Αλλεργίες

Ρινορραγία: Μπορεί να προκληθεί από αλλεργίες;

Αλλεργιογόνα ονομάζονται οι ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως η σκόνη, η γύρη, ορισμένα τρόφιμα και άλλες ουσίες.

Τα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, ερεθίζουν το εσωτερικό της μύτης, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ρινορραγία. Παρόλο που οι ρινορραγίες σπάνια είναι σοβαρές, εν τούτοις, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοούνται. (Είναι ανησυχητική η παιδική ρινορραγία;)

Οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν ρινορραγίες;

Για τα άτομα που υποφέρουν από εποχικές αλλεργίες, οι ρινορραγίες είναι αρκετά συχνές και αυτό οφείλεται σε βλάβη των αιμοφόρων αγγείων του ρινικού διαφράγματος, ακριβώς μέσα στη μύτη. (4+1 τρόποι για να απαλλαγείτε από τις εποχικές αλλεργίες)

Η εν λόγω βλάβη μπορεί να προκληθεί από:

 • Ξηρό ή εύθραυστο βλεννογόνο ιστό, στο εσωτερικό της μύτης.
 • Αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των αλλεργιών.
 • Ερεθισμό που οφείλεται στο φύσημα της μύτης, στο σκούπισμα, σε μικροτραυματισμούς ή άλλα ερεθιστικά.

1. Ξηρή μύτη

Σε περίπτωση που το εσωτερικό της μύτης είναι πολύ ξηρό, μπορεί να προκληθεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία της μύτης. Η ξηρή μύτη είναι συνήθως αποτέλεσμα:

 • Χαμηλής υγρασίας (έλλειψη υγρασίας στον αέρα)
 • Συχνό φύσημα της μύτης
 • Αφυδάτωση
 • Χρήση αντιισταμινικών

2. Αντιισταμινικά και Αποσυμφορητικά

Τα αντιισταμινικά και τα αποσυμφορητικά, στεγνώνουν τις ρινικές εκκρίσεις, γεγονός που βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων των εποχικών αλλεργιών, αλλά ταυτόχρονα οδηγεί σε δυσμενείς επιπτώσεις, όπως στο στέγνωμα της μύτης και κατά συνέπεια σε ρινορραγία. (Αλλεργίες: Τα αντιισταμινικά είναι κατάλληλα για όλους;)

3. Ερεθισμός

Υπάρχει μια σειρά από ερεθιστικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ρινορραγία. Για παράδειγμα, εάν φυσάτε τη μύτη σας συχνά ως αποτέλεσμα των συμπτωμάτων της αλλεργίας, θα μπορούσε να προκληθεί ρινορραγία. Το σκούπισμα της μύτης μπορεί επίσης να ερεθίσει τον βλεννογόνο, με αποτέλεσμα τη ρινορραγία. (3 λόγοι που πρέπει να γνωρίζετε τους αριθμούς της αρτηριακής σας πίεσης)

Πώς αντιμετωπίζεται η ρινορραγία;

Η αντιμετώπιση της ρινορραγίας είναι αρκετά απλή, αλλά διαρκεί μερικά λεπτά.

1. Ενήλικες

 • Καθίστε και γείρτε ελαφρά το κεφάλι σας προς τα εμπρός και ακολούθως πιάστε τη μύτη σας, με τα δύο σας δάκτυλα, ακριβώς κάτω από το σκληρό της μέρος.
 • Αναπνεύστε από το στόμα και πιέστε τη μύτη σας για 10-15 λεπτά. Ακολούθως ελέγξτε αν έχει σταματήσει η αιμορραγία. Αν όχι συνεχίστε να πιέζετε τη μύτη σας για άλλα 10 λεπτά.
 • Όταν σταματήσει η αιμορραγία, μην φυσήξετε τη μύτη σας και αποφύγετε την χρήση οποιουδήποτε αντιαλλεργικού φαρμάκου για μερικές ημέρες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

2. Παιδιά

Για να αντιμετωπίσετε τη ρινορραγία στα παιδιά, ελέγξτε πρώτα αν υπάρχει κάποιο αντικείμενο μέσα στο ρουθούνι τους. Εάν δεν υπάρχει, ακολουθήστε τα ίδια βήματα που περιγράφονται πιο πάνω. Η άσκηση πίεσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε την αιμορραγία, αλλά μην βάζετε χαρτομάντιλα ή άλλα αντικείμενα στη μύτη.

Πώς θα αποτρέψετε τη ρινορραγία που προκαλείται από τις αλλεργίες;

Για να αποτρέψετε τις ρινορραγίες που προκαλούνται από τις αλλεργίες, ξεκινήστε με τον εντοπισμό και τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ρινορραγία. Για παράδειγμα:

 • Εάν η μύτη σας είναι στεγνή λόγω χαμηλής υγρασίας, βάλτε έναν υγραντήρα στο δωμάτιό σας, για να προσθέσετε υγρασία στον αέρα.
 • Εάν χρησιμοποιείτε ρινικό σπρέι, φροντίστε να το χρησιμοποιείτε σωστά, ανάλογα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.
 • Περιορίστε το πόσο φυσάτε ή σκουπίζετε τη μύτη σας, για να αποφύγετε τον ερεθισμό των αιμοφόρων αγγείων.