Παιδί

Ρουτίνα ύπνου των νηπίων: Πώς να κάνετε το παιδί σας να κοιμηθεί

Ποια είναι η σημασία του ύπνου για τα νήπια;

Αν ανησυχείτε για τη ρουτίνα ύπνου του νηπίου σας, δεν είστε οι μόνοι. Τα προβλήματα ύπνου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι συνηθισμένα, καθώς το αναφέρουν περίπου το ένα τέταρτο των γονέων με παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία του ύπνου για την ανάπτυξη των νεαρών εγκεφάλων. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τον κακό ύπνο στα παιδιά με προβλήματα όπως η θλίψη, η παχυσαρκία, οι κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις και το ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές διεργασίες που ελέγχουν τις συνήθειες του ύπνου και γιατί τα νήπια χρειάζονται μεσημεριανό ύπνο;

Η έκθεση στο φως της ημέρας και στο σκοτάδι ελέγχει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας. Αυτό προκαλεί την άνοδο της ορμόνης μελατονίνης το βράδυ, η οποία μας κάνει να νιώθουμε υπνηλία, και ξυπνάμε καθώς η μελατονίνη πέφτει και η κορτιζόλη αυξάνεται. Νιώθουμε επίσης υπνηλία λόγω της συσσώρευσης της πίεσης του ύπνου (συσσώρευση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που καθαρίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου) καθώς προχωράει η μέρα.

Η πίεση ύπνου των νηπίων αυξάνεται ταχύτερα από την πίεση ύπνου των ενηλίκων και έτσι τα νήπια συχνά χρειάζονται έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτός θα πρέπει να είναι λογικά σύντομος ώστε να επιτρέπει στην πίεση του ύπνου να συνεχίσει να αυξάνεται προς τη νύχτα. Θα πρέπει επίσης να γίνεται στο φως της ημέρας για να μην διαταράσσεται ο κιρκάδιος ρυθμός.

Πότε πρέπει να είναι η ώρα του ύπνου για τα νήπια;

Ορισμένοι γονείς μπορεί να αναζητούν μια οριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά πειραματικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις συστάσεις για την ώρα του ύπνου. Έχει διαπιστωθεί ότι οι ώρες ύπνου των μικρών παιδιών/νηπίων διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των οικογενειών για πολλούς λόγους που μπορεί να είναι:

  • πολιτιστικοί
  • να σχετίζονται με την εργασία των γονέων
  • να οφείλονται σε ρυθμίσεις διαβίωσης και φροντίδας των παιδιών

Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιστάσεις, μια σταθερή “ιδανική” ώρα ύπνου μπορεί να είναι μη ρεαλιστική και να προκαλέσει στους γονείς περιττό άγχος. Αυτό που συνιστάται αντ’ αυτού είναι η σημασία της κανονικότητας (με κάποια ευελιξία) και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η βιολογία του ύπνου επηρεάζει τα νήπια, ώστε οι γονείς να μπορούν να δουλέψουν μαζί της και όχι εναντίον της.

Ως γενικός κανόνας, τα νήπια που ξυπνούν νωρίς ή δεν έχουν έναν μεσημεριανό ύπνο είναι πιθανό να χρειάζονται νωρίτερα να πάνε για ύπνο από εκείνα που κοιμούνται ή ξυπνούν αργότερα, καθώς η πίεση του ύπνου τους είναι πιθανό να φτάσει στο αποκορύφωμά της σε διαφορετικές ώρες το βράδυ.

Πόσο ύπνο χρειάζεται ένα νήπιο;

Πολλοί ειδικοί τονίζουν ότι η ποσότητα του ύπνου που κοιμάται το παιδί σας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, το νήπιό σας πρέπει να κοιμάται συνολικά 11-14 ώρες μέσα σε ένα 24ωρο.

