Ωτορινολαρυγγολογικά

Ξαφνική απώλεια ακοής: Μπορεί να είναι σύμπτωμα νευραισθητήριας βαρηκοΐας;

Τι είναι η νευραισθητήρια βαρηκοΐα;

Με την πάροδο του χρόνου η ακοή μειώνεται και συχνά αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν καλύτερη ακοή στο ένα αφτί σε σχέση με το άλλο, όμως, αν ξαφνικά κανείς διαπιστώσει πως δεν ακούει καλά χωρίς να υπάρχει κάποιος εμφανής λόγος, τότε θα πρέπει να ζητήσει άμεσα ιατρική συμβουλή, καθώς μπορεί να πάσχει από νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης για να μη δημιουργηθεί μόνιμη απώλεια ακοής.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφονται ετησίως 66.000 νέες περιπτώσεις ασθενών με νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Otolaryngology — Head and Neck Surgery. Όμως οι ειδικοί υπολογίζουν πως υπάρχουν πολλά ακόμη περιστατικά τα οποία δεν αναφέρονται, καθώς οι ασθενείς δεν έχουν ζητήσει ιατρική βοήθεια. “Ο βασικός λόγος είναι πως οι άνθρωποι δεν το αντιμετωπίζουν ως ένα σοβαρό πρόβλημα και δεν ζητούν ιατρική φροντίδα. Αυτή η καθυστέρηση μεγαλώνει τον κίνδυνο για μόνιμη απώλεια ακοής” αναφέρει ο ΩΡΛ Dr. Steven Rauch.

Πώς προκαλείται η νευραισθητήρια βαρηκοΐα;

Αν και ως σήμερα δεν είναι γνωστή αίτια που προκαλεί νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, οι εδικοί υποπτεύονται πως οι ιογενείς λοιμώξεις, τα προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, ένα τραύμα που προκάλεσε φλεγμονή στο αφτί ή η μειωμένη ροή αίματος στην περιοχή μπορεί να είναι μερικοί από τους λόγους που εμφανίζεται η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι μπορεί να προσβάλει άτομα κάθε ηλικίας, αν και πιο συχνά εμφανίζεται σε εκείνους που είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Συνήθως προσβάλει μονάχα το ένα αφτί και ο ασθενής ακούει έναν ήχο σαν “κλικ” ή αισθάνεται το αφτί του βουλωμένο. Η ακοή δε χάνεται αμέσως, αλλά γίνεται σταδιακά σε διάστημα ωρών ή ημερών, για αυτό είναι απαραίτητο να ζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή, ώστε να επέμβει ο γιατρός και να σταματήσει η πρόοδος της ασθένειας.

Τι αλλά προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η νευροαισθητηριακή βαρηκοΐα;

Εκτός από προβλήματα στην ακοή η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά άλλων προβλημάτων όπως προβλήματα στην ισορροπία, αυξάνοντας έτσι το ρίσκο για πτώση. Επιπλέον, μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιου εγκεφαλικού επεισοδίου ή να υποδηλώνει την ύπαρξη όγκου στον εγκέφαλο. Αρκετοί ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα και προτιμούν να αγνοήσουν τα συμπτώματα ή να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με σταγόνες που απομακρύνουν το κερί, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις χάνεται πολύτιμος χρόνος και μπορεί η βλάβη να είναι πια ανεπανόρθωτη όταν ζητηθεί η συμβουλή του γιατρού.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved