Ψυχική υγεία

Ψυχική ευεξία: 4 φυτά εσωτερικού χώρου που θα σας βοηθήσουν

Τα φυτά μπορούν να αντανακλούν τη ζωή μας με περισσότερους από έναν τρόπους και να μας βοηθούν να εγκλιματιστούμε σε δύσκολες στιγμές.

Ποιο φυτό σας ταιριάζει με βάση την προσωπικότητά σας;

Δεν φέρνουν όλα τα φυτά χαρά, ειδικά αυτά που απαιτούν μεγάλη συντήρηση. Κάποια επίσης μας ανταποκρίνονται σε δύσκολες στιγμές περισσότερο από άλλα.

Συγκεντρώσαμε έναν κατάλογο φυτών ανάλογα με την προσωπικότητά τους.

Πιο αναλυτικά:

  1. Για μια υπενθύμιση να σπάσετε τους τοξικούς δεσμούς, δοκιμάστε την αλόη βέρα

Η αλόη βέρα είναι ένα φυτό που έχει τόσα πολλά οφέλη και είναι εύκολο στη φροντίδα. Αν είστε ο τύπος ανθρώπου που δίνει πολλά (συναισθηματικά, χρηματικά ή σωματικά) στους άλλους, εσείς και η αλόη βέρα μπορεί να αποτελέσετε το τέλειο ζευγάρι.

Ενώ μπορείτε να κόψετε τα φύλλα της για να θεραπεύσετε και να βελτιώσετε τις δερματικές πληγές (εγκαύματα, κοψίματα, ουλές και φλεγμονές), η αλόη βέρα είναι επίσης ένα ισχυρό φυτό που μπορεί να καθαρίσει τον αέρα γύρω σας. Δεν είναι το ίδιο με ένα φίλτρο αέρα, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του αέρα σας από τις βλαβερές χημικές ουσίες.

Η αλόη βέρα και εσείς: Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μεταφύτευσης, μπορεί να χρειαστεί να κόψετε τυχόν νεκρά κομμάτια που δεν συμβάλλουν πλέον στην ανάπτυξή της.

Κάνοντάς το αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση της δικής σας ανάπτυξης: καθώς πλησιάζετε σε διαφορετικά στάδια της ζωής σας, μερικές φορές πρέπει να αφήσετε πίσω σας κάποιον ή κάτι που σας εμποδίζει να ευδοκιμήσετε.

Και καθώς συνεχίζετε να μαθαίνετε περισσότερα για τον εαυτό σας και να βιώνετε νέα πράγματα στη ζωή, ίσως χρειαστεί να «ξαναφυτέψετε» τον εαυτό σας. Κάντε επιλογές που σας βοηθούν να συνεχίσετε να εξελίσσεστε στο πρόσωπο που θέλετε να γίνετε.

  1. Για μια υπενθύμιση για να χαλαρώσετε και να παραμείνετε ήρεμοι, δοκιμάστε την λεβάντα

Η λεβάντα είναι πολύ όμορφο βότανο, μυρίζει ευχάριστα και είναι η πηγή ενός από τα πιο δημοφιλή αιθέρια έλαια. Για όσους ξεχνούν να χαλαρώσουν ή να αφιερώσουν λίγα δευτερόλεπτα για τον εαυτό τους, ειδικά στο τέλος της ημέρας, η λεβάντα (και το ισχυρό άρωμά της) είναι για εσάς.

Παρόλο που δεν θεωρείται παραδοσιακό φυτό εσωτερικού χώρου, η λεβάντα προσφέρει ορισμένα οφέλη που θα κάνουν σχεδόν όλους να θέλουν να έχουν κάποια εκδοχή της γύρω τους.

Η λουλουδένια μυρωδιά της είναι αποτελεσματική στη μείωση του άγχους και στην παροχή μιας ήρεμης ατμόσφαιρας.

Τοπικά, είναι επίσης εξαιρετική για να την προσθέσετε στη ρουτίνα ομορφιάς σας λόγω των αντισηπτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της.

Η λεβάντα και εσείς: Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές κάθε φορά που νιώθετε καταβεβλημένοι ή όταν θέλετε να ξεκουραστείτε. Καθώς εισπνέετε το χαλαρωτικό άρωμα, θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε.

Κατά τη διάρκεια των θερμότερων ανοιξιάτικων μηνών, μετακινήστε το φυτό λεβάντας σας προς τα έξω, καθώς αυτό βοηθά το φυτό να λάβει λίγο ηλιακό φως. Ενώ προσφέρετε στο φυτό σας τα οφέλη του ήλιου την ίδια στιγμή λαμβάνετε κι εσείς τη δική σας δόση βιταμίνης D.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι να αραιώνετε πάντα το έλαιο λεβάντας πριν το εφαρμόσετε απευθείας στο δέρμα σας. Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες.

  1. Για μια υπενθύμιση για να επιβιώσετε και να ευδοκιμήσετε σε δύσκολους καιρούς, δοκιμάστε την Σανσεβιέρια

Γνωστή για την παροχή μιας ισχυρής προστατευτικής ενέργειας στο χώρο σας, η Σανσεβιέρια είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό και απαιτεί πολύ λίγη προσοχή προκειμένου να αναπτυχθεί.

Για τους χαλαρούς ανθρώπους που χρειάζονται μια υπενθύμιση του πόσο ανθεκτικοί είναι όταν οι καιροί γίνονται δύσκολοι, αυτό το είδος φυτών είναι για εσάς. Οι Σανσεβιέριες είναι εύκολα και το ιδανικό φυτό για παρατήρηση. Αυτό σημαίνει: απαιτούν λίγη προσοχή και παρόλα αυτά ευδοκιμούν κάτω από λίγη πίεση.

Αυτό το φυτό είναι μοναδικό επειδή έχει την ικανότητα να μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο τη νύχτα, πράγμα που σημαίνει ότι αν ζείτε σε μια περιοχή με έντονο καυσαέριο, το να έχετε αρκετές Σανσεβιέριες γύρω σας μπορεί να βοηθήσει στην εξυγίανση του οξυγόνου στο χώρο σας!

Σανσεβιέρια και εσείς: Τα φυτά αυτά χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι ακόμη και όταν αισθάνεστε μόνοι ή βιώνετε μια δύσκολη στιγμή, μπορείτε να επιλέξετε να αναπτυχθείτε και να επιβιώσετε ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Όταν δείτε αυτό το φυτό, βρείτε ένα ήσυχο σημείο στο σπίτι σας για να καθίσετε δίπλα του, να κλείσετε τα μάτια σας, να αναπνεύσετε τον δροσερό, καθαρό αέρα που προσφέρει και να βρείτε την ηρεμία σας.

  1. Για μια υπενθύμιση να παραμείνετε παρόντες, δοκιμάστε έναν ευκάλυπτο

Αυτό το δημοφιλές φυτό είναι γνωστό όχι μόνο για το ξεχωριστό, ευχάριστο άρωμά του, αλλά και για την ικανότητά του να βοηθά στη θεραπεία του άσθματος, του κρυολογήματος και της συμφόρησης.

Ο ευκάλυπτος και εσείς: Για όσους χρειάζονται μια υπενθύμιση για να εκτιμήσουν το παρόν και ό,τι θα φέρει η σημερινή μέρα, ο ευκάλυπτος είναι το ιδανικό φυτό. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να εισπνεύσετε το θεραπευτικό και ισχυρό άρωμά του. Κάνοντάς το αυτό, επιστρέφετε στην παρούσα στιγμή.

Να θυμάστε ότι αυτή η παρούσα στιγμή είναι το μόνο που έχετε. Μην σκέφτεστε τι συνέβη χθες, καθώς δεν μπορείτε να το αλλάξετε, και μην ασχολείστε με τη λίστα με τις αυριανές δουλειές, γιατί το μόνο που έχετε είναι αυτή η στιγμή. Απολαύστε το.

Ποια είναι τα ψυχολογικά οφέλη των φυτών;

Εκτός του ότι ενισχύουν άμεσα την διακοσμητική εμφάνιση ενός σπιτιού, μελέτες δείχνουν ότι το να περιβάλλεστε από ένα πράσινο χρώμα μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό του αέρα , να δημιουργήσει μια αίσθηση ευεξίας και να βελτιώσει τη ζωή σας.

  • Μειώνει τα επίπεδα άγχους. Η συνεχής θέαση και παρουσία γύρω από φυτά βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ήρεμοι και χαλαροί, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα άγχους
  • Αυξάνει την προσοχή και τη μνήμη. Η παρουσία γύρω από φυτά, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά, βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και της προσοχής κατά 20% και μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση
  • Αυξάνει την παραγωγικότητα. Μια μελέτη δείχνει ότι οι εργαζόμενοι ήταν πιο παραγωγικοί όταν μερικά φυτά εσωτερικού χώρου προστέθηκαν στο χώρο εργασίας τους
  • Ενισχύει τη διάθεση. Η φροντίδα των φυτών μπορεί να μειώσει το φυσιολογικό και ψυχολογικό στρες σε σύγκριση με την πνευματική εργασία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η φροντίδα των φυτών καταστέλλει τη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και προάγει άνετα, χαλαρά και φυσικά συναισθήματα
  • Αναζωπυρώνει τη δημιουργικότητα. Οι άνθρωποι είναι κατά 15% πιο δημιουργικοί όταν περιβάλλονται από πράσινα και φυσικά στοιχεία

Η φροντίδα των φυτών σας είναι ουσιαστικά μια υπενθύμιση για να φροντίσετε τον εαυτό σας.

+ 11 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

A multi-center, double-blind, randomised study of the Lavender oil preparation Silexan in comparison to Lorazepam for generalized anxiety disorder https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19962288/

Antioxidant, analgesic and anti-inflammatory effects of lavender essential oil https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26247152/

Metro Nature, Environmental Health, and Economic Value https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/ehp.1408216

Topical Application of Aloe vera Accelerated Wound Healing, Modeling, and Remodeling: An Experimental Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25003428/

Interaction with indoor plants may reduce psychological and physiological stress by suppressing autonomic nervous system activity in young adults: a randomized crossover study https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4419447/

Lavender https://www.nccih.nih.gov/health/lavender

Aloe Vera https://www.nccih.nih.gov/health/aloe-vera

Health and well-being benefits of plants https://ellisonchair.tamu.edu/health-and-well-being-benefits-of-plants/

Healthy Ground, Healthy Atmosphere: Recarbonizing the Earth’s Soils https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/ehp.124-a30

Planting Healthier Indoor Air https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3230460/

The Review on Properties of Aloe Vera in Healing of Cutaneous Wounds https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4452276/