Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Ρινικοί πολύποδες: Ποιο είναι το νέο αποτελεσματικό φάρμακο;

Τι είναι οι ρινικοί πολύποδες και ποια είναι τα συμπτώματα τους;

Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις οιδηματώδεις μισχωτοί σχηματισμοί του βλεννογόνου της μύτης και παρουσιάζουν σχηματική ομοιότητα με τη σταγόνα.

Η στατιστικές έρευνες δείχνουν ότι παρουσιάζονται σε περίπου 3 % του πληθυσμού και συνήθως εκδηλώνονται σε ηλικία άνω των 40 ετών με τους άνδρες να έχουν διπλάσιες πιθανότητες συγκριτικά με τις γυναίκες. Επιπλέον το 20% των ανθρώπων που πάσχουν από χρόνια ιγμορίτιδα παρουσιάζουν ανάπτυξη ρινικών πολύποδων.

Η αντιμετώπιση τους είναι συνήθως αποτελεσματική, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που οι ρινικοί πολύποδες αντιμετωπίζονται πιο δύσκολα ή επανεμφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα οδηγώντας τους επιστήμονες στην δημιουργία νέων φαρμάκων για την επιτυχή αντιμετώπιση αυτής της οργανικής δραστηριότητας.

Από τι προκαλούνται οι ρινικοί πολύποδες και ποια είναι τα συμπτώματα

Η χρόνια φλεγμονή στην ρινική κοιλότητα προκαλεί υπερτροφία στο βλεννογόνο της μύτης και στα ιγμόρεια με αποτέλεσμα των σχηματισμό του πολύποδα, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς συνδέεται η δημιουργία τους με το άσθμα και διάφορες αλλεργίες. Η απώλεια όσφρησης και γεύσης, η ρινική συμφόρηση, η ρινική απόφραξη, η υπνική άπνοια καθώς και η χρόνια λοίμωξη αποτελούν συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν το άτομο που εκδηλώνονται στον γιατρό για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.

Ποιες μέθοδοι υπάρχουν για τους ρινικούς πολύποδες έως σήμερα

Όταν βεβαιωθεί ο ασθενής ότι έχουν δημιουργηθεί ρινικοί πολύποδες η αντιμετώπιση τους πραγματοποιείται με την χρήση φαρμακευτικών σπρέι και την χειρουργική επέμβαση.

Η χρήση των σπρέι που περιέχουν κορτικοστεροειδή μειώνουν την φλεγμονή στη ρινική κοιλότητα συρρικνώνοντας τους πολύποδες ενώ λειτουργεί και αποτρεπτικά για την ανάπτυξη νέων πολύποδων. Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί έναν πιο επεμβατικό και δραστικό τρόπο για να απομακρυνθεί η ρινική βλέννα και να αποκατασταθεί η λειτουργία της αναπνοής.

Τις περισσότερες φορές, ο συνδυασμός των μεθόδων είναι πιο αποτελεσματικός καθώς μπορεί τόσο προεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά να γίνει χρήση σπρέι για την απόφραξη της αναπνευστικής οδού και την εξάλειψη των καταλοίπων και τη μείωση της πιθανότητας επανεμφάνισης πολυπόδων.

Ποιο είναι το νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση των ρινικών πολύποδων

Υπάρχουν κάποιες φορές που οι ρινικοί πολύποδες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί και δύσκολα απομακρύνονται καθώς ακόμα και μετά την αφαίρεσή τους, υπολείμματα από μύκητες και υπεραντιγόνα στη ρινική κοιλότητα μπορεί να δημιουργήσουν μια συνεχιζόμενη φλεγμονή που να ευνοεί την αναδημιουργία τους.

Πρόσφατα δημιουργήθηκε το dupilumab ένα φάρμακο το οποίο ενέκρινε ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των Η.Π.Α (FDA) το οποίο αποτελεί ενέσιμο φάρμακο που λειτουργεί συνδυαστικά με άλλα φάρμακα και προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στην θεραπεία των επίμονων ρινικών πολύποδων και της επίμονης ιγμορίτιδας. Αποτελεί ίσως την πιο αποτελεσματική θεραπεία- αν και ακόμα είναι ιδιαίτερα ακριβό-καθώς μειώνει την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού και την πρόκληση φλεγμονής αποτρέποντας την δημιουργία των πολυπόδων. «Είναι σαν να λιώνουν» δηλώνει η Dr. Alice Maxfield, ειδική Ω.Ρ.Λ από το νοσοκομείο του Brigham , ενώ έχει και άλλα οφέλη, όπως την αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων όρασης και αλλεργικών αντιδράσεων.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved