Ψυχική υγεία

Ψυχοθεραπεία και κόπωση: 5 τρόποι να την αντιμετωπίσετε

Η συμβουλευτική είναι εξαιρετικά χρήσιμη για πολλούς ανθρώπους. Τους βοηθάει να εξερευνήσουν το άγχος, τις συγκινήσεις και τα συναισθήματά τους, και παρόλο που αυτό θεωρείτε μόνο η αρχή από την περιπέτεια της ψυχοθεραπείας, γνωρίζουν ήδη ότι θα έχει βαθύτατα θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους. Αν είστε κι εσείς ένας από αυτούς τους ανθρώπους σίγουρα μετά από τις συνεδρίες σας έχετε νιώσει σαν να έχετε τρέξει έναν συναισθηματικό μαραθώνιο, εξαντλημένοι από ενέργεια.

Γιατί η ψυχοθεραπεία είναι τόσο εξαντλητική;

Η διερεύνηση παρελθοντικών τραυμάτων και προσωπικών ζητημάτων μπορεί να είναι πολύ εξαντλητική και είναι φυσιολογικό οι θεραπευόμενοι να αισθάνονται μερικές φορές συναισθηματικά και διανοητικά εξαντλημένοι κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Αυτό μπορεί να είναι επιβαρυντικό για διάφορους λόγους. Οι θεραπευόμενοι πρέπει να ανακαλέσουν αναμνήσεις για να τις πουν στον θεραπευτή. Αυτές οι αναμνήσεις είναι συχνά συναισθηματικά φορτισμένες και μπορεί να προκαλέσουν αγωνία στον θεραπευόμενο. Είναι αρκετά δύσκολο να τις θυμηθεί κανείς, και η διατύπωσή τους μετά από αυτό μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Μπορεί να αποτελέσει πηγή απογοήτευσης ή άγχους όταν οι θεραπευόμενοι αισθάνονται ανίκανοι να εκφραστούν και οι θεραπευτές θα κάνουν ερωτήσεις για να διευκρινίσουν καλύτερα ή να βοηθήσουν στην διατύπωση αυτών των δύσκολων εμπειριών.

Αυτή η αμφισβήτηση μπορεί να είναι δύσκολη για τους θεραπευόμενους που ήδη αγωνίζονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Η ψυχική προσπάθεια να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους και να βρουν τις κατάλληλες λέξεις για να εκφραστούν είναι φυσικά εξαντλητική και μπορεί να αφήσει τους ασθενείς να αισθάνονται κουρασμένοι.

  • Η εσωτερίκευση των εμπειριών μπορεί να έχει το τίμημά της

Μια άλλη εξήγηση είναι να εξετάσουμε το σωματικό τίμημα της εσωτερίκευσης των σκέψεων και των συναισθημάτων μας.

Το άγχος, η θλίψη, ο θυμός, το τραύμα – το να κρατάμε αυτά τα συναισθήματα κρυφά, ίσως ακόμη και ως συνήθεια και όχι με σκόπιμη πρόθεση, έχει τεράστιο αντίκτυπο στη σωματική μας υγεία.

Η θεραπεία είναι μια διαδικασία με την οποία επιτρέπουμε στα πράγματα να αποβληθούν και, ελπίζουμε, να εξαλειφθούν. Και με τις δύο οδούς υπάρχει αναμφίβολα ένα μεταγενέστερο αποτέλεσμα – ένα “hangover” αν θέλετε – αφού η ειλικρίνεια και η διαφάνεια στο δωμάτιο της θεραπείας απαιτούν τόσο πολλή ενέργεια.

  • Η αντίδραση μάχης ή φυγής

Υπάρχει επίσης ένας βιολογικός λόγος για τον οποίο μπορεί να βρίσκουμε τη θεραπεία τόσο έντονη και κουραστική. Οι δύσκολες αναμνήσεις μπορεί να μεταφέρουν συναισθηματικά βάρη που μπορεί να προκαλέσουν αγωνία, η οποία πυροδοτεί την απελευθέρωση ορμονών του στρες, όπως η νορεπινεφρίνη και η κορτιζόλη. Αυτή η αντίδραση είναι γνωστή ως αντίδραση “μάχης ή φυγής” και μπορεί να είναι εξαντλητικό να περνάμε χρόνο σε αυτή την κατάσταση υψηλής ετοιμότητας.

Ανάλογα με το είδος της θεραπείας, οι θεραπευόμενοι μπορεί να ενθαρρύνονται να καταλήξουν στις δικές τους λύσεις ή συμπεράσματα υπό την καθοδήγηση του θεραπευτή τους, αντί για συμβουλές που ο θεραπευτής τους δίνει εξωτερικά.

Η επίτευξη αυτής της λύσης μπορεί να είναι ένα δύσκολο ταξίδι για τον θεραπευόμενο, καθώς πρέπει να επιλύσει προβλήματα και να διερευνήσει τι θα λειτουργήσει καλύτερα γι’ αυτόν. Η επίλυση προβλημάτων και η αυτοεξέταση ακόμη και με έναν έμπειρο επαγγελματία θεραπευτή μπορεί να είναι μια εξαντλητική διαδικασία.

Αν και η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει προσωρινή εξαντλητική, το αίσθημα εξάντλησης μπορεί να είναι σημάδι ότι η θεραπεία έχει θετικό αποτέλεσμα.

Το να μιλάτε για αγώνες από το παρελθόν σας ή για πράγματα που είναι επώδυνα δεν είναι ποτέ εύκολο, αλλά μόλις φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος και αρχίσετε να αντιμετωπίζετε κάποια από τα ζητήματα, ο πόνος τελικά υποχωρεί και έχετε μια πιο υγιή προοπτική που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε μελλοντικά ζητήματα.

