και σε συμπληρώματα.

Η Heather Finley, MS, DCN, RDN , εγγεγραμμένη διαιτολόγος και ειδικός στην υγεία του εντέρου, αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο τα προβιοτικά βελτιώνουν την ανθρώπινη υγεία, τόνισε ότι «τα προβιοτικά είναι μόνο η μια πλευρά του νομίσματος». Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν είναι ότι τα προβιοτικά πρεπει να τρέφονται με πρεβιοτικά για να λειτουργήσουν σωστά και να ευνοήσουν την υγεία του εντέρου.

«Ορισμένα προβιοτικά δρουν ως ταξιδιώτες στο έντερο. Εισέρχονται στο έντερο, βλέπουν τα αξιοθέατα, τρώνε, βγάζουν φωτογραφίες και μετά φεύγουν», σημείωσε η Finley, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να υποστηρίζονται από μια πηγή καυσίμου, που δεν είναι άλλη από τα πρεβιοτικά τρόφιμα και τις πρεβιοτικές ίνες. Οι πρεβιοτικές ίνες που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά, δεν μπορούν να αφομοιωθούν από το ανθρώπινο σώμα και τα προβιοτικά βοηθούν στην επεξεργασία τους και κατά συνέπεια στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου.

«Οι άνθρωποι που θέλουν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου τους, θα πρέπει να επικεντρωθούν, όχι μόνο στα προβιοτικά, αλλά και στα πρεβιοτικά» τόνισε η Finely, σημειώνοντας ότι τα πρεβιοτικά είναι η τροφή που συμπληρώνει τα προβιοτικά στο έντερο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον προβιοτικό καφέ;

Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό καφέ, ο προβιοτικός καφές ζυμώνεται. Με την ζύμωση του καφέ, οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα προϊόν στο οποίο μπορούν να διατηρηθούν ζωντανά τα προβιοτικά για τουλάχιστον έξι μήνες.

Τυπικά, η θερμότητα και η οξύτητα του καφέ μπορούν να σκοτώσουν τα προβιοτικά, οπότε είναι καλό να καταναλώνεται κρύος. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο προϊόν όταν καταναλώνεται ζεστό δεν παρέχει κανένα όφελος στην υγεία.

Επιπρόσθετα, τα προβιοτικά και ορισμένες χημικές ουσίες στον καφέ, πιστεύεται ότι διεγείρουν την κινητικότητα του εντέρου, οπότε αν αποφασίσετε να τον χρησιμοποιήσετε, φροντίστε να τον καταναλώνετε αρχικά με μέτρο για να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να προσαρμοστεί. Σημειώνεται ότι στην αρχή μπορεί να παρατηρήσετε φούσκωμα και αέρια.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Probiotic Coffee Gets Your Gut Going. What Do Dietitians Think? https://www.verywellhealth.com/probiotic-coffee-dietitians-5207398

Probiotics: What You Need To Know https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know

Growth, survival, and metabolic activities of probiotics Lactobacillus rhamnosus GG and Saccharomyces cerevisiae var. boulardii CNCM-I745 in fermented coffee brews https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168160521001884?via%3Dihub