Κάθε νήπιο είναι διαφορετικό και μικρές αποκλίσεις από αυτό το συνιστώμενο εύρος ύπνου είναι φυσιολογικές. Εάν το παιδί σας φαίνεται γενικά χαρούμενο και ξεκούραστο, αυτό είναι μια καλή ένδειξη ότι κοιμάται αρκετά. Αν θέλετε να υπολογίσετε την ώρα που θα κοιμηθεί το βρέφος ή το παιδί σας, παρατηρήστε τι ώρα ξυπνάει συνήθως το πρωί και μετρήστε 11-14 ώρες προς τα πίσω από εκεί.

Ποια είναι η τακτικότητα του ύπνου του νηπίου σας;

Όσον αφορά την ώρα ύπνου του νηπίου σας, αυτή πρέπει να είναι “προβλέψιμη αλλά ευέλικτη“. Η καθιέρωση μιας σταθερής ρουτίνας – που αποτελείται από τις ίδιες δραστηριότητες περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ – βοηθά να διατηρείται η ζωή των νηπίων προβλέψιμη. Αυτή η προβλεψιμότητα συνδέεται με την ηρεμία και την ικανοποίηση.

Οι ρουτίνες ύπνου των νηπίων πρέπει να εφαρμόζονται με ευελιξία και όχι με αυστηρότητα. Αν ένα νήπιο πάρει έναν τυχαίο απογευματινό ύπνο, για παράδειγμα, οι γονείς θα πρέπει να προβλέψουν ότι η πίεση του ύπνου τους θα πάρει περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο για να δημιουργηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει να καθυστερούν την ώρα του ύπνου μέχρι η πίεση του ύπνου του παιδιού τους να έχει αυξηθεί αρκετά ώστε να μπορεί να αποκοιμηθεί γρήγορα και εύκολα.

Η προσπάθεια να αναγκάσετε ένα νήπιο να κοιμηθεί όταν η πίεση του ύπνου του είναι πολύ χαμηλή είναι αντιπαραγωγική (κανείς μας δεν μπορεί να κοιμηθεί με εντολή) και απλώς κάνει την ώρα του ύπνου μεγαλύτερη και πιο αγχωτική. Οι άκαμπτες ώρες ύπνου και οι ρουτίνες καταλήγουν να αυξάνουν το γονικό άγχος και τις συγκρούσεις γονέα-παιδιού.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μια ρουτίνα ύπνου για τα νήπια δεν είναι ωφέλιμη– απλώς η ευελιξία είναι το κλειδί. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των τακτικών ωρών ύπνου των νηπίων και της καλύτερης συναισθηματικής αυτορρύθμισης, αλλά και του χαμηλότερου κινδύνου παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία. Ως εκ τούτου, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά στους γονείς να αρχίσουν να προωθούν μια ρουτίνα ύπνου από τη βρεφική ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Πώς να δημιουργήσετε μια ρουτίνα ύπνου για τα νήπια σας;

Μια καλή ρουτίνα ύπνου για τα νήπια είναι ευεργετική, αλλά αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο να εφαρμοστεί αν το νήπιό σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Το κλειδί είναι να ξεκινάτε κάθε ώρα ύπνου με μερικές δραστηριότητες που είναι τόσο ηρεμιστικές όσο και απλές στην εκτέλεση. Ο στόχος αυτών των δραστηριοτήτων είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να χαλαρώσει και να κουραστει, ώστε όταν η πίεση του ύπνου του φτάσει στο κατώφλι για την έναρξη του ύπνου, να μπορεί να αποκοιμηθεί γρήγορα και εύκολα. Αν είναι αγχωμένα, πονάνε ή υπερβολικά ενθουσιασμένα, τότε η ώρα του ύπνου θα διαρκέσει περισσότερο, καθώς οι γονείς θα πρέπει να βοηθήσουν το νήπιο τους να ηρεμήσει πριν μπορέσει να κοιμηθεί.

