Σεξουαλική Υγεία

Προβλήματα οργασμού σε άνδρες και γυναίκες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Τι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα οργασμού στις γυναίκες;

Οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα οργασμού μια γυναίκα, μπορεί να είναι τόσο σωματικοί, όσο και ψυχολογικοί.

Οι βασικότερες αιτίες αυτής της κατάστασης είναι οι ακόλουθες:

Τι είδους προβλήματα οργασμού εμφανίζουν οι γυναίκες;

Τα προβλήματα οργασμού στις γυναίκες μπορεί να είναι πρωτογενή ή δευτερογενή. Πρωτογενή πρόβλημα έχει μια γυναίκα που δεν είχε ποτέ οργασμό μέχρι τώρα, ενώ δευτερογενή πρόβλημα έχει μια γυναίκα, η οποία παλαιότερα είχε οργασμό και τώρα αδυνατεί να φτάσει σε οργασμό.

Μάλιστα, δευτερογενή πρόβλημα οργασμού έχουν και οι γυναίκες που διαπιστώνουν ότι μπορούν να φτάσουν σε οργασμό όταν αυνανίζονται, αλλά όχι όταν κάνουν σεξ με τον σύντροφό τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα στη σχέση τους ή στο ότι δεν διεγείρονται αρκετά.

Για μερικές γυναίκες δεν είναι απαραίτητος ο οργασμός για να απολαύσουν το σεξ, ωστόσο για άλλες μπορεί να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τη σεξουαλική τους ζωή. Σημειώνεται ότι τα σεξουαλικά προβλήματα είναι πιο συχνά στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, με περίπου το 1/3 να αντιμετωπίζει πρόβλημα οργασμού.

Πού πρέπει να αποταθείτε αν αντιμετωπίζετε προβλήματα οργασμού;

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα οργασμού, επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα ψάξει τις φυσικές αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα και θα προσπαθήσετε να τις αντιμετωπίσετε μαζί. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη λεκάνη σας που να δημιουργεί το πρόβλημα οργασμού. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο γιατρός σας θα σας συστήσει ασκήσεις του πυελικού εδάφους για να ενισχυθούν οι μυς γύρω από την ουροδόχο κύστη σας, τον κόλπο και την πλάτη σας, γεγονός που θα βελτιώσει το πρόβλημα οργασμού που αντιμετωπίζετε.

Επιπρόσθετα, αν η αιτία του προβλήματος είναι ψυχολογική, τότε θα σας συστήσει να δείτε κάποιον ειδικό θεραπευτή ψυχικής υγείας, ο οποίος θα βρει την ψυχολογική αιτία με δικές του τεχνικές και θα σας προτείνει ειδικούς τρόπους διαχείρισης.

Τι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα οργασμού στους άνδρες;

Όπως συμβαίνει με τις γυναίκες, έτσι και για τους άνδρες, τα προβλήματα οργασμού πηγάζουν από διάφορες αιτίες, αλλά κυρίως αφορούν την εκσπερμάτωση.

Οι βασικές αιτίες που προκαλούν προβλήματα οργασμού στους άνδρες περιλαμβάνουν:

 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Μικρή ποσότητα σπέρματος ή καθόλου (οπισθοδρομική εκσπερμάτωση)
 • Πολύ αργή εκσπερμάτωση (καθυστερημένη εκσπερμάτωση)
 • Πολύ γρήγορη εκσπερμάτωση (πρόωρη εκσπερμάτωση)
 • Οργασμός χωρίς εκσπερμάτωση

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ανδρικού οργασμού;

Το σπέρμα στην ολότητά του, αποτελείται από σπέρμα που παράγεται στους όρχεις, από υγρό που παράγεται στον αδένα του προστάτη και υγρό από τα σπερματικά κυστίδια (2 αδένες πίσω από την ουροδόχο κύστη). Το σπέρμα εξέρχεται από το πέος κατά τον οργασμό και ο οργασμός διαρκεί από την πρώτη έξοδο του σπέρματος μέχρι την τελευταία σταγόνα.

