Φυσικές θεραπείες

Ψωριασική αρθρίτιδα: Ποιοι είναι οι καλύτεροι φυσικοί τρόποι ανακούφισης των συμπτωμάτων;

Τι είναι η ψωριασική αρθρίτιδα;

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια μορφή χρόνιας φλεγμονώδους νόσου, που προσβάλει τις αρθρώσεις και συνήθως εμφανίζεται σε άτομα τα οποία πάσχουν ήδη από ψωρίαση. Η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία κόκκινων κηλίδων, που μοιάζουν με λέπια, στην επιδερμίδα.

Δεν υπάρχει κάποια μέθοδος πλήρους θεραπείας της ψωριασικής αρθρίτιδας, παρά μόνο φαρμακευτική αγωγή και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι, που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.

Ποια είναι τα αίτια της ψωριασικής αρθρίτιδας;

Παρόλο που δεν είναι γνωστό ακόμη τι προκαλεί την εμφάνιση της ψωριασικής αρθρίτιδας, είναι γνωστό πως αυτή ξεκινά όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιείς ιστούς και κύτταρα, πράγμα το οποίο προκαλεί φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις.

Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν πως διάφοροι παράγοντες μπορεί να εμπλέκονται στην παθογένεση της ψωριασικής αρθρίτιδας, όπως κάποιος συγκεκριμένος συνδυασμός γονιδίων που να αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισής της, κάποια λοίμωξη από μικρόβιο ή κάποιος τραυματισμός.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας;

Τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας έχουν την τάση να επιδεινώνονται με το χρόνο, άμα δεν ακολουθηθεί κάποια μέθοδος θεραπείας. Τα κυριότερα συμπτώματα της είναι τα εξής:

 • Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις
 • Πόνος στη μέση (σπονδυλίτιδα)
 • Πρησμένα δάχτυλα
 • Πόνος στα πόδια
 • Ψωριασικές πλάκες στο δέρμα

Τι μπορεί να βοηθήσει στη φυσική ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωριασικής αρθρίτιδας;

 • Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μετατρέπονται σε αντιφλεγμονώδεις χημικές ουσίες στο σώμα, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικά στη μείωση της φλεγμονής και της δυσκαμψίας των αρθρώσεων, σε άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις νόσους. Επομένως, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, πλούσιων σε υγιεινά λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, η ρέγγα, η ιππόγλωσσα και ο μπακαλιάρος, θεωρείται πως θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σε άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα.

Η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου είναι επίσης μια καλή ιδέα για πρόσληψη των απαραίτητων ω-3 λιπαρών, αρκεί να έχει επιβεβαιωθεί από το γιατρό πως είναι κατάλληλα για κάθε ξεχωριστή περίπτωση.

 • Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες θεωρείται πως μπορεί να βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης και μείωση των εξάρσεων της ψωριασικής αρθρίτιδας.

 • Υγιεινή διατροφή

Σύμφωνα με μια μελέτη, δημοσιευμένη στο Journal for Vitamin and Nutrition Research, μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής.

Μια υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, το οποίο βοηθά την κινητικότητα των αρθρώσεων.

 • Φροντίδα των αρθρώσεων

Ένα ζεστό μπάνιο ή η χρήση μιας θερμοφόρας μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των δύσκαμπτων αρθρώσεων και των μυών, ενώ η χρήση πάγου μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι επίσης η χρήση ειδικών συσκευών για το άνοιγμα μπουκαλιών, ώστε να μην πιέζονται τα δάχτυλα και τα χέρια των ατόμων με αρθρίτιδα.

 • Σωματική άσκηση

Η σωματική άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία, καθώς βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και αύξηση της ευλυγισίας. Ειδικά στην περίπτωση ατόμων με ψωριασική αρθρίτιδα, η άσκηση μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητική για τη μείωση της πίεσης στις αρθρώσεις, που οφείλεται σε μεγάλο σωματικό βάρος.

 • Φυσικοπαθητική

Η συμβουλή ενός φυσικοπαθητικού γιατρού θα μπορούσε να είναι βοηθητική για άτομα που πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα και θέλουν να ενημερωθούν για πιθανές βοηθητικές διατροφικές συνήθειες και συμπληρωματικές θεραπείες (ομοιοπαθητική, ψυχολογία, κλπ), που μπορούν να εφαρμόσουν. Ωστόσο, αυτό πρέπει πάντα να γίνεται σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Best Natural Remedies for Psoriatic Arthritis https://www.healthline.com/health/psoriatic-arthritis/natural-remedies

Psoriatic arthritis https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriatic-arthritis/symptoms-causes/syc-20354076

Anti-inflammatory effects of plant-based foods and of their constituents https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19685439/