Διατροφή

Ριγανέλαιο: Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες

ΡΙΓΑΝΗ-Origanum vulgare
Ρίγανη Origannum vulgare

Οι εναλλαγές στο κλίμα και η ποικιλομορφία του εδάφους της Ελλάδας είναι οι βασικές αιτίες της εμφάνισης και ανάπτυξης, σε μια τόσο μικρής σε έκταση περιοχής , πάνω από 6000 είδη φυτών.

Ένα σημαντικό μέρος της χλωρίδας καταλαμβάνουν τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά.  Στα πλαίσια της στροφής του ανθρώπου τα τελευταία χρόνια προς την υγιεινή διατροφή αφ’ ενός και την βιολογική γεωργία αφ’ ετέρου, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική αγορά έχει κατακλυστεί από μίγματα διαφόρων «θεραπευτικών»  βοτάνων εγχώριων αλλά κυρίως εισαγόμενων από Ελβετία , Γερμανία , Βουλγαρία κ.α. Πέραν τούτου όμως και σε επιστημονικό επίπεδο όλο και περισσότεροι ερευνητές ασχολούνται με τη μελέτη των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.

Πώς χρησιμοποιούνται τα φαρμακευτικά φυτά;

Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά χρησιμοποιούνται είτε σαν αφέψημα  π.χ (τσάι του βουνού, χαμομήλι κ.α) ή καρυκεύματα π.χ κάρδαμο, είτε σαν εκχύλισμα. Στην πρώτη περίπτωση πέραν της ποιότητας των δραστικών συστατικών παίζουν σημαντικό ρόλο και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, π.χ  χρώμα, μέγεθος, ευκολία στο τρίψιμο κλπ. Στη δεύτερη περίπτωση πρωτεύοντα ρόλο παίζουν οι επιζητούμενες τιμές των δραστικών ουσιών.

Η χρήση τους ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους.

Εμείς σήμερα θα δώσουμε πληροφορίες για την ρίγανη και το ριγανέλαιο

Origanum vulgare ( Λατινική ονομασία )  Κοινή ονομασία  Ρίγανη.  Το όνομά της σημαίνει λαμπρότητα . Προέρχεται από τις λέξεις όρος και γάνος δηλ φυτό που λαμπρύνει το βουνό.

Χρησιμοποιούμαι τα αποξηραμένα και απαλλαγμένα από στελέχη φύλλα και άνθη, τα οποία προέρχονται από καλλιέργεια και εν μέρει από αυτοφυή φυτά. Τη δρόγη την χρησιμοποιούμε αποξηραμένη και τριμμένη και μερικές φορές χλωρή.

Ο πατέρας της « ερμητικής » ιατρικής Παράκελσος  ( 1493-1541 ) την χρησιμοποιούσε για την θεραπεία διαφόρων παθήσεων .

Ο λαός μας για τονωτικό ευστόμαχο, διεργετικό διουρητικό , καθαρτικό, εμηναγωγό, και ανθελμινθικό. Επίσης σαν φάρμακο για την ψωρίαση, την επιληψία , την τερηδόνα , τους κολικούς καθώς και για το φύτρωμα των μαλλιών. Σαν αντιβηχικό ( έχει ανάλογη δράση με το αιθέριο έλαιο του θυμαριού ).

Τα αιθέριο έλαιο έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση. Το οριγανέλαιο περιέχει διάφορες πικραντικές ουσίες και έτσι αν και αποτελεί άριστο μέσο κατά των πόνων του στομάχου και των εντέρων, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αφέψημα κατά την εγκυμοσύνη.

Τέλος το αιθέριο έλαιο, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και στην αρωματοποιία. Λόγω της περιεκτικότητας του οριγανέλαιου σε φλαβονοειδή και πικραντικές ουσίες χρησιμοποιείται αυτό σαν φυσική χρωστική ( χρώμα καφέ ).

Οι αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες της ρίγανης το καθιστούν επίσης ισχυρό υποψήφιο ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων. Λόγω της πρόσφατης δημόσιας ανησυχίας για συνθετικά συντηρητικά τροφίμων, οι φυσικές εναλλακτικές λύσεις αξιολογούνται όλο και περισσότερο για αποτελεσματική συντήρηση τροφίμων. Το εκχύλισμα ρίγανης (ΟΕ) και το αιθέριο έλαιο (ΟΕΟ) είναι δύο τέτοιοι παράγοντες που έχουν δείξει υπόσχεση ως φυσικά συντηρητικά τροφίμων. 

