Εγκυμοσύνη

Προβλήματα ψυχικής υγείας: Τι πρέπει να προσέξετε πριν προγραμματίσετε μια εγκυμοσύνη;

Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν προγραμματίσετε μια εγκυμοσύνη;

Πρώτα απ’ όλα, η καλύτερη συμβουλή είναι να κάνετε μια συζήτηση με τον γιατρό σας πριν αρχίσετε να προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Πολύ απλά, όσο νωρίτερα αρχίσετε να το σκέφτεστε τόσο το καλύτερο.

Αυτό συνήθως γίνεται για άτομα που έχουν ήδη ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας – τα οποία μπορεί να είναι κατάθλιψη, άγχος, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, ΙΨΔ, οτιδήποτε άλλο – και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Αλλά θα μπορούσε επίσης να απευθύνεται σε άτομα που δεν λαμβάνουν επί του παρόντος φαρμακευτική αγωγή, τα οποία απλώς θέλουν να σκεφτούν ποια υποστήριξη μπορεί να χρειαστούν αν αρρωστήσουν.

Η συζήτηση αυτή με τους ειδικούς από νωρίς θα σας βοηθήσει να λάβετε σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το σχέδιο φροντίδας της περιγεννητικής ψυχικής σας υγείας – το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη συνέχιση, την αλλαγή ή τη διακοπή της φαρμακευτικής σας αγωγής, την παραπομπή σας για ομιλητικές θεραπείες και την επίσκεψη σε μια εξειδικευμένη μαία ψυχικής υγείας.

Ποια φάρμακα είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η έρευνα σχετικά με την ασφάλεια των φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού εξελίσσεται συνεχώς, οπότε είναι πάντα καλύτερο να το συζητάτε με έναν ψυχίατρο, ο οποίος θα είναι ενημερωμένος για το τι λένε οι πιο πρόσφατες έρευνες.

Από όλες τις ομάδες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, ορισμένα μέλη της ομάδας SSRI [συμπεριλαμβανομένων της σερτραλίνης, της φλουοξετίνης και της σιταλοπράμης] χρησιμοποιούνται πολύ στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό, επειδή φαίνεται να είναι αρκετά ασφαλή. Άλλα αντικαταθλιπτικά φαίνεται να είναι λίγο πιο ανησυχητικά. Πράγματα όπως η παροξετίνη μπορεί να συνδεθούν με υπέρταση στους πνεύμονες για τα μωρά και υπάρχουν περιπτώσεις με φάρμακα, όπως η βενλαφαξίνη, που προκαλούν προβλήματα. Επίσης, δεν θα συνιστάται η χρήση ορισμένων πιο νέων φαρμάκων επειδή δεν έχει υπάρξει αρκετή βιβλιογραφία για να αποδείξουν ότι είναι αρκετά ασφαλή για τις εγκύους.

Άλλα ψυχιατρικά φάρμακα που είναι απαγορευτικά περιλαμβάνουν το βαλπροϊκό νάτριο, το οποίο χρησιμοποιείται τόσο για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής όσο και της επιληψίας. Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι γνωστό ότι  είναι τερατογόνο και προκαλεί γενετικές ανωμαλίες και μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα γνωστικά προβλήματα, οπότε αν κάποιος το παίρνει αυτό προτείνεται να το διακόψει και να στραφεί σε κάτι άλλο με την καθοδήγηση πάντα του γιατρού του.

Αν παίρνετε λίθιο, το οποίο είναι ένας καλός σταθεροποιητής της διάθεσης, θα ήταν καλύτερο να λάβετε ένα διαφορετικό φάρμακο τουλάχιστον για τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, επειδή είναι γνωστό ότι το λίθιο σχετίζεται με συγγενή καρδιακά προβλήματα. Το λίθιο μπορεί να επανεισαχθεί μετά από αυτές τις πρώτες 12 εβδομάδες, αν χρειαστεί, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του θηλασμού, διότι υπάρχει κίνδυνος το μωρό να εθιστεί στο λίθιο. Ομοίως, οι μητέρες που λαμβάνουν υψηλές δόσεις αντιψυχωσικών δεν πρέπει να θηλάζουν, αλλά είναι ασφαλές να θηλάζουν ή να τρέφονται με συνδυασμό σε χαμηλότερες δόσεις ορισμένων αντιψυχωσικών, όπως η ολανζαπίνη και η κετιαπίνη.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποια τα οφέλη της εγκυμοσύνης όταν υπάρχουν προβλήματα ψυχικής υγείας;

Ενώ η απόφαση για το τι είναι σωστό για εσάς και το μωρό σας μπορεί να είναι γεμάτη με αντιφατικές συμβουλές και τίτλους. Οι μέλλουσες μητέρες μπορούν να είναι σίγουρες ότι υπάρχουν ασφαλείς επιλογές αν αποφασίσουν ότι η παραμονή στη φαρμακευτική αγωγή είναι η καλύτερη γι’ αυτές. Αν μια γυναίκα χρειάζεται να πάρει φάρμακα για τα προβλήματα ψυχικής υγείας της ή για να διατηρηθεί καλά, υπάρχουν αρκετά φάρμακα τώρα που μπορούν και πρέπει να παίρνουν αντί να ανησυχούν ότι είναι επιβλαβή για το παιδί τους.

Ορισμένες γυναίκες δεν θα θέλουν να βάλουν τίποτα στον οργανισμό τους, ανεξάρτητα από αυτό. Αν σταματήσουν τη φαρμακευτική αγωγή, αυτό θα πρέπει να γίνει αργά πριν μείνουν έγκυες και θα τις παρακολουθούσαν  για την πορεία της διάθεσής τους. Το να γίνει κανείς σοβαρά καταθλιπτικός ή αγχώδης δεν είναι καλό ούτε για το μωρό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταθμίσουμε τους κινδύνους των φαρμάκων που θεωρούνται αρκετά ασφαλή σε σχέση με τον κίνδυνο να αρρωστήσετε ξαφνικά σοβαρά και τις επιπτώσεις αυτού στο αναπτυσσόμενο έμβρυο..

Ό,τι κι αν αποφασίσετε σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει επίσης να έχετε πρόσβαση σε πρόσθετη υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και μετά. Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζονται ολιστικά οι γυναίκες αυτές. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ομιλητικές θεραπείες και πράγματα όπως η σημασία του να τρώτε καλά, να κοιμάστε καλά, να παρακολουθείτε προγεννητικά μαθήματα, να έχετε όλες τις σχετικές πληροφορίες και να προετοιμάζεστε για τον τοκετό.