Ωτορινολαρυγγολογικά

Ρινικοί πολύποδες: Τι είναι και τι σχέση έχουν με τον καρκίνο;

Μπορεί να μην είχατε ακούσει ποτέ πιο πριν για τους ρινικούς πολύποδες μέχρι την στιγμή της διάγνωσης, με αποτέλεσμα να έχετε πολλές απορίες σχετικά με το τι ακριβώς είναι και τι σημαίνουν για την υγεία σας, αλλά το κυριότερο, τι σχέση έχουν με τον καρκίνο.

Τι είναι οι ρινικοί πολύποδες και τι σχέση έχουν με τον καρκίνο;

Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις αναπτύξεις στην μύτη και ονομάζονται καλοήθεις γιατί δεν είναι καρκινικές. Υπάρχει μόνο μια εξαίρεση σε αυτό, αν οι ρινικοί πολύποδες αναπτυχθούν μόνο στην μια πλευρά της μύτης. Ειδικότερα και σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πολύποδες που αναπτύσσονται μόνο στη μια πλευρά της μύτης, ενδέχεται να αποτελούν σημάδι καρκίνου.

Τι μπορεί να προκαλέσει ρινικούς πολύποδες;

Σε γενικές γραμμές, οι πολύποδες τείνουν να είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιου ερεθισμού ή φλεγμονής. Έτσι, οτιδήποτε ερεθίζει τους κόλπους ή τις ρινικές κοιλότητες (όπως η αλλεργία) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ρινικών πολυπόδων.

Σύμφωνα με τον Δρ. David Edelstein, επικεφαλής χειρουργικής ωτορινολαρυγγολογίας στο Νοσοκομείο ωτορινολαρυγγολογίας του Μανχάταν, υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν ρινικούς πολύποδες, όπως η χρόνια λοίμωξη, οι αλλεργίες ή οι μύκητες.

Μάλιστα, υπάρχουν και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως η κυστική ίνωση, το άσθμα και η ευαισθησία στην ασπιρίνη.

Ποια συμπτώματα προκαλούν οι ρινικοί πολύποδες;

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι έχουν ρινικούς πολύποδες όταν επισκεφτούν τον γιατρό τους γιατί νιώθουν την μύτη τους βουλωμένη. Ωστόσο, υπάρχουν και αλλά συμπτώματα που προειδοποιούν για ρινικούς πολύποδες, όπως:

Στην περίπτωση που εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας και να μην προσπαθήσετε να κάνετε διάγνωση μόνοι σας. Τα συμπτώματα των πολυπόδων μιμούνται συμπτώματα αλλεργιών και λοιμώξεων των κόλπων, γι΄ αυτό η διάγνωση απαιτεί ιατρική εξέταση στη μύτη για να εντοπιστούν, να αναγνωριστούν και να θεραπευτούν οι πολύποδες πιο γρήγορα.

Πώς θεραπεύονται οι ρινικοί πολύποδες;

Οι πολύποδες αντιμετωπίζονται με μια ποικιλία στρατηγικών, οι οποίες στοχεύουν είτε στη θεραπεία του υποκείμενου προβλήματος που προκαλεί φλεγμονή στην ρινική κοιλότητα, είτε στη μείωση του μεγέθους του πολύποδα και στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων.

Α. Θεραπεία υποκείμενου προβλήματος

  • Τα αντιισταμινικά που θεραπεύουν τις αλλεργίες, βοηθούν και στη θεραπεία των πολυπόδων.
  • Τα αντιβιοτικά που θεραπεύουν την βακτηριακή λοίμωξη, μειώνουν τους πολύποδες που προκαλούνται από τη λοίμωξη.

Β. Μείωση του μεγέθους του πολύποδα και ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων

  • Σπρέι στεροειδών
  • Στεροειδή φάρμακα
  • Εκπλύσεις με αλατούχο διάλυμα
  • Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του πολύποδα (για πολύ μεγάλους πολύποδες που εμποδίζουν την αναπνοή).

Συμπερασματικά

Οι πολύποδες στη μύτη είναι πολύ συνηθισμένοι και δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία, ωστόσο, η θεραπεία τους είναι σημαντική για τη βελτίωση τόσο της αναπνοής, όσο και της ποιότητας ζωής των ασθενών.