Μολυσματικές ασθένειες, Πρόληψη και θεραπεία

Εποχιακή γρίπη: Πώς να προστατευτείτε; Πότε πρέπει να εμβολιαστείτε;

Τι να περιμένουμε από την εποχιακή γρίπης φέτος;

Δυστυχώς, πολλοί ειδικοί προβλέπουν για φέτος μια δραστήρια και ενδεχομένως σοβαρή εποχική γρίπη, βασιζόμενοι στα δεδομένα της Αυστραλίας όπου η περίοδος της γρίπης έχει μόλις ολοκληρωθεί. Η Αυστραλία χτυπήθηκε άσχημα φέτος από τη γρίπη, με τον αριθμό των ασθενών που χρειάστηκαν νοσήλια να ξεπερνά τις 300.000.

Ποιοι επιβάλλεται να εμβολιαστούν;

Γενικότερα όλοι οι άνθρωποι άνω των 6 μηνών πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης. Ωστόσο, τα άτομα με αλλεργίες στα αυγά πρέπει να είναι προσεκτικά και να ζητούν να λαμβάνουν τις νεότερες εκδόσεις του εμβολίου.

Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιάζονται είναι:

Πότε πρέπει να εμβολιαστείτε;

Γύρω στα τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου θεωρείται ότι είναι η καταλληλότερη περίοδος για εμβολιασμό. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός που γίνεται πολύ νωρίς μπορεί να εξασθενήσει και να μην είναι τόσο αποτελεσματικός στην περίπτωση που το αποκορύφωμα της γρίπης είναι τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Από την άλλη, εάν κάποιος αργήσει να εμβολιαστεί υπάρχει το ενδεχόμενο να αρρωστήσει, καθώς μερικές φορές η γρίπη κορυφώνεται νωρίτερα από το προσδοκώμενο.

Ποιο είδος εμβολίου είναι κατάλληλο για εσάς;

Υπάρχουν διάφορα εμβόλια γρίπης και τα περισσότερα από αυτά είναι τετραδύναμα, τα οποία προστατεύουν από δύο είδη γρίπης Α και δύο γρίπης B. Αν είστε μεγάλοι σε ηλικία ή πάσχετε από χρόνιες ασθένειες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το ποιο εμβόλιο είναι καλύτερο για εσάς.

 • Εμβόλια με βάση τα αυγά. Τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια γρίπης βασίζονται σε εξασθενημένους ιούς που αναπτύσσονται σε αυγά κοτόπουλου. Τα συγκεκριμένα εμβόλια παρέχονται είτε ως ενέσιμο εμβόλια με αδρανοποιημένους (θανατωμένους) ιούς, είτε ως ρινικά σπρέι (FluMist), με ζωντανό αλλά εξασθενημένο ιό. Τα ρινικά σπρέι χρησιμοποιούνται κυρίως σε παιδιά, αλλά δεν πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς με ιατρικές παθήσεις υψηλού κινδύνου.
 • Κυτταρικό εμβόλιο. Πρόκειται για ένα νεότερο τετραδύναμο εμβόλιο που ονομάζεται Flucelvax και βασίζεται σε ιούς που αναπτύσσονται σε νεφρικά κύτταρα θηλαστικών.
 • Ανασυνδυασμένο εμβόλιο. Το εν λόγω εμβόλιο καλλιεργείται σε κύτταρα εντόμων. Σημειώνεται ότι για την κατασκευή του δεν χρησιμοποιούνται αυγά.
 • Εμβόλια για ηλικιωμένους και χρόνιους ασθενείς: Ηλικιωμένοι και ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, προτείνεται να λαμβάνουν δύο τριδύναμα εμβόλια, τα οποία κατασκευάζονται για να παράγουν καλύτερη ανοσία. Τα δύο αυτά εμβόλια είναι το εμβόλιο υψηλής δόσης (Fluzone) που περιέχει υψηλότερες δόσεις απενεργοποιημένου ιού και το ανοσοενισχυτικό εμβόλιο (FLUAD) το οποίο περιέχει μια προστιθέμενη ουσία που εμπλουτίζει την ανοσολογική απόκριση. Υπογραμμίζεται ότι παρόλο που αυτά τα εμβόλια παράγουν καλύτερες ανοσολογικές αντιδράσεις ενάντια στη γρίπη, καλύπτουν μόνο τρία στελέχη και όχι τέσσερα όπως τα τετραδύναμα εμβόλια.

Σημειώνεται ότι με βάση πρόσφατα δεδομένα, προκύπτει ότι το κυτταρικό εμβόλιο και το εμβόλιο υψηλής δόσης μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά συγκριτικά με άλλα.

Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο της γρίπης κυμαίνεται από 30% έως 60%, ανάλογα με τον χρόνο του εμβολιασμού σε σχέση με τα κυριότερα συστατικά της γρίπης που κυκλοφορεί. Διευκρινίζεται ότι εξαιτίας του ότι η παρασκευή των εμβολίων γίνεται πολύ νωρίτερα, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η γρίπη που θα κυκλοφορήσει να είναι διαφορετική από αυτή που προέβλεψαν οι επιστήμονες. Σε κάθε περίπτωση όμως, το εμβόλιο της γρίπης μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας.

Εκτός από το εμβόλιο ποια άλλα μέτρα προστασίας προτείνονται;

 • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας
 • Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια
 • Αν έχετε συμπτώματα γρίπης, περιοριστείτε στο σπίτι
 • Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας όταν φταρνίζεστε ή βήχετε
 • Να αποφεύγετε την επαφή με άρρωστους για 5- 7 ημέρες από την ημέρα που αρρώστησαν
 • Εάν είστε άνω των 65 ετών φροντίστε να εμβολιάζεστε και για πνευμονία. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή η βακτηριακή πνευμονία είναι πολύ συχνή μετά τη γρίπη.
 • Να τρώτε καλά, να ασκήστε και να κοιμάστε καλά


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved