Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Ψωρίαση: συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer;

Όπως είναι σήμερα γνωστό, η παθογένεση της νόσου του Alzheimer (AD) είναι ασαφής, εντούτοις η νευροφλεγμονή φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της. Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματική νόσος που έχει πρόσφατα βρεθεί ότι αλληλεπικαλύπτεται γενετικά με την νόσο του Alzheimer.

Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Alzheimer (AD) είναι σημαντικά υψηλότερη στους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν πάσχουν από ψωρίαση. Τουλάχιστον αυτό διαπίστωσε μια νέα κορεατική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στο περιοδικό Scientific Reports.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στόχος της μελέτης τους ήταν να διερευνήσουν το κατά πόσον τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν νόσο του Alzheimer.

Τι σχέση έχει η ψωρίαση με τη νόσο του Alzheimer;

Για να πραγματοποιήσουν την έρευνα τους, η Miri Kim, από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Κορέας στη Σεούλ και οι συνάδελφοί της, χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Κορεατικό Εθνικό Σύστημα Ασφάλισης Υγείας, ώστε να καταφέρουν να εντοπίσουν άτομα με ψωρίαση και γενικότερα άτομα που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις από το 2008 μέχρι το 2014. Συγκεκριμένα, εντόπισαν 535.927 άτομα με ψωρίαση και 2.679.635 άτομα (διαφόρων ηλικιών και από τα δύο φύλα), τα οποία υποβλήθηκαν σε τουλάχιστον τρεις εξετάσεις υγείας μεταξύ του 2008 και του 2014. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές κατά την έρευνα τους, ο κίνδυνος για ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer, παρατηρήθηκε και στις δύο ομάδες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα άτομα αυτά για περίπου 3μιση χρόνια και διαπίστωσαν ότι προέκυψαν 50.209 περιπτώσεις με νόσο του Alzheimer (1,87%) και 11,311 περιπτώσεις (2,11%) με ψωρίαση. Ακολούθως χρησιμοποιώντας προσαρμοσμένα μοντέλα, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έπασχαν από ψωρίαση εμφάνισαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν και νόσο του Alzheimer (λόγος κινδύνου [HR], 1,09, P <0,0001). Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος να αναπτύξουν νόσο του Alzheimer οι ασθενείς που έπασχαν από ψωρίαση, αυξήθηκε σημαντικά στους ασθενείς που δεν έλαβαν συστηματική θεραπεία για την διαχείριση της ψωρίασης τους, σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν συστηματική θεραπεία (HR, 1,10, 95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI], 1,08 έως 1,12 έναντι HR, 0,99, 95% CI, 0,90 έως 1,09, P <0,0001).

Όπως υπογράμμισαν καταλήγοντας οι συγγραφείς της μελέτης, «αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η ψωρίαση, μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο νευρικό σύστημα και συνεπώς αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσει κάποιος νόσο του Alzheimer»

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Psoriasis tied to higher Alzheimer disease risk https://medicalxpress.com/news/2020-04-psoriasis-tied-higher-alzheimer-disease.html

Increased risk of Alzheimer’s disease in patients with psoriasis: a nationwide population-based cohort study https://www.nature.com/articles/s41598-020-63550-2

News tagged with systemic therapy https://medicalxpress.com/tags/systemic+therapy/

Familial psoriasis may not be tied to obesity https://medicalxpress.com/news/2020-01-familial-psoriasis-tied-obesity.html

Psoriasis Tied to Higher Alzheimer Disease Risk https://www.physiciansweekly.com/psoriasis-tied-to-higher-alzheimer-disease-risk/