Υγεία Δέρματος

Ψωρίαση: Πώς θα διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα συμπτώματα την άνοιξη και το καλοκαίρι;

Πολλοί άνθρωποι με ψωρίαση, διαπιστώνουν ότι τους θερμότερους μήνες του χρόνου, τα συμπτώματα τους βελτιώνονται. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρόλο που η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι εποχές που «φέρονται καλά» στην ψωρίαση, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για να αποφευχθεί η έξαρση των συμπτωμάτων.

Πώς θα διαχειριστείτε την ψωρίαση την άνοιξη και το καλοκαίρι;

1. Ήλιος

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου UVB, βελτιώνουν την ψωρίαση επιβραδύνοντας την ανάπτυξη πλακών στο δέρμα. Η έρευνα μάλιστα, έχει δείξει ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να μειώσει την τοπική και συστηματική φλεγμονή στα άτομα με ψωρίαση.

Ωστόσο, παρόλο που το ηλιακό φως ωφελεί την ψωρίαση, οι ασθενείς πρέπει να είναι προσεκτικοί και να προστατεύουν το δέρμα τους από τον ήλιο. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017 στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, διαπίστωσε ότι τα άτομα με ψωρίαση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μελανώματος, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό και με βάση την έρευνα η υπεριώδης ακτινοβολία συσχετίζεται με τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα.

Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς το ποσοστό ηλιακής ακτινοβολίας στο οποίο εκτίθεται, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εγκαύματος.  Το ηλιακό έγκαυμα, ανάμεσα σε άλλα, αυξάνει τον κίνδυνο έξαρσης των συμπτωμάτων της ψωρίασης, ενώ μερικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ψωρίασης μπορούν να προκαλέσουν φωτοευαισθησία, μια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα γίνεται ευαίσθητο στο ηλιακό φως, οπότε το έγκαυμα είναι πιο πιθανόν και κατά συνέπεια και η έξαρση των συμπτωμάτων.

Χρησιμοποιείστε με μέτρο το ηλιακό φως ως θεραπεία της ψωρίασης εκθέτοντας το σώμα σας περίπου 10 λεπτά την ημέρα στον ήλιο το μεσημέρι. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για περεταίρω τρόπους θεραπείας και προστασίας.

2. Τραύματα

Προστατεύστε το δέρμα σας από τραύματα, τα οποία επηρεάζουν τα συμπτώματα της ψωρίασης. Αν τραυματιστείτε, φροντίστε να καθαρίσετε και να περιποιηθείτε την πληγή σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το ¼ των ατόμων με ψωρίαση, εμφανίζουν το φαινόμενο Koebner. Πρόκειται για μια δερματική διαταραχή που εμφανίζεται στο σημείο ενός τραυματισμού και παρόλο που δεν εμφανίζεται μόνο σε άτομα με ψωρίαση, όταν εμφανιστεί τείνει να συμβαίνει κατά τη διάρκεια των εξάρσεων της πάθησης, προκαλώντας μπαλώματα ψωρίασης γύρω από την τραυματισμένη περιοχή.

3. Ξύρισμα

Καλοκαίρι σημαίνει συχνότερο ξύρισμα σε άνδρες και γυναίκες, αλλά το ξυράφι προκαλεί ευαισθησία στο δέρμα και επιδεινώνει την ψωρίαση. Χρησιμοποιείστε λέιζερ αντί για ξυράφι. Συμβουλευτείτε ειδικούς από κέντρα αισθητικής.

4. Καλλυντικά με άρωμα και αλκοόλ

Τα προϊόντα του δέρματος που περιέχουν αλκοόλ και άρωμα, ερεθίζουν και στεγνώνουν το δέρμα αυξάνοντας τα συμπτώματα της ψωρίασης. Αναζητήστε ενυδατικά προϊόντα χωρίς πρόσθετα συστατικά.

5. Ενυδατικά προϊόντα

Τα ενυδατικά προϊόντα διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο και το προστατεύουν από τα συμπτώματα της ψωρίασης. Είναι πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, να χρησιμοποιείτε μια ενυδατική κρέμα αφού εκτεθείτε στον ήλιο ή όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους με κλιματισμό, καθώς και οι δύο περιπτώσεις στεγνώνουν το δέρμα.

6. Κολύμπι

Το κολύμπι είναι η βασικότερη δραστηριότητα του καλοκαιριού. Το κολύμπι σε θαλασσινό νερό απαλλάσσει το σώμα από το νεκρό δέρμα και βελτιώνει τα μπαλώματα της ψωρίασης. Παρόλα αυτά, τόσο το θαλασσινό αλμυρό νερό, όσο και το νερό της πισίνας που περιέχει χλώριο, προκαλούν ξηροδερμία και ξεφλούδισμα του δέρματος. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε μια ενυδατική κρέμα πάντα μετά το κολύμπι για να μειώσετε το ενδεχόμενο έξαρσης των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

7. Χαλαρά ρούχα

Τα ελαφριά ρούχα, ειδικά τα βαμβακερά υφάσματα, είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα ή να προκαλέσουν υπερθέρμανση του σώματος, που μπορεί να πυροδοτήσει τα συμπτώματα της ψωρίασης.

8. Αλκοόλ

Τα καλοκαιρινά βράδια, συνήθως συνοδεύονται από πολύ αλκοόλ. Ωστόσο, το αλκοόλ αυξάνει την φλεγμονή του σώματος και προκαλεί έξαρση της ψωρίασης. Μάλιστα, μπορεί να μειώσει την αποτελεσματική λειτουργία της φαρμακευτικής αγωγής, πράγμα που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και πιείτε με μέτρο.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Tips For Managing Psoriasis in the Spring and Summer https://www.verywellhealth.com/managing-psoriasis-in-spring-and-summer-4777152

Alcohol and psoriasis: sobering thoughts https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ced.12013

Causes and Triggers https://www.psoriasis.org/causes/

Psoriasis treatment: faster and long-standing results after bathing in geothermal seawater. A randomized trial of three UVB phototherapy regimens https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/phpp.12090

ARE TRIGGERS CAUSING YOUR PSORIASIS FLARE-UPS? https://www.aad.org/public/diseases/psoriasis/triggers/flares

The Koebner phenomenon: psoriasis in tattoos https://www.cmaj.ca/content/185/7/585

The risk of melanoma and hematologic cancers in patients with psoriasis https://www.jaad.org/article/S0190-9622(16)30896-9/fulltext

Sun exposure induces rapid immunological changes in skin and peripheral blood in patients with psoriasis https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2133.2010.10149.x