Τι αισθάνεσαι;

Αυτοάνοσα νοσήματα, Καρκίνος

Ψωρίαση: Σχετίζεται με τον καρκίνο;

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Jama dermatology’  επιβεβαιώνει την σύνδεση καρκίνου και ψωρίασης, μιας αυτοάνοσης ασθένειας η οποία προκαλεί χρόνια φλεγμονή και υπερδραστηριότητα κυττάρων. Είναι πιθανό να προκαλείται από προγεννητικούς παράγοντες και να πυροδοτείται η εκδήλωση της από στρες, μολύνσεις, κάποιο τραύμα ή και φαρμακευτική αγωγή. Παρουσιάζεται με την εκδήλωση στρωμάτων δέρματος ροζ απόχρωσης κυρίως σε αγκώνες, γόνατα και στο κεφάλι και συνοδεύεται από έντονη φαγούρα.

Σύμφωνα με την μελέτη του ‘JAMA Dermatology’ που συγκέντρωσε δεδομένα από 58 έρευνες και ανέλυσε από της 9 Απριλίου του 2018 έως της 22 Φεβρουαρίου του 2019 οι πάσχοντες από ψωρίαση είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο ειδικά του παχέος εντέρου, του ήπατος , του λάρυγγα, του οισοφάγου, καθώς και την νόσο Ηodgkin. Επιπλέον, όσοι ασθενείς παρουσίασαν καρκίνο, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες θνησιμότητας.

Πως η ψωρίαση σχετίζεται με την πρόκληση καρκίνου;

Η επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη ως προς την σύνδεση του καρκίνου και της ψωρίασης, καθώς απαιτούνται πολλά έτη ακόμα ερευνών για να διεξάγουν ικανοποιητικά συμπεράσματα.

Η ψωρίαση είναι μια νόσος που δημιουργεί υπερδραστηριότητα των κυττάρων και μια φλεγμονώδη κατάσταση στον οργανισμό, ενώ η υπερδραστηριότητα αυτή σχετίζεται με αυτή των καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, μια άλλη παρόμοια νόσος αυτή του Crohn έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με τον καρκίνο.

Η λήψη φαρμάκων κατά της ψωρίασης, καθώς κ η ίδια η νόσος καταστέλει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να ευνοεί την κυτταρική καρκινική ανάπτυξη. Η λήψη κάποιων φαρμάκων που στοχεύουν ειδικά κύτταρα και πρωτεΐνες, καθώς και κάποια τοπικά κορτικοστεροειδή επιβαρύνουν τον οργανισμό και μειώνουν την σωστή του λειτουργία. Επίσης, η φωτοθεραπεία που εφαρμόζεται για την ψωρίαση είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου δέρματος.

Συνήθειες που σχετίζονται με την ψωρίαση και την κακή ψυχολογική κατάσταση που συχνά συνυπάρχει, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, αποτελούν επίσης επιβαρυντικούς παράγοντες στην εμφάνιση καρκίνου.

Πως μειώνεται ο κίνδυνος του καρκίνου αν κάποιος έχει ψωρίαση

Επί της ουσίας, καθώς οι έρευνες δεν προσφέρουν ακόμη ολοκληρωμένα αποτελέσματα και πειράματα διεξάγονται για να προσδιοριστεί ο μηχανισμός που πυροδοτεί την ανάπτυξη του καρκίνου αλλά και της ψωρίασης, δεν υπάρχει κάποια μέθοδος πρόληψης ώστε να εξαλειφθούν οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Ο τρόπος όμως για να περιοριστούν, ως ένα βαθμό, οι πιθανότητες αυτές είναι η διακοπή βλαβερών συνηθειών όπως το κάπνισμα,  η κατανάλωση αλκοόλ κ.α. Η σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή μειώνουν όχι μόνο τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Συνεργασία απαιτείται και με το γιατρό ώστε να διενεργούνται τακτικά προληπτικές εξετάσεις όπως η κολονοσκόπηση , η μαστογραφία και οι ακτινογραφίες θώρακος.

 

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Psoriasis and cancer: What’s the link? https://www.health.harvard.edu/blog/psoriasis-and-cancer-whats-the-link-2019120518320

Cumulative exposure to biological therapy and risk of cancer in patients with psoriasis: a meta-analysis of Psonet studies from Israel, Italy, Spain, the U.K. and Republic of Ireland https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29723914

Association of Psoriasis With the Risk of Developing or Dying of Cancer https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/2753127

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι