Αυτοάνοσα νοσήματα

Ψωρίαση: Ποιές είναι οι νέες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες;

Ελάχιστες ήταν οι εξελίξεις στον τομέα της φαρμακευτικής αγωγής για την ψωρίαση τις περασμένες δεκαετίες

Αν και κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 60-70 που έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οι φαρμακευτικές κατάφεραν να παρασκευάσουν πιο αποτελεσματικά φάρμακα από εκείνα που κυκλοφορούσαν έως τότε για την ψωρίαση, στη συνέχεια η εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα ήταν σχετικά αργή και δεν έγιναν αλματώδη βήματα στην ανακάλυψη νέων, αποτελεσματικότερων φαρμάκων.
Ως σήμερα τουλάχιστον, καθώς μια νέα γενιά φαρμάκων, οι βιολογικές θεραπείες, υπόσχονται να προσφέρουν ανακούφιση στους ασθενείς και έχουν ή αναμένουν σύντομα την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων FDA.

Τι είναι η ψωρίαση;

Πρόκειται για μια χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης δερματοπάθεια  που εμφανίζεται σε διάφορα σημεία του σώματος που τρίβονται συχνότερα όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, η κοιλιά και η μέση και στις πτυχές του δέρματος αλλά και στο τριχωτό μέρος της κεφαλής σε ορισμένες περιπτώσεις. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου είναι οι στρογγυλές ή οβάλ κόκκινες πλάκες που καλύπτονται από φολίδες, δηλαδή κομμάτια λευκής επιδερμίδας.
Οι έρευνες για τη συγκεκριμένη νόσο μπορεί να μην έρχονται συχνά στο φως της δημοσιότητας όπως γίνεται συνήθως σε έρευνες σχετικά με τον καρκίνο, τη χοληστερίνη, το διαβήτη, τις καρδιοπάθειες ή την παχυσαρκία, όμως τα τελευταία χρόνια οι έρευνες για άλλες αυτοάνοσες παθήσεις έδωσε μια νέα διάσταση στις έρευνες για την ψωρίαση, καθώς πολλά από τα προβλήματα που συναντούν οι ειδικοί στις άλλες αυτοάνοσες παθήσεις εμφανίζονται και στην ψωρίαση.
Οι νέες αυτές πληροφορίες οδήγησαν στην ανακάλυψη θεραπειών που στοχεύουν σε ορισμένα τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, και αυτά τα φάρμακα που ονομάζονται βιολογικά, σηματοδοτούν μια νέα εποχή στην θεραπεία της ψωρίασης.

Τι είναι οι βιολογικοί παράγοντες;

Είναι φάρμακα που δημιουργούνται από ουσίες οι οποίες βρίσκονται μέσα σε ζωντανούς οργανισμούς. Οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ενέσεις, ενδοφλέβιες ή στο δέρμα ή  με πρωτεΐνες που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο ή με αντισώματα και αυτά μπλοκάρουν μέρη του τμήματος του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς που εμφανίζει αλλοιώσεις, οι οποίες ευνοούν την εμφάνιση της ψωρίασης. Η θεραπεία αυτή αναμένεται να δώσει την αναμενόμενη από καιρό λύση για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, ή έστω να προσφέρει μεγαλύτερη ανακούφιση στους ασθενείς σε σύγκριση πάντα με τα συμβατικά φάρμακα.
 

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved