Ορθοπαιδικά

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Μην αφήσετε την ασθένεια να σας στερήσει την άσκηση

Ο Andy Pendergrass, μας αφηγείται πιο κάτω το πώς κατάφερε να συνεχίσει να γυμνάζεται ακόμη και μετά τη διάγνωση του με ρευματοειδή αρθρίτιδα, αναφέροντας τις ασκήσεις που επέλεξε ο ίδιος να κάνει στην προσπάθεια του να διατηρηθεί σε φόρμα.

«Η σωματική άσκηση ήταν πάντα το «σπίτι» μου. Πάντα ένιωθα έντονη χαρά όταν ασχολούμουν με ένα άθλημα. Έτσι, όταν διαγνώστηκα με ρευματοειδή αρθρίτιδα πριν από 10 χρόνια, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ο αντίκτυπος που μπορεί να είχε η ασθένεια μου στην ικανότητα μου να αθλούμαι.

Από τότε έχω μάθει πολλά για τον εαυτό μου και το σώμα μου. Το πρώτο πράγμα που έμαθα είναι ότι πριν την αρθρίτιδα έβλεπα την υγεία μου ως κάτι δεδομένο. Η ευγνωμοσύνη μου για τις ικανότητες μου είναι πολύ μεγαλύτερη τώρα, γιατί κάποιες από αυτές ενδέχεται να εξαφανιστούν λόγω της ασθένειάς μου. Το να διατηρηθώ σε φόρμα είναι πλέον πολύ πιο σημαντικό, ειδικά για να μπορέσω να διατηρήσω τις υπάρχουσες ικανότητες μου μακροπρόθεσμα».

Ποιες ασκήσεις είναι οι καταλληλότερες για άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Σύμφωνα με τον Pendergrass, ένας άνθρωπος με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να διατηρήσει την φόρμα του κάνοντας σταθερή ποδηλασία (peloton bike) και CrossFit. Αλλά, μια εύλογη απορία είναι το πώς βοηθούν αυτές οι ασκήσεις και γιατί ο Pendergrass επέλεξε τις συγκεκριμένες.

«Η σταθερή ποδηλασία ήταν ένα από τα πιο χρήσιμα αθλήματα που πραγματικά με κράτησε σε φόρμα. Δεν είχα καμία δικαιολογία για να μην γυμναστώ. Ούτε βροχή, ούτε ήλιος, ούτε χιόνι δεν μπορούσε να με εμποδίσει από το να γυμναστώ στο σαλόνι μου. Το ποδήλατο μου ήταν πάντα εκεί έτοιμο να το χρησιμοποιήσω. Την ίδια στιγμή πρόκειται για μια άσκηση που αυξάνει τον καρδιακό μου ρυθμό χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις μου.

Όσον αφορά το CrossFit, γνωρίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ένα εξαιρετικά «βάρβαρο και έντονο» άθλημα για να το επιλέξει κάποιος με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι, παρά τον ανταγωνισμό που το διακατέχει. Ένας καλός προπονητής μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε μια πιο ηπία έκδοση του αθλήματος, η οποία θα περιλαμβάνει πιο ήπιες κινήσεις. Ο λόγος που πιστεύω ότι ένα άθλημα σαν το CrossFit μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, μαζί και εμένα, είναι ότι γυμνάζει τους μυς και οι γυμνασμένοι μυς προστατεύουν τις αρθρώσεις».

Πώς θα ασκηθείτε με ασφάλεια αν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Με βάση την εμπειρία του, ο Pendergrass, υπογραμμίζει ότι η αργή άσκηση και η αργή κατά συνέπεια ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης είναι πιο ευεργετική για τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

«Η φιλοσοφία να κάνεις ότι σου επιτρέπει κάθε φορά η δύναμη σου, δεν λειτουργούσε πλέον για εμένα. Ως ανταγωνιστικός άνθρωπος, προσπαθούσα καθημερινά να ξεπερνώ τον εαυτό μου, αλλά αυτό μου έκανε περισσότερο κακό παρά καλό. Έτσι έμαθα να μην ξεπερνώ τις κόκκινες γραμμές και να γυμνάζομαι στο 80%- 90% της αντοχής μου κάθε μέρα, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να έχω και πάλι όρεξη και δύναμη να γυμναστώ. Αντίθετα, όταν γυμναζόμουν δίνοντας το 110% της αντοχής μου, για 2-3 μέρες ένιωθα ότι δεν θα μπορούσα να ξαναγυμναστώ ποτέ.

Αν επιλέξετε να γυμνάζεστε με μέτρο, τότε θα μπορείτε να κάνετε 4-6 προπονήσεις την εβδομάδα, ενώ αν επιλέξετε να καταπονείτε το σώμα σας, πρώτα θα επιβαρύνετε την ασθένεια σας και έπειτα θα αυξήσετε τον κίνδυνο τραυματισμού. Επιπρόσθετα, θα περιοριστείτε θέλοντας και μη στις 1-2 προπονήσεις την εβδομάδα».

Γενικότερα, τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με τον Pendergrass, θα πρέπει να γυμνάζονται έξυπνα, δομώντας την άσκηση τους στους εξής τρεις άξονες:

  • Αερόβια άσκηση: Φροντίστε να ακολουθείτε με συνέπεια ένα αερόβιο πρόγραμμα γυμναστικής, το οποίο θα περιλαμβάνει περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι ή πιλάτες.
  • Ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης: Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης ενισχύουν τους μυς, οι οποίοι προστατεύουν τις αρθρώσεις. Κάντε ασκήσεις βάρους, σωματικού βάρους και ασκήσεις με την χρήση ζωνών αντίστασης.
  • Ασκηθείτε έξυπνα: Φροντίστε να ασκείστε δίνοντας το 80% του εαυτού σας κάθε φορά, ώστε να έχετε αποθέματα να γυμναστείτε και τις επόμενες ημέρες.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved