Πρόληψη και θεραπεία

Ρινικό εμβόλιο COVID-19: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα νέας δοκιμής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Οι εργασίες για την ανάπτυξη ενός νέου ρινικού εμβολίου για τη νόσο COVID-19, έμειναν στη μέση, αφού επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφεραν ότι τα ευρήματα της μικρής κλινικής δοκιμής που πραγματοποίησαν ήταν απογοητευτικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η ενδορινική έκδοση του εμβολίου ChAdOx1 nCoV-19 (AstraZeneca/Oxford) για την COVID-19 δεν μπόρεσε να προκαλέσει ούτε σταθερή απόκριση αντισωμάτων του βλεννογόνου, ούτε ισχυρή συστηματική απόκριση. (Εμβόλιο COVID-19: Μελέτη επιβεβαιώνει ότι δεν συνδέεται με πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια)

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η χρήση ενός ρινικού εμβολίου, αντί ενός ενέσιμου εμβολίου, εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει από τη νόσο COVID-19 και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Το ρινικό εμβόλιο COVID-19 του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι αποτελεσματικό κατά της νόσου;

Η μελέτη ήταν μια ανοιχτή κλινική δοκιμή φάσης Ι, στην οποία συμμετείχαν 30 άτομα κάτω των 55 ετών, από την περιοχή της κοιλάδας του Τάμεση, οι οποίοι δεν είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί με κανένα είδος εμβολίου για την COVID-19. (Εμβόλιο COVID-19: Μειώνει την πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια)

Οι συμμετέχοντες έλαβαν διάφορες δόσεις του εμβολίου IN ChAdOx1 nCoV-19 – την ενδορινική έκδοση του αρχικού εμβολίου της AstraZeneca/Oxford – ως κύρια δόση, με 14 από αυτούς να λαμβάνουν δεύτερες ενδορινικές δόσεις, 28 ημέρες αργότερα.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα του ρινικού εμβολίου όταν χρησιμοποιήθηκε ως «αναμνηστικό» σε 12 άτομα που είχαν λάβει προηγουμένως δύο δόσεις είτε του ChAdOx1 nCoV-19, είτε του BNT162b2 (Pfizer/BioNTech).

Ο κύριος σκοπός της έρευνας ήταν η αξιολόγηση της ασφάλειας και της ανεκτικότητας του ενδορινικού εμβολίου, ενώ ένας δευτερεύων στόχος ήταν η αξιολόγηση της ανοσολογικής απόκρισης του βλεννογόνου στο IN ChAdOx1 nCoV-19 και συγκεκριμένα η επαγωγή αντισωμάτων κατά της ακίδας, στο υγρό της επένδυσης του ρινικού βλεννογόνου. (Εμβόλιο COVID-19 vs εμβόλιο γρίπης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!)

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό eBioMedicine, έδειξαν ότι:

  • Η ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο ήταν ήπια έως μέτρια, σε όλες τις δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν.
  • Οι αντιγονοειδικές αποκρίσεις των βλεννογονικών αντισωμάτων στο ρινικό εμβόλιο ήταν ανιχνεύσιμες στη μειοψηφία των συμμετεχόντων και σε ελάχιστες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα επίπεδα που παρατηρούνται μετά τη μόλυνση.
  • Οι συστηματικές αποκρίσεις ήταν συνήθως πιο αδύναμες από αυτές που παρατηρούνται μετά τον ενέσιμο εμβολιασμό με το εμβόλιο ChAdOx1 nCoV-19.

Με βάση τα πιο πάνω ευρήματα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανοσολογική απόκριση ήταν ανεπαρκής για να δικαιολογήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του ρινικού εμβολίου. Ωστόσο, η δοκιμή απέδειξε ότι το ρινικό εμβόλιο IN ChAdOx1 nCoV-19 έχει ένα καλό προφίλ ασφαλείας. (Εμβόλιο COVID-19: Μπορεί μια γυναίκα να εμβολιαστεί αν έχει περίοδο;)

Οι ερευνητές, απέδωσαν την περιορισμένη επιτυχία του ρινικού εμβολίου στην πιθανότητα, μετά τον εμβολιασμό, σημαντικό μέρος του να κατέληξε στο στόμα και ακολούθως στο στομάχι όπου και καταστράφηκε.

Ο Δρ Adam Ritchie, ανώτερος διευθυντής εμβολιαστικού προγράμματος, δήλωσε ότι η χορήγηση ρινικών εμβολίων είναι ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους τρόπους επίτευξης ανοσίας, που θα μπορούσε να σταματήσει τις ήπιες λοιμώξεις COVID-19 και τη μετάδοση του ιού, πιο αποτελεσματικά από τα ενέσιμα εμβόλια. Ο Andrew Freedman, επίτιμος σύμβουλος και ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, είπε ότι ήταν απογοητευτικό το γεγονός ότι η ανοσολογική απόκριση του ρινικού εμβολίου δεν ήταν καλή, αλλά τα αποτελέσματα αυτά, δεν πρέπει να αποτρέψουν περαιτέρω μελέτες για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών ρινικών εμβολίων για την COVID-19 και για άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. (Εμβόλιο COVID-19: Υπάρχει κάποιο που είναι πιο αποτελεσματικό από τα άλλα;)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Disappointing Trial Results of COVID-19 Nasal Spray Vaccine https://www.medscape.co.uk/viewarticle/disappointing-trial-results-covid-19-nasal-spray-vaccine-2022a1002455?src=wnl_tp10_daily_221011_MSCPEDIT&impID=4739542&uac=455316CG&sso=true

Tolerability and immunogenicity of an intranasally-administered adenovirus-vectored COVID-19 vaccine: An open-label partially-randomised ascending dose phase I trial https://www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(22)00480-7/fulltext#%20

Tolerability and immunogenicity of an intranasally-administered adenovirus-vectored COVID-19 vaccine: An open-label partially-randomised ascending dose phase I trial https://www.immunology.ox.ac.uk/publications/1284740