Ποιες είναι οι καταπραϋντικές δραστηριότητες πριν από τον ύπνο για τα μικρά παιδιά;

  • Λέγοντας καληνύχτα σε όλους
  • Η ώρα του μπάνιου
  • Το βούρτσισμα των δοντιών
  • Διάβασμα ενός παραμυθιού για τον ύπνο
  • Αγκαλιές
  • Νανουρίσματα
  • Παίζοντας ήσυχη μουσική
  • Ένα μπουκάλι γάλα

Επιλέξτε τρεις δραστηριότητες και προσπαθήστε να τις κάνετε με την ίδια σειρά κάθε βράδυ. Το νήπιό σας θα είναι πιο χαλαρό αν ξέρει τι θα ακολουθήσει. Ανεξάρτητα από το τι επιλέγετε να συμπεριλάβετε, βεβαιωθείτε ότι πάντα χαμηλώνετε τα φώτα. Αυτό βοηθά στην έναρξη του ύπνου, καθώς προκαλεί την απελευθέρωση της μελατονίνης.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα ξεσπάσματα του νηπίου την ώρα του ύπνου;

Τα ξεσπάσματα του νηπίου είναι εξαντλητικά τόσο για το παιδί όσο και για τον γονέα. Ενώ τα ξεσπάσματα μπορεί να θεωρηθούν μια φυσιολογική παιδική κατάσταση , αν το παιδί σας εκνευρίζεται συχνά γύρω από την ώρα του ύπνου, αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατο να το κάνετε να κοιμηθεί. Το κλάμα μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή κορτιζόλης – μιας διεγερτικής ορμόνης που συνδέεται με το στρες και τα εμποδίζει να μπορέσουν να κοιμηθούν.

Υπάρχουν πρόσθετα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να προσπαθήσετε να βάλετε το μωρό σας σε μια πιο χαλαρή κατάσταση καθώς πλησιάζει το βράδυ:

  1. Σωματική δραστηριότητα – βεβαιωθείτε ότι το νήπιό σας έχει αρκετή σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε την ώρα του ύπνου τα επίπεδα ενέργειάς του να είναι χαμηλά.
  2. Ηλεκτρονικές και τηλεοπτικές οθόνες – μην τα αφήνετε να παίζουν με smartphones ή tablets τουλάχιστον μία ή δύο ώρες πριν από τον ύπνο. Έρευνες έχουν συνδέσει τις ηλεκτρονικές συσκευές που βασίζονται σε οθόνες με προβλήματα ύπνου στα νήπια. Οι οθόνες αυτές, καθώς και οι οθόνες τηλεόρασης, εκπέμπουν μπλε φως που καταστέλλει τη μελατονίνη.
  3. Περιβάλλον κρεβατοκάμαρας – βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον τους είναι άνετο καθώς και σκοτεινό και ήσυχο. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του δωματίου ή την παροχή νυχτερινού φωτός για να προσφέρει μια ηρεμιστική λάμψη.
  4. Ρύθμιση της ώρας του ύπνου – τα νήπια μερικές φορές ξεσπούν σε ξεσπάσματα όταν είναι υπερβολικά κουρασμένα ή όταν έχουν πολλή ενέργεια για ύπνο. Αν τίποτα άλλο δεν λειτουργεί, δείτε αν η αλλαγή της ώρας ύπνου τους βοηθάει.


+ 11 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Sleep Regulation, Physiology and Development, Sleep Duration and Patterns, and Sleep Hygiene in Infants, Toddlers, and Preschool-Age Children https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28117135/

A community-based study of sleep and behaviour problems in 12- to 36-month-old children https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21651607/

Sleep quality and obesity in young subjects: a meta-analysis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27417913/

Sleep insufficiency, sleep health problems and performance in high school students https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22084618/

TREM-1 and pentraxin-3 plasma levels and their association with obstructive sleep apnea, obesity, and endothelial function in children https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23729936/

How Much Sleep Do We Really Need? https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/how-much-sleep-do-we-really-need

National Sleep Foundation's sleep time duration recommendations: methodology and results summary https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29073412/

Self-regulation and household routines at age three and obesity at age eleven: longitudinal analysis of the UK Millennium Cohort Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28435162/

AAP endorses new recommendations on sleep times https://publications.aap.org/aapnews/news/6630

Circadian phase and its relationship to nighttime sleep in toddlers https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24132058/

Sleep and new media usage in toddlers https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30652219/