Υγεία Δέρματος

Ψωρίαση: Πώς θα την ελέγξετε; Οι συμβουλές ενός ασθενούς

Η ψωρίαση είναι μια δερματική ασθένεια που για τους περισσότερους ασθενείς αποτελεί μεγάλο πρόβλημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές και το δέρμα ερεθίζεται περισσότερο.

Ποιες συνήθειες μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την ψωρίαση;

Ο Jordan Mendiola μένει στο Σικάγο και κατά συνέπεια έρχεται αντιμέτωπος με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Για να ελαχιστοποιήσει, όπως λέει, τους ερεθισμούς και το σπάσιμο του δέρματος που προκύπτει από την ψωρίαση που αντιμετωπίζει, φροντίζει πάντα να ενυδατώνει το δέρμα του και να φορά πολλά χοντρά ρούχα, για να μειώσει το κρύο και τον αέρα που φτάνουν στο δέρμα του.

Επιπρόσθετα, προτιμά να μένει στο σπίτι τις πολύ κρύες μέρες ή να επισκέπτεται κλειστούς χώρους. Μάλιστα, μια πολύ βοηθητική δραστηριότητα που ακολουθεί είναι το γυμναστήριο, στο οποίο, όπως αναφέρει, ιδρώνει αρκετά, πράγμα που αναζωογονεί το δέρμα του.

Ανεξάρτητα από την εποχή, φροντίζει να μην καταναλώνει τρόφιμα που αυξάνουν τα συμπτώματα του, όπως τα γλυκά και τα ζαχαρούχα ποτά. «Η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική για άτομα με ψωρίαση» υπογράμμισε, εξηγώντας ότι υγιεινή διατροφή σε αυτή την περίπτωση σημαίνει ελαχιστοποίηση των Fast food και των γλυκών και κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και γενικά υγιεινών τροφών. Τονίσε βέβαια ότι εξακολουθεί να τρώει φαγητά και λιχουδιές που του αρέσουν, όμως πάντα φροντίζει να το κάνει με μέτρο.

Όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, ο Mendiola εφαρμόζει αντιφλεγμονώδεις κρέμες στα σημεία της ψωρίασης, τις οποίες φροντίζει να χρησιμοποιεί το πρωί, αλλά και το βράδυ μετά το ντους. Όπως εξήγησε,  «η εφαρμογή κρέμας στα ερεθισμένα σημεία, προκαλεί μεγάλη ανακούφιση, ειδικά όταν η ψωρίαση βρίσκεται σε περίοδο έξαρσης».

Σε περιόδους έξαρσης, η φωτοθεραπεία είναι επίσης πολύ βοηθητική, υπογράμμισε ο Mendiola και ως εκ τούτου συμβουλεύει τους ομοιοπαθείς του να επισκεφτούν τον γιατρό τους για συμβουλές και θεραπεία. Για τον ίδιο, όπως αναφέρει, η φωτοθεραπεία εξαλείφει τις κηλίδες και διευκολύνει τη μείωση του ερεθισμού.

«Εκτός από τις αντιφλεγμονώδεις κρέμες και τη φωτοθεραπεία» επισήμανε ο Mendiola, «ο τρόπος ζωής, η άσκηση, η ενδυμασία και η υγιεινή διατροφή είναι τα σημαντικότερα όπλα που έχει ενας ασθενής με ψωρίαση, για να μπορέσει να καταπραΰνει τα συμπτώματα του», υπενθυμίζοντας ότι παρά το ότι η ασθένεια είναι εκ των πράγματων αγχωτική, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανοιχτό μυαλό. «Να παρατηρείτε το σώμα σας» τόνισε, «και να εφαρμόζετε ότι λειτουργεί καλύτερα για εσάς».

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved