Ψυχική υγεία

Ψυχοσωματικά συμπτώματα της θλίψης: Πώς να τα αντιμετωπίσετε;

Όλοι μας έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον συντριπτικό αντίκτυπο της θλίψης. Αναφερόμαστε στις φάσεις του πένθουςάρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και τελικά αποδοχή. Σίγουρα έχετε υπάρξει ένα αυτί που ακούει, ένας ώμος για να κλάψουν, ένας σύμβουλος – μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να βοηθήσετε, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν απλά να είστε εκεί. Όλοι περιμένουμε και κατανοούμε τις συναισθηματικές επιπτώσεις της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου. Τι συμβαίνει όμως όταν η θλίψη σωματοποιείται;

Τι είναι το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς;

Υπάρχει πράγματι μια ιατρική κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς. Πρόκειται για μια μορφή μυοκαρδιοπάθειας – βλάβη στον καρδιακό μυ, η οποία προκαλεί την αποδυνάμωση του μυός και τη διόγκωσή του. Η ιατρική της ονομασία είναι καρδιομυοπάθεια takotsubo, από ένα παραδοσιακό ιαπωνικό καλάθι ψαρέματος που ονομάζεται takotsubo. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πάθηση κάνει την καρδιά να διογκώνεται στο ίδιο σχήμα με ένα καλάθι ψαρέματος. Οι γιατροί δεν είναι απόλυτα σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά συνήθως εμφανίζεται μετά από ένα σοβαρό τραύμα ή συναισθηματικό στρες, όπως το πένθος.

Το σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες και είναι πιο συχνό σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Το πρώτο σύμπτωμα είναι συχνά έντονος πόνος στο στήθος, οπότε πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή. Καθώς ο καρδιακός μυς εξασθενεί, παύει να μπορεί να αντλεί αποτελεσματικά το αίμα στο σώμα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες, με δύσπνοια, ιδίως όταν ξαπλώνετε, και πρήξιμο στους αστραγάλους – αλλιώς γνωστή ως καρδιακή ανεπάρκεια. Οι ταχυπαλμίες – ασυνήθιστα γρήγοροι είτε αργοί παλμοί – είναι επίσης συχνές.

Οι εξετάσεις για το σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς περιλαμβάνουν καρδιακά ίχνη και εξετάσεις αίματος για τον αποκλεισμό της καρδιακής προσβολής, μαζί με ακτινογραφίες και σπινθηρογραφήματα καρδιάς που συχνά δείχνουν το μη φυσιολογικό σχήμα της καρδιάς. Η θεραπεία αποσκοπεί στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Για παράδειγμα:

  • τα δισκία ελέγχου του καρδιακού ρυθμού για τη σταθεροποίηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης (η οποία μπορεί να πέσει)
  • αντιπηκτικοί παράγοντες εάν εμφανιστούν θρόμβοι αίματος
  • φάρμακα για έναν μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή

Ευτυχώς, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων αναρρώνει πλήρως μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, από τη στιγμή που έχετε πάθει μια φορά σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσετε ξανά συμπτώματα αν περάσετε ξανά ένα μεγάλο στρες.

Το σύνδρομο σπασμένης καρδιάς επηρεάζει μόνο περίπου 2.500 άτομα ετησίως στην Ελλάδα. Αντίθετα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αισθάνονται τις πιο έμμεσες σωματικές επιπτώσεις της θλίψης. Όλοι έχουμε γνωρίσει ή ακούσει για ζευγάρια που πεθαίνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες ο ένας από τον άλλο.

Μπορεί η θλίψη πραγματικά να σας σκοτώσει ή υπάρχει ιατρική εξήγηση;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ψυχική μας κατάσταση μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη σωματική μας υγεία. Η αδρεναλίνη, η ορμόνη “μάχης ή φυγής” που κατακλύζει το σώμα μας όταν φοβόμαστε, προκαλεί γρήγορη αναπνοή και καρδιακό ρυθμό, ιδρωμένες παλάμες, ξηροστομία και πολλά άλλα. Η κατάθλιψη που τόσο συχνά ακολουθεί το πένθος μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην όρεξη και τον ύπνο σας. Και η έλλειψη ύπνου και η έλλειψη των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

Αλλά ακόμα πιο συχνά πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν επειδή δεν έχουν πλέον ένα αγαπημένο πρόσωπο που να τους υπενθυμίζει να παίρνουν τα χάπια τους ή να τους δίνει έναν λόγο να φροντίζουν τη σωματική τους υγεία. Ακόμα και αν είναι ο φροντιστής που είναι ζωντανός, μπορεί να νιώθει ότι έχει χάσει το κίνητρό να συνεχίσει ή ακόμα και να σηκωθεί από το κρεβάτι.

Και σε αυτή την περίπτωση είναι που η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να προσφέρουν μεγάλη υποστήριξη με απλές κινήσεις στο άτομο που πενθεί. Φροντίστε για πρακτικά ζητήματα όπως τα ψώνια ή το καθάρισμα- ετοιμάστε μερικές επιπλέον μερίδες φαγητών και γεμίστε το ψυγείο τους. Ίσως θα μπορούσατε να μείνετε σε επαφή με άλλους συγγενείς και φίλους, ώστε να εξασφαλίσετε ότι θα έχουν επισκέψεις.

Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στο πένθος. Μερικοί άνθρωποι μισούν τη σκέψη ότι θα μείνουν μόνοι, ενώ άλλοι δεν αντέχουν στην ιδέα ότι είναι βάρος. Ενημερώστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα ότι είστε εκεί για εκείνους όποτε σας χρειαστούν. Και μην ανησυχείτε αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε τι να πρέπει να πείτε – αρκεί απλά να είστε μαζί τους και να τους αφήσετε να μιλήσουν όταν θέλουν. Το να ξέρουν ότι τους αγαπάτε μπορεί να είναι πολύ σημαντικότερο απ’ ότι νομίζετε.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved