Παιδί

Ψείρες κεφαλής: Έξυπνοι τρόποι για να προστατέψετε τα παιδιά σας

Εάν έχετε παιδιά, γνωρίζετε ήδη ότι είναι πολύ εύκολο να κολλήσουν ψείρες, ειδικά στο σχολείο, όπου συνωστίζονται κατά ομάδες, το ένα πολύ κοντά στο άλλο. Οι παιδίατροι και οι γονείς εστιάζουν κυρίως σε θεραπείες που απομακρύνουν τις ψείρες από το κεφάλι των παιδιών, ωστόσο οι περισσότερες ψείρες είναι ανθεκτικές και δύσκολες στην απομάκρυνση. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά σας τρόπους να αποφεύγουν τις ψείρες. (Φθειρίαση τριχωτού της κεφαλής)

Πώς θα μειώσετε το ενδεχόμενο να κολλήσει ψείρες το παιδί σας;

Με τις πιο κάτω πρακτικές, θα μειώσετε το ενδεχόμενο να κολλήσει ψείρες το παιδί σας:

  • Συμβουλεύστε το παιδί σας να αποφεύγει να μοιράζεται με άλλα παιδιά πράγματα που χρησιμοποιούνται στο κεφάλι ή κοντά στο κεφάλι, όπως οι βούρτσες των μαλλιών, οι κτένες, τα καπέλα, τα κασκόλ, οι πετσέτες, τα κράνη, τα μαξιλάρια κλπ.
  • Διδάξτε στο παιδί σας να τοποθετεί το κασκόλ, το καπέλο και το παλτό του σε ξεχωριστό χώρο όταν φτάνει στο σχολείο, αντί να τα τοποθετεί μαζί με αυτά των συμμαθητών του, το ένα πάνω από το άλλο.
  • Φροντίστε να καθαρίζετε σε τακτική βάση τα αντικείμενα που έχουν άμεση επαφή με το κεφάλι του παιδιού σας, τα οποία ενδεχομένως να μοιράζεται με άλλα παιδιά, όπως μαξιλάρια και ακουστικά.
  • Δείτε σε εικόνες το πώς μοιάζουν οι ψείρες και οι κόνιδες για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να κατανοήσει το τι ψάχνει στο κεφάλι του παιδιού.
  • Ελέγξτε το παιδί σας για κόνιδες και ζωντανές ψείρες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Να θυμάστε ότι παρόλο που οι ψείρες μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε σημείο του κεφαλιού, μαζεύονται κυρίως στο πίσω μέρος κοντά στον λαιμό και πίσω από τα αυτιά. Πλύνετε τα μαλλιά του παιδιού σας με κανονικό σαμπουάν και μαλακτικό, που θα σας κάνει πιο εύκολο το χτένισμα και ελέγξτε τα όσο είναι ακόμη υγρά.
  • Αναγνωρίστε τα συμπτώματα των ψειρών, τα οποία περιλαμβάνουν φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής και μικρά κόκκινα εξανθήματα ή πληγές στο πίσω μέρος του λαιμού και του τριχωτού της κεφαλής.
  • Ελέγξτε το παιδί σας για ψείρες πριν τον ύπνο, πριν και μετά από σχολικές εκδρομές ή κάμπινγκ.

Τονίζεται ότι δεν πρόκειται  να αποτρέψετε τις ψείρες κόβοντας τα μαλλιά του παιδιού σας ή δένοντάς τα σε αλογοουρά. Τα σαμπουάν, τα μαλακτικά και τα σπρέι δεν μπορούν να βοηθήσουν ως μέτρο πρόληψης. Θα πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση δυνητικά τοξικών προϊόντων εάν το παιδί σας δεν έχει ήδη ψείρες. (Έχετε φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής τη νύχτα; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!)

Πώς θα μειώσετε το ενδεχόμενο διάδοσης των ψειρών σε άλλα παιδιά;

Εάν το παιδί σας έχει ψείρες, οι πιο κάτω συμβουλές θα αποτρέψουν την υποτροπή και τη διάδοσή τους σε άλλα παιδιά:

  • Αφαιρέστε όλες τις κόνιδες από το κεφάλι του παιδιού σας. Η απομάκρυνση των κόνιδων μειώνουν την επιμονή της μόλυνσης, νοουμένου ότι αποτρέπεται η εκκόλαψή τους σε ψείρες.
  • Μη διστάσετε να αναφέρεται σε άλλους γονείς, που τα παιδιά τους έχουν στενή επαφή με το δικό σας, ότι το παιδί σας έχει ψείρες και πιθανότατα θα πρέπει να ελέγξουν και τα δικά τους παιδιά. Να υπενθυμίσουμε ότι το παιδί σας μπορεί να ξανακολλήσει ψείρες, ακόμη και αν λάβει θεραπεία, σε περίπτωση που τα παιδιά που βρίσκονται στον περίγυρό του δεν λάβουν και αυτά θεραπεία.