Παιδί

“Θέλω κι άλλα δώρα!”: Εγχειρίδιο συμβούλων για μετά τις γιορτές

Τι να κάνετε αν το παιδί σας συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο;

Οι γονείς αναστατώνονται πολύ όταν νιώθουν ότι το παιδί τους συμπεριφέρεται με κακομαθημένο τρόπο. Περιμένουν από το παιδί τους να ξέρει πότε το αρκετό είναι αρκετό. Όμως οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι αναπτυξιακά, είναι φυσικό τα παιδιά να θέλουν ό,τι συναρπαστικό βλέπουν, είτε πρόκειται για ένα παιχνίδι στο κατάστημα είτε για κάποιο που διαφημίζεται στην τηλεόραση (ακόμη και αφού έχουν λάβει άλλα παιχνίδια). Και όταν θέλουν κάτι, τα παιδιά νιώθουν μια επείγουσα ανάγκη ζωής και θανάτου για να το αποκτήσουν. Ως ενήλικες, μπορούμε εύκολα να ταυτιστούμε με την εμπειρία όταν περνάμε μπροστά από μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και λαχταράμε κάθε αυτοκίνητο που βλέπουμε (άντρες ,κατά κύριο λόγο ,για το συγκεκριμένο παράδειγμα).

Η περίοδος των διακοπών σίγουρα εντείνει την εμπειρία για τα παιδιά. Όπου κι αν πάνε βλέπουν νέα παιχνίδια και βίντεο να προβάλλονται στις βιτρίνες των καταστημάτων. Σύντομα ενθουσιάζονται με την εμπειρία της λήψης δώρων και θέλουν τα δώρα να έρχονται συνέχεια. Κατά κάποιον τρόπο, τα έχουμε συνηθίσει στη χαρά και είναι κατανοητό ότι τους είναι δύσκολο όταν δεν υπάρχουν πια πολύχρωμα κουτιά για να ξετυλίξουν.

Δουλειά των γονέων είναι να αποδεχτούν τις επιθυμίες των παιδιών τους ως φυσικές. Δεν θέλουμε να μεγαλώσουν νιώθοντας ότι είναι κακά που θέλουν πράγματα ή ότι έχουν ενοχές για την ευχαρίστηση που λαμβάνουν. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου πρέπει επίσης να τους διδάξουν μια πραγματικότητα στη ζωή: “Είναι λογικό να επιθυμείτε πράγματα, αλλά δεν μπορείτε να έχετε ό,τι θέλετε”. Ωστόσο, χρειάζεται πολύς χρόνος και συναισθηματική ανάπτυξη για να φτάσουν τα παιδιά σε αυτό το σημείο. Τελικά, με την αγαπητική μας καθοδήγηση, τα παιδιά μαθαίνουν ότι μπορούν να αφήσουν κάτι που θέλουν και να επιβιώσουν. Ακολουθούν μερικά βήματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ικανότητας των παιδιών τους να αποδέχονται τα όρια.

  1. Αναγνωρίστε την επιθυμία. Τα παιδιά αισθάνονται καλύτερα για τις επιθυμίες τους και θα δεχτούν πιο εύκολα ένα όριο, αν αναγνωρίσετε την επιθυμία τους. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε στο παιδί σας: “Ξέρω ότι θα σου άρεσε αυτό το καινούργιο παιχνίδι, αλλά η μαμά και ο μπαμπάς μόλις αγόρασαν πολλά καινούργια πράγματα για σένα”. Άλλοι εύλογοι λόγοι βοηθούν επίσης τα παιδιά να αναπτύξουν την κατανόησή τους, όπως: “Είναι πολύ ακριβό” ή “Δεν έχω χρήματα μαζί μου”.
  2. Προετοιμάστε το παιδί σας εκ των προτέρων. Όταν βγαίνετε να αγοράσετε ένα δώρο για τα γενέθλια του φίλου του, πριν μπείτε σε ένα κατάστημα παιχνιδιών, μπορείτε να του πείτε: “Μπορείς να διαλέξεις μόνο ένα μικρό παιχνίδι”. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ σας μπορεί να συνεχιστούν, αλλά προσπαθήστε να τηρήσετε τα όριά σας. Μια λίστα επιθυμιών, δραστηριοτήτων, η συμμετοχή του στην επιλογή του δώρου για τον φίλο του ή το να έχετε προγραμματίσει μια διασκεδαστική δραστηριότητα μετά τα ψώνια μπορεί να τον βοηθήσει να προχωρήσει.
  3. Δημιουργήστε μια λίστα επιθυμιών. Πολλοί γονείς δημιουργούν μια συνεχή λίστα επιθυμιών για τα παιδιά τους στο τηλέφωνό τους και όταν το παιδί τους ζητάει κάτι που δεν μπορεί να έχει, λένε: “Ας βάλουμε αυτό το φούτερ στη λίστα επιθυμιών σου για μια άλλη φορά”. Αυτό βοηθάει τα παιδιά να νιώσουν ότι ο γονιός τους τα άκουσε και ενισχύει την ικανότητα του παιδιού να αφήσει το επείγον της επιθυμίας του. Δεν μπορεί να την αποκτήσει τώρα, αλλά ίσως την αποκτήσει στο μέλλον. Το να πείτε: “Ας το βάλουμε στη λίστα με τις ευχές σου για τα γενέθλιά σου”, μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ.
  4. Εμπλέξτε το μεγαλύτερο παιδί σας. Διδάξτε στο μεγαλύτερο παιδί σας ότι μερικές φορές μπορεί να συμβάλλει στο να πάρει αυτό που επιθυμεί. Για παράδειγμα, μπορείτε να του προτείνετε να μαζέψει χρήματα για το ακριβό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια που επιθυμεί. Αυτό δίνει στο παιδί την αίσθηση ότι έχει τον έλεγχο για να αποκτήσει αυτό που θέλει.
  5. Η αυτοανάλυση είναι πολύ σημαντική. Είναι ζωτικής σημασίας για τους γονείς να σκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο οι δικοί τους γονείς αντιμετώπιζαν τις επιθυμίες τους όταν ήταν μικροί. Αν όταν ήταν παιδί ένας γονιός αισθανόταν ένοχος επειδή ήθελε παιχνίδια και ότι ήταν κακός επειδή το ζητούσε, μπορεί να δυσκολευτεί να αγοράσει πράγματα για το δικό του παιδί (αλλά και για τον εαυτό του.) Μπορεί επίσης να αντιδράσει υπερβολικά και να φωνάξει στο παιδί του ή να το τιμωρήσει για τα ατελείωτα αιτήματά του. Ωστόσο, οι γονείς που είχαν αυτή την εμπειρία μπορεί επίσης να καταλήξουν να υπερβάλλουν προς την αντίθετη κατεύθυνση και να δίνουν στα παιδιά τους ό,τι ζητούν για να επανορθώσουν τις απογοητεύσεις της παιδικής τους ηλικίας. Αν ο γονέας μπορεί να συνειδητοποιήσει τις πρώιμες παιδικές εμπειρίες που καθοδηγούν τις αντιδράσεις του απέναντι στο παιδί του, μπορεί να τροποποιήσει τις αντιδράσεις του και να επιλέξει πιο θετικούς τρόπους χειρισμού των καταστάσεων. Για παράδειγμα, αν συνειδητοποιήσει ότι φωνάζει στο παιδί επειδή ζητάει μια λιχουδιά σε κάθε κατάστημα που πηγαίνουν και αναγνωρίσει ότι επαναλαμβάνει τη συμπεριφορά των γονιών της, μπορεί να κάνει ένα βήμα πίσω και να θέσει ένα όριο με πιο θετικό τρόπο.

Ο στόχος είναι να δώσετε στα παιδιά σας την αίσθηση ότι είναι αποδεκτό να θέλουν, ώστε να μεγαλώσουν νιώθοντας άνετα με τις επιθυμίες τους, να ζητούν πράγματα, να λαμβάνουν δώρα και να προσφέρουν στον εαυτό τους και στους άλλους.



+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Understanding Child Development https://www.psychologytoday.com/us/basics/child-development

How Advertising and Marketing Work https://www.psychologytoday.com/intl/basics/consumer-behavior#how-advertising-and-marketing-work

Πλάθοντας ευτυχισμένα παιδιά (8η Έκδοση) Homepage armosbooks Ιάκωβος Θ. Μαρτίδης

Κατανοείστε τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους μεταξύ έξι και ένδεκα ετών, Ενάλιος. Ιζαμπέλ Φιλιόζα