Το οριγανέλαιο λαμβάνεται με απόσταξη του υπέργειου τμήματος της ρίγανης .  Σε 1 τόνο χλωρή ρίγανη παίρνουμε 2 κιλά αιθέριο έλαιο. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης μπορεί να αναμιχθεί με ένα λάδι φορέα και να εφαρμοστεί τοπικά. Ωστόσο, δεν πρέπει να καταναλώνεται από το στόμα. Το εκχύλισμα ρίγανης από την άλλη πλευρά, μπορεί να παραχθεί μέσω πολλών μεθόδων εκχύλισης χρησιμοποιώντας ενώσεις ,

όπως διοξείδιο του άνθρακα ή αλκοόλη. Διατίθεται ευρέως ως συμπλήρωμα και μπορεί συχνά να βρεθεί σε μορφή χαπιού ή κάψουλας.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη και χρήσεις του ελαίου ρίγανης;

Αιθέριο έλαιο Ρίγανης
Αιθέριο έλαιο Ρίγανης
  1. Φυσικό αντιβιοτικό

Η ρίγανη και η καρβακρόλη που περιέχει μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των βακτηρίων, όπως τροφική δηλητηρίαση και δερματικές λοιμώξεις, λοιμώξεις του ουροποιητικού και του αναπνευστικού συστήματος

2.Μελέτες έχουν δείξει ότι η ρίγανη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης.   

3.Ισχυρό αντιοξειδωτικό

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία του σώματος από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Πιστεύεται ότι η βλάβη των ελεύθερων ριζών παίζει ρόλο στη γήρανση και την ανάπτυξη ορισμένων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

    4.Θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία λοιμώξεων μυκήτων

Η μαγιά είναι ένας τύπος μύκητα. Μπορεί να είναι ακίνδυνο, αλλά η υπερβολική ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα και λοιμώξεις του εντέρου, όπως η τσίχλα.

5.Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου

Η ρίγανη μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εντέρου όπως διάρροια, πόνος στομάχου, όπως παλινδρόμηση, γαστρεντερίτιδα, έλκος, πρηξίματα και φούσκωμα είναι κοινά και μπορεί να προκληθούν από παράσιτα του εντέρου .

  1. Μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  2. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου

Το λάδι ρίγανης έχει διερευνηθεί για τις παυσίπονες ιδιότητές του.

  1. Μπορεί να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου

Προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι η καρβακρόλη – η πιο άφθονη ένωση στο έλαιο ρίγανης – αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και προκαλεί τον κυτταρικό θάνατο σε κύτταρα καρκίνου του πνεύμονα, του ήπατος και του μαστού.

Σε περιπτώσεις τσιμπήματος από κάποιο έντομο, ελαφρών εγκαυμάτων ή δερματοπαθειών π.χ. ακμή, το ριγανέλαιο μπορεί να αναμειχθεί με έλαιο βάσης, όπως το αμυγδαλέλαιο ή το ελαιόλαδο και να γίνει επάλειψη με ελαφρύ μασάζ στην περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα.

Το εκχύλισμα ρίγανης μπορεί να αγοραστεί σε μορφή χαπιού ή κάψουλας και να ληφθεί από το στόμα. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης είναι επίσης διαθέσιμο και μπορεί να αραιωθεί με ένα λάδι φορέα και να εφαρμοστεί στο δέρμα.

Επιπλέον, το εκχύλισμα ρίγανης δεν συνιστάται γενικά για γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Ριγανέλαιο: οφέλη, τρόποι χρήσης και κίνδυνοι https://www.votanistas.com/

Επιλογή Αρωματικών και Φαρμακευτικων Φυτων dr Ελένη Βογιατζή

Antiviral, Antibacterial Essential Oils That Are Healthier Than Lysol https://www.offthegridnews.com/

benefits and uses of oregano oil https://www.healthline.com/nutrition/9-oregano-oil-benefits-and-uses