Υπάρχει τρόπος αύξησης της ποσότητας του σπέρματος;

Εάν δεν υπάρχει προφανής αιτία για μειωμένη ποσότητα σπέρματος, ίσως μπορείτε να το αυξήσετε με:

 • Διακοπή του καπνίσματος: Οι καπνιστές έχουν σπέρμα χαμηλότερης ποιότητας συγκριτικά με τους μη καπνιστές
 • Αποχή από το σεξ ή τον αυνανισμό για λίγες μέρες
 • Καθυστέρηση της εκσπερμάτωσης κατά τη διάρκεια του σεξ

Τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτωση;

Πρόωρη εκσπερμάτωση ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία ένας άνδρας εκσπερματώνει γρήγορα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Υπάρχουν 2 τύποι πρόωρης εκσπερμάτωσης:

 • Πρωτογενής πρόωρη εκσπερμάτωση: Το πρόβλημα υπήρχε από πάντα.
 • Δευτερογενής πρόωρη εκσπερμάτωση: Το πρόβλημα εμφανίστηκε αργότερα.

Τα αίτια της πρωτογενούς πρόωρης εκσπερμάτωσης είναι συχνά ψυχολογικά, όπως μια τραυματική σεξουαλική εμπειρία σε μικρότερη ηλικία. Η δευτερογενής πρόωρη εκσπερμάτωση είναι αποτέλεσμα τόσο ψυχολογικών, όσο και φυσικών παραγόντων, όπως η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ ή η φλεγμονή στον προστάτη αδένα (προστατίτιδα).

Πώς θεραπεύεται η πρόωρη εκσπερμάτωση;

Αν η πρόωρη εκσπερμάτωση προκαλείται από φυσικές αιτίες, τότε ο γιατρός θα σας προτείνει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας. Αν η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι αποτέλεσμα ψυχολογικών παραγόντων, τότε είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ωστόσο οι περισσότεροι άνδρες που επιμένουν και ψάχνουν το πρόβλημα, τελικά καταφέρνουν να το επιλύσουν.

Υπάρχουν βέβαια και διάφοροι τρόποι αυτοβοήθειας για τον έλεγχο της πρόωρης εκσπερμάτωσης, όπως:

 • Αυνανισμός 1 έως 2 ώρες πριν από το σεξ
 • Χρήση χοντρού προφυλακτικού για μείωση της αίσθησης
 • Βαθιά αναπνοή για μείωση του αντανακλαστικού της εκσπερμάτωσης
 • Διάλειμμα κατά τη διάρκεια του σεξ για απόσπαση της προσοχής
 • Θεραπεία ζευγαριών με κάποιον ειδικό

Σημειώνεται ότι υπάρχουν και αρκετά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν τους άνδρες, όπως:

 • Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε περίπτωση που οι τεχνικές αυτοβοήθειας δεν βελτιώσουν το πρόβλημα.
 • Δαποξετίνη: Είναι ένα SSRI ειδικά σχεδιασμένο για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτωσης, το οποίο χρησιμοποιείται 1 έως 3 ώρες πριν από το σεξ, αλλά για μια μόνο φορά την ημέρα.
 • Χρήση άλλου SSRI, όπως η παροξετίνη, η σερτραλίνη ή η φλουοξετίνη, σε περίπτωση που η δαποξετίνη δεν λειτουργήσει. Σημειώνεται ότι για να παρατηρηθούν αποτελέσματα χρειάζονται 1-2 εβδομάδες.
 • Αναισθητικές κρέμες και σπρέι, όπως η λιδοκαΐνη ή η κρέμα πριλοκαΐνης, που κάνουν το πέος λιγότερο ευαίσθητο. Η χρήση τους σε συνδυασμό με προφυλακτικό είναι πιο αποτελεσματική.