Αν παλεύετε με την κούραση μετά τη θεραπεία, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να απαλύνετε την κούραση.

Πώς να αντιμετωπίσετε την κόπωση μετά τη θεραπεία σας;

  1. Προγραμματίστε τη θεραπεία σας σε πιο ήσυχες ημέρες

Προσπαθήστε να προγραμματίσετε τη θεραπεία σε ημέρες ή ώρες όπου θα έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο για να αποσυμπιέσετε μετά.

Σκεφτείτε στρατηγικές αντιμετώπισης ή δραστηριότητες απόσπασης της προσοχής πριν από τις συνεδρίες, ώστε να έχετε προγραμματίσει κάτι που μπορείτε να κάνετε μετά και θα ανεβάσει τη διάθεσή σας. Για παράδειγμα, πηγαίνετε για καφέ με έναν φίλο, γυμναστείτε ή δείτε μια ταινία.

  1. Ακούστε τον εαυτό σας

Το να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας συχνά θεωρείται ανεπιτυχώς ως εγωιστικό ή εγωπαθές. Αλλά το να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας είναι εξαιρετικά σημαντικό μετά από μια δύσκολη συνεδρία θεραπείας. Αν το χρειάζεστε -και μπορείτε- πάρτε έναν ύπνο μικρής διάρκειας ή ξεκουραστείτε.

“Χαρίστε” στον εαυτό σας κάτι – το αγαπημένο σας κέικ, φτιάξτε τα μαλλιά ή τα νύχια σας, αγοράστε εκείνο το νέο αντικείμενο που θέλετε. Οτιδήποτε σας κάνει να νιώθετε ξεχωριστοί. Να είστε λίγο επιεικής με τον εαυτό σας.

Ακούσετε λίγη καλή μουσική για να νιώσετε καλά. Βρείτε κάτι που σας αρέσει να ακούτε και σας προκαλεί συναισθήματα ευχαρίστησης, ανακαλεί καλές αναμνήσεις ή δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας. Αν θέλετε, μπορείτε να το δυναμώσετε και να επικεντρωθείτε στα συναισθήματα της ευχαρίστησης και της διασκέδασης ή της ηρεμίας και της χαλάρωσης, ανάλογα με το είδος της μουσικής που επιλέξατε.

  1. Σημειώστε τα συναισθήματά σας σε ημερολόγιο

Δεν έχουν όλοι την ευκαιρία να χαλαρώσουν ή να πάρουν έναν ύπνο μετά από μια συνεδρία θεραπείας ή συμβουλευτικής, αλλά το να αφιερώσετε δέκα λεπτά για να γράψετε σε ένα ημερολόγιο τις σκέψεις ή τα συναισθήματα που παραμένουν, μπορεί να είναι χρήσιμο.

Καταγράψτε τις σκέψεις σας αμέσως μετά τη θεραπεία. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε συνδέσεις και να δείτε τα πράγματα διαφορετικά. Το να αποτυπώσετε τα συναισθήματά σας στο χαρτί μπορεί να σας βοηθήσει να αποστασιοποιηθείτε από αυτά και αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

  1. Άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει χημικές ουσίες που προκαλούν ευεξία και ονομάζονται ενδορφίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της διάθεσής σας και στην ανακούφιση από την ψυχική κόπωση. Το να πάτε για τρέξιμο, να κάνετε μερικές ήπιες διατάσεις ή να πάτε μια γρήγορη βόλτα το σκύλο σας μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μυαλό σας.

Μετά τη συνεδρία, κάντε έναν γρήγορο περίπατο στον καθαρό αέρα – ακόμη και πέντε λεπτά μπορεί να είναι αρκετά για να σας αναζωογονήσουν. Αφιερώστε χρόνο για να παρατηρήσετε το περιβάλλον σας, το θόρυβο, τα αξιοθέατα, τις μυρωδιές.

Επικεντρωθείτε στο ρυθμό σας, κρατήστε το κεφάλι σας ψηλά και επικεντρωθείτε στον ορίζοντα – κρατήστε το γρήγορο, ώστε το μυαλό να είναι σε εγρήγορση για τη λειτουργία του περπατήματος. Κρατώντας το κεφάλι σας ψηλά ή κοιτάζοντας τον ορίζοντα θα νιώσετε καλύτερα και θα επιτρέψει στους αεραγωγούς σας να ανοίξουν και να αναπνεύσετε καλύτερα.

  1. Μην τα παρατάτε

Και να θυμάστε, το να ακολουθείτε μια θεραπεία δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Συχνά είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τον τρόπο που αισθανόμαστε ή σκεφτόμαστε, καθώς και για παρελθοντικές εμπειρίες ή τραύματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να το κάνουμε.

Μην εγκαταλείπετε τη θεραπεία – αν τη βρίσκετε κουραστική, σημαίνει ότι την κάνετε σωστά. Εργάζεστε σκληρά για να βελτιώσετε ό,τι είναι αυτό για το οποίο πήγατε εκεί εξαρχής, οπότε μπράβο σας και συνεχίστε.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Feeling Emotionally Drained After Therapy: 4 Tips To Manage Your Therapy Hangover https://www.liberationhealingseattle.com/blog-trauma-therapist/therapy-hangover-fatigue-seattle

The Real (and Very Normal) Reason You're So Exhausted After Therapy https://www.realsimple.com/health/mind-mood/emotional-health/emotional-hangover-after-therapy

WHY IS THERAPY SO EXHAUSTING? https://www.alongsideyou.ca/why-is-therapy-so-exhausting/

Here’s Why You Feel Physically Exhausted After Therapy, According To Experts https://www.bustle.com/p/what-is-a-therapy-hangover-heres-why-its-common-to-feel-exhausted-after-a-therapy-session-13201161