Μολυσματικές ασθένειες

Ψευδάργυρος και βιταμίνη C: Μειώνουν τα συμπτώματα της COVID-19;

Η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος είναι συμπληρώματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικότερα και σύμφωνα με μελέτες, ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την ανοσοποιητική λειτουργία και η βιταμίνη C είναι αντιοξειδωτικό που φαίνεται να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος δεν βοηθούν τους ασθενείς με COVID-19 να ανακάμψουν από την ασθένεια.

Η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος μειώνουν τα συμπτώματα της COVID-19;

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος, είτε λαμβάνονται ξεχωριστά, είτε σε συνδυασμό, δεν βοηθούν τους ασθενείς με COVID-19 να ανακάμψουν από την ασθένεια, παρόλο που πρόκειται για συμπληρώματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές αξιολόγησαν 214 επιβεβαιωμένους ασθενείς με COVID-19. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Η μια ομάδα λάμβανε συμπληρώματα γλυκονικού ψευδαργύρου (50 χιλιοστόγραμμα / mg), η δεύτερη συμπληρώματα βιταμίνης C (8.000 mg), η τρίτη ένα συνδυασμό των δυο συμπληρωμάτων και η τέταρτη την συνήθη θεραπεία που χορηγείται στους ασθενείς με COVID-19.

Παρά τις αρχικές προσδοκίες των ερευνητών ότι τα δυο συμπληρώματα θα μείωναν τα συμπτώματα της ασθένειας, καθώς όπως είπαμε βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τα αποτελέσματα της μελέτης τους, τους διέψευσαν και μάλιστα η έρευνα διακόπηκε πολύ νωρίς, καθώς δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις τέσσερις ομάδες.

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 12 Φεβρουαρίου στο περιοδικό JAMA Network Open.

Σύμφωνα με τον ανώτερο συγγραφέα της μελέτης και διευθυντή κλινικών επεμβάσεων στο Cleveland Clinic’s Heart, Vascular & Thoracic Institute, Δρ. Milind Desai, πριν από την συγκεκριμένη μελέτη δεν πραγματοποιήθηκαν άλλες μελέτες για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C και του ψευδάργυρου (α) στη μείωση των συμπτωμάτων της COVID-19 και (β) στην πρόληψη της ασθένειας. Οι ερευνητές ωστόσο, ήθελαν να εξετάσουν το κατά πόσο αυτά τα συμπληρώματα που αποδεδειγμένα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσαν να έχουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ σημαντικό για όσους δεν χρειάζονται νοσηλεία, αλλά χρειάζονται κάτι που να ανακουφίζει τα συμπτώματα τους. Ας μην ξεχνάμε πως στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς με COVID-19 δεν χρειάζονται νοσηλεία και μια τέτοια ανακάλυψη θα ήταν πολύ βοηθητική για χιλιάδες ανθρώπους.

Στη βάση αυτής της λογικής και παρόλο που η χρήση βιταμίνης C και ψευδάργυρου αποδείχθηκε αναποτελεσματική ως θεραπεία, η έρευνα άλλων θεραπευτικών προϊόντων συνεχίζεται, με τους ερευνητές να είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να βρουν κάτι που θα μειώνει τα συμπτώματα και θα ανακουφίζει τα άτομα που δεν νοσηλεύονται.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Zinc, vitamin C won't help against COVID-19 ttps://medicalxpress.com/news/2021-02-zinc-vitamin-wont-covid-.html

Coronavirus (COVID-19) https://medicalxpress.com/coronavirus/

Effect of High-Dose Zinc and Ascorbic Acid Supplementation vs Usual Care on Symptom Length and Reduction Among Ambulatory Patients With SARS-CoV-2 Infection The COVID A to Z Randomized Clinical Trial https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2776305

COVID-19 https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html