Υγεία Δέρματος

Ψωριασική αρθρίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Η ψωρίαση είναι μια πάθηση του δέρματος που προκαλεί πολύ γρήγορη ανάπτυξη των δερματικών κυττάρων. Αυτή η γρήγορη ανάπτυξη δημιουργεί εξανθήματα και προκαλεί φαγούρα, πόνο και ξηρότητα στο δέρμα. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Drugs, το 40% των ανθρώπων με ψωρίαση αναμένεται ότι θα αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα σε 5-10 χρόνια μετά τη διάγνωση τους, καθώς οι δερματικές αλλοιώσεις που επηρεάζουν τους ανθρώπους με ψωριασική αρθρίτιδα, σχετίζονται με την ψωρίαση.

Τι είναι η ψωριασική αρθρίτιδα και πώς επηρεάζει το σώμα;

Η ψωριασική αρθρίτιδα, προκαλεί οίδημα στις αρθρώσεις και φλεγμονή στα γόνατα, τους αστραγάλους, τα πόδια και τα χέρια. Στις αρθρώσεις προκαλείται συνήθως υπερβολικός πόνος, πρήξιμο και  κοκκίνισμα. Στην πάνω και κάτω πλευρά της πλάτης, στον αυχένα και τους γλουτούς προκαλείται πόνος και δυσκαμψία ως αποτέλεσμα της φλεγμονής της σπονδυλικής στήλης και των οστών του ισχίου.

Στην περίπτωση που η ψωριασική αρθρίτιδα επηρεάσει τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, οι αρθρώσεις μπορεί να αλλάξουν σχήμα και να πάρουν σχήμα λουκάνικου. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα χέρια γίνονται δυσλειτουργικά λόγω αυτών των παραμορφώσεων, ενώ οι παραμορφώσεις στα πόδια οδηγούν σε προβλήματα ισορροπίας και κινητικότητας. Παράλληλα, η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στα νύχια.

Η ίδια φλεγμονή που επηρεάζει τις αρθρώσεις, επηρεάζει επίσης και τους τένοντες στο σημείο που οι μυς συνδέονται με τα οστά, ενώ μπορεί να επηρεάσει και τα μάτια, ειδικά την ίριδα, το έγχρωμο δηλαδή τμήμα του ματιού. Τέλος, μερικά άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να εμφανίσουν θωρακικό πόνο και δύσπνοια, διότι η φλεγμονή ενδέχεται να προσβάλει το θωρακικό τοίχωμα, τους πνεύμονες και την αορτή, το μεγάλο δηλαδή αιμοφόρο αγγείο που εκτείνεται από την καρδιά.

Που οφείλονται τα δερματικά συμπτώματα που προκαλεί η ψωριασική αρθρίτιδα;

Τα συμπτώματα του δέρματος που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα, οφείλονται στην ψωρίαση, η οποία προκαλεί στο δέρμα κόκκινες κλίμακες (πλάκες), συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής, τα γόνατα, τους αγκώνες, τα πόδια και στο κάτω μέρος της πλάτης. Οι εν λόγω πλάκες προκαλούν φαγούρα και πόνο, ενώ κάποιες φορές αιμορραγούν. Σημειώνεται ότι όταν οι πλάκες αρχίσουν αν εξαπλώνονται μπορούν να καλύψουν μεγάλες περιοχές του δέρματος.

Τα δερματικά συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας έρχονται και φεύγουν, ωστόσο τείνουν να συνδέονται και με άλλες καταστάσεις υγείας, όπως το άγχος, η κακή διατροφή, οι λοιμώξεις και διάφορες ασθένειες.

Μπορεί η ψωριασική αρθρίτιδα να εμφανιστεί χωρίς να υπάρχει ψωρίαση;

Πολλοί άνθρωποι με ψωριασική αρθρίτιδα πάσχουν και από ψωρίαση για πολλά χρόνια πριν εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα.  Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου οι άνθρωποι αναπτύσσουν πρώτα ψωριασική αρθρίτιδα, ενώ αντίθετα, σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases, το 29% των ανθρώπων με ψωρίαση, δεν διαγιγνώσκεται ποτέ με ψωριασική αρθρίτιδα.

Πώς μοιάζουν τα εξανθήματα της ψωριασικής αρθρίτιδας;

Τα εξανθήματα της ψωριασικής αρθρίτιδας, μοιάζουν με τις πλάκες της ψωρίασης, δηλαδή εμφανίζονται ως επιθέματα κόκκινου δέρματος, που προκαλούν φαγούρα, αιμορραγία και πόνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ σημαντικό να μην γρατζουνίζετε αυτές τις περιοχές, επειδή υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και επιδείνωσης.

Υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα;

Η ψωριασική αρθρίτιδα και η ψωρίαση δεν έχουν καμία θεραπεία. Τα άτομα που πάσχουν από αυτές τις δύο καταστάσεις περνούν από περιόδους ύφεσης κατά τις οποίες εμφανίζουν λίγα ή και καθόλου συμπτώματα, αλλά και από περιόδους έξαρσης, όπου τα συμπτώματα τους είναι έντονα. Η θεραπεία τους εξαρτάται από τον τύπο της ψωρίασης και περιορίζεται στην ανακούφιση των δερματικών συμπτωμάτων και στον περιορισμό του σχηματισμού πλάκας στο δέρμα. Οι πιο συνηθισμένες θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Αλοιφές και κρέμες που απαλύνουν το δέρμα
  • Φάρμακα (ή και χάπια) που μειώνουν την περίσσεια παραγωγή δέρματος
  • Φωτοθεραπεία για τη μείωση της φλεγμονής του δέρματος

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Overview of Psoriatic Arthritis Rash https://www.verywellhealth.com/psoriatic-arthritis-skin-rashes-4175487

Mease PJ, Armstrong AW. Managing patients with psoriatic disease: the diagnosis and pharmacologic treatment of psoriatic arthritis in patients with psoriasis. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs40265-014-0191-y

National Psoriasis Foundation. About Psoriatic Arthritis. https://www.psoriasis.org/about-psoriatic-arthritis

American Academy of Dermatology. Psoriasis Resource Center. https://www.aad.org/diseases/psoriasis

Haroon M, Kirby B, FitzGerald O. High prevalence of psoriatic arthritis in patients with severe psoriasis with suboptimal performance of screening questionnaires. https://www.verywellhealth.com/dx.doi.org/10.1136/annrheumdis-2012-201706