Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Ποια στάση ύπνου σταματά το ροχαλητό;

© Luckybusiness | Dreamstime Stock Photos
© Luckybusiness | Dreamstime Stock Photos

Το συνεχές σπρώξιμο από τον σύντροφο σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι συχνό φαινόμενο, αφού ροχαλίζετε και τον ενοχλείτε, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε και να διαταράζετε η ποιότητα του ύπνου σας. Το ροχαλητό, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ένδειξη κακής αναπνοής και μπορεί να μην ξυπνάτε από τον ήχο του ροχαλητού σας, αλλά ο κακός τρόπος που αναπνέετε θα σας ξυπνήσει πολλές φορές το βράδυ, ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποιος δίπλα σας για να σας ξυπνήσει.

Πως μπορείτε να σταματήσετε το ροχαλητό;

Οι ρινικές λωρίδες, τα προστατευτικά του στόματος και άλλα προϊόντα που διατίθενται στα φαρμακεία, μπορούν να μειώσουν το ροχαλητό σε πολλούς ανθρώπους, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει και άλλη μια επιλογή, η οποία είναι εντελώς δωρεάν. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η σωστή στάση που έχετε την ώρα που κοιμάστε μειώνει το ροχαλητό, διευκολύνοντας τον τρόπο που αναπνέετε. Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι αυτή η στάση ύπνου που προτείνουν οι ειδικοί.

Ποια στάση ύπνου προκαλεί περισσότερο ροχαλητό;

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2014, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που κοιμούνται σε ύπτια θέση, δηλαδή, ευθεία ξαπλωμένοι στη πλάτη τους, ροχάλιζαν περισσότερο. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι άνθρωποι που ροχαλίζουν, αλλά δεν έχουν άπνοια ύπνου, είναι στην πλειονότητα τους αυτοί που προτιμούν την ύπτια θέση ύπνου, εξηγώντας πως όταν ένας άνθρωπος κοιμάται σε ύπτια θέση, η γλώσσα του, λόγω της χαλάρωσης των μυών κατά τον ύπνο, γλιστράει προς το πίσω μέρος του λαιμού του και εμποδίζει τους αεραγωγούς, πράγμα που προκαλεί ροχαλητό.

Ποια στάση ύπνου μειώνει το ροχαλητό;

Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε την ύπτια στάση ύπνου και να κοιμάστε στο πλάι. Η πλαϊνή στάση ύπνου βοηθά στην αποφυγή του μπλοκαρίσματος της αναπνοής και κατά συνέπεια του ροχαλητού.

Το να αλλάξει κάποιος την στάση που κοιμάται, ωστόσο, μετά από δεκαετίες συνήθειας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν την τοποθέτηση ενός μαξιλαριού στο πίσω μέρος της πλάτης σας όταν ξαπλώνετε στο πλάι, ώστε να σας είναι πιο δύσκολο να επιστρέψετε σε ύπτια θέση καθώς κοιμάστε.

Στην περίπτωση, που ροχαλίζετε πάρα πολύ και το ροχαλητό σας δεν μειώνεται με κανένα τρόπο, είναι συνετό να μιλήσετε με ένα γιατρό για εξειδικευμένες θεραπευτικές επιλογές, ειδικά εάν το ροχαλητό σας συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα που ενδεχομένως να δείχνουν ότι πάσχετε από κάποια διαταραχή ύπνου, όπως η υπνική άπνοια ύπνου.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved