Υγεία Δέρματος

Ρυτίδες: Πώς πρέπει να φροντίζετε το δέρμα σας ανά 10ετία;

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να απαλλαγείτε από τις λεπτές γραμμές στα 20, 30, 40 και 50 σας χρόνια;

Έχετε αποκηρύξει την ηλιοθεραπεία. Έχετε αρνηθεί τα πάρτι. Έχετε αυξήσει ακόμη και την κατανάλωση λαχανικών, όλα στον βωμό του να κάνετε το δέρμα σας όσο το δυνατόν πιο υγιές. Αν και δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγετε εντελώς τις λεπτές γραμμές, τα παρακάτω σχέδια -ανάλογα με την ηλικία σας- θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε και να αποκαταστήσετε την επιδερμίδα σας, προετοιμάζοντάς σας για ένα υγιές δέρμα χρόνο με το χρόνο.

Η πρόληψη της γήρανσης του δέρματος είναι η καλύτερη στρατηγική για να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

 • Η δεκαετία των 20

Είστε τυχεροί! Όχι μόνο μπορείτε ακόμα να είστε πολύ καλοί στο CrossFit μετά από μια βραδινή έξοδο με φίλους, αλλά πιθανώς δεν βλέπετε ακόμα σημάδια γήρανσης.

Οι ρυτίδες δεν αρχίζουν πραγματικά να φαίνονται στα 20 σας, εκτός αν έχετε εκτεθεί πολύ στον ήλιο ή αν έχετε επισκεφθεί συχνά το σολάριουμ.  Αν έχετε λεπτές γραμμές, αυτές πιθανότατα θα βρίσκονται γύρω από τα μάτια σας.

Το σχέδιό σας για ένα λείο δέρμα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 20 είναι το εξής:

 1. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό

Φορέστε SPF 30 ή υψηλότερο κάθε μέρα, βρέξει-χιονίσει, από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο. Η παρεμπόδιση των υπεριωδών ακτίνων (UV) εμποδίζει το κολλαγόνο -το δίκτυο ιστών βαθιά μέσα στο δέρμα που διατηρεί την επιφάνεια σφριγηλή και χωρίς γραμμές- να διασπάται και να δημιουργεί βαθύτερες γραμμές.

Το αντηλιακό είναι η νούμερο ένα θεραπεία για να αποφύγετε την ανάπτυξη γραμμών και τη γήρανση του δέρματος. Μια μελέτη έδειξε ότι η χρήση SPF προφυλάσσει από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας και βελτιώνει την υφή του δέρματος.

Έχετε ευαίσθητο δέρμα; Αναζητήστε προϊόντα με διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου, τα οποία είναι πιο ήπια από τα αντίστοιχα χημικά προϊόντα.

 1. Προσθέστε γλυκολικό οξύ ή σαλικυλικό οξύ στη ρουτίνα σας

Αυτά τα συστατικά [γλυκολικό οξύ ή σαλικυλικό οξύ] απολεπίζουν το δέρμα, διατηρώντας το λείο. Σκουπίστε το δέρμα σας με μια απαλή πετσέτα μετά τον καθαρισμό και πριν βάλετε αντηλιακό.

 1. Φορέστε τα γυαλιά σας

Αν προστατεύετε τα μάτια σας από τον ήλιο τώρα, μπορείτε να γλιτώσετε αργότερα από τις λεπτές γραμμές που προκαλούνται από το στραβισμό. Εκτός αυτού, να είστε σίγουροι ότι δείχνετε εντυπωσιακοί με τα γυαλιά ηλίου σας.

 • Η δεκαετία των 30 σας

Μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε λεπτές γραμμές γύρω από τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των 30 σας.  Το δέρμα εκεί είναι εξαιρετικά λεπτό, γεγονός που το καθιστά πιο ευάλωτο στη φθορά από τον ήλιο και τις επαναλαμβανόμενες εκφράσεις.

Μπορεί επίσης να εντοπίσετε “11άρι” – εκείνο το ζευγάρι κάθετων γραμμών ανάμεσα στα φρύδια.  Αρχικά, αυτές εξαφανίζονται όταν το πρόσωπό σας είναι σε ηρεμία, αλλά με την πάροδο του χρόνου, οι γραμμές αρχίζουν να εγκαθίστανται σε αυτό το σημείο.

Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα τείνουν να βλέπουν τις γραμμές νωρίτερα από εκείνους με σκουρόχρωμη επιδερμίδα, ενδεχομένως επειδή η περισσότερη μελανίνη στο δέρμα ισοδυναμεί με μεγαλύτερη προστασία από τις ρυτίδες.

Το σχέδιό σας για μια λεία επιδερμίδα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των 30 σας:

 1. Προσθέστε ρετινοειδές στην καθημερινή σας ρουτίνα

Τα ρετινοειδή λειτουργούν δημιουργώντας κυτταρικό κύκλο εργασιών για την απολέπιση του δέρματος και την επιδιόρθωση του DNA, το οποίο αντιστρέφει τη βλάβη από τον ήλιο και μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων.

Οι μη συνταγογραφούμενες κρέμες με ρετινόλη είναι πιο ήπιες από τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή, οπότε είναι κατάλληλες για ευαίσθητες επιδερμίδες. Για να ελαχιστοποιήσετε τους ερεθισμούς, ξεκινήστε την εφαρμογή κάθε δεύτερη νύχτα (όχι κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή ο ήλιος μειώνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων τύπων), φτάνοντας στη νυχτερινή χρήση.

 1. Προσοχή στα προϊόντα που φράζουν τους πόρους

Τα ορυκτά και άλλα έλαια έχουν την τάση να φράζουν τους πόρους. Οι φραγμένοι πόροι προκαλούν ακμή και τεντώνουν τα τοιχώματα των πόρων, οδηγώντας σε γραμμές και χαλάρωση. Βρείτε το καθαριστικό, την ενυδατική κρέμα και το αντηλιακό που λειτουργούν για την επιδερμίδα σας και προτιμήστε αυτά.

 1. Μην τρίβετε τα μάτια σας

Αυτή η συνήθεια προκαλεί αποχρωματισμό (αυξάνοντας την παραγωγή μελανίνης) και μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις ρυτίδες. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι έχετε κουραστεί ή θα σας φαγουρίσουν τα μάτια σας, απλώστε μια παγοκύστη.

 • Η δεκαετία των 40

Έρχεστε τώρα στα δικά σας μέτρα και πιθανότατα έχετε την καριέρα σας και τις σχέσεις σας υπό έλεγχο. Αλλά αυτή η δεκαετία μπορεί επίσης να φέρει πιο έντονες ρυτίδες.

Αν δεν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τις λεπτές γραμμές γύρω από τα μάτια σας στη δεκαετία των 30 σας, πιθανότατα θα τις παρατηρήσετε πιο έντονες στη δεκαετία των 40 σας.  Εμφανείς είναι επίσης οι οριζόντιες γραμμές στο μέτωπό σας και ίσως κάποιες λεπτές ρυτίδες στο λαιμό σας.

Το σχέδιό σας για ένα λείο δέρμα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των 40 σας:

 1. Μην παραλείπετε το SPF και τα ρετινοειδή

Η συνεπής εφαρμογή του SPF και των ρετινοειδών μπορεί να διατηρήσει το δέρμα σας στα 40 και κάτι να δείχνει μια δεκαετία νεότερο. Χρησιμοποιείτε ακόμα ένα μη συνταγογραφούμενο ρετινοειδές; Ζητήστε από τον δερματολόγο σας μια ισχυρότερη έκδοση.

 1. Επιλέξτε έναν ορό με αυξητικούς παράγοντες

Δεν πρέπει να συγχέονται με τις αυξητικές ορμόνες, οι αυξητικοί παράγοντες δημιουργούνται φυσικά από το δέρμα και βοηθούν στην αποκατάσταση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες και στη διατήρηση της απαλότητας.

Καθώς γερνάμε, το δέρμα μας παράγει λιγότερες από αυτές τις ουσίες. Αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση ενός ορού με αυξητικούς παράγοντες,  σας αποφέρει λιγότερες ρυτίδες και γραμμές.

 1. Σκεφτείτε τα αντιοξειδωτικά

Προσθέστε έναν ορό που περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, φερουλικό οξύ και φλορετίνη στην πρωινή σας ρουτίνα.

Η εφαρμογή του πριν από το SPF ενισχύει την αποτελεσματικότητά του και αποτρέπει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η φυσική αντιοξειδωτική άμυνα του δέρματός σας αρχίζει να μειώνεται στη δεκαετία των 40.

 1. Βάλτε ενυδατική κρέμα

Αναζητήστε μια κρέμα με συστατικά που γεμίζουν το δέρμα, όπως το υαλουρονικό οξύ και η γλυκερίνη. Ίσως θελήσετε να επενδύσετε σε μια ενυδατική κρέμα σχεδιασμένη για νυχτερινή χρήση και μια που προορίζεται για πρωινή χρήση.

 • Η δεκαετία των 50

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι ρυτίδες στο μέτωπο γίνονται πιο βαθιές, τα 11άρια και το πόδι της χήνας είναι πιο εμφανή και οι ρυτίδες αρχίζουν να σχηματίζονται στις γωνίες του στόματος.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η αλλαγή στα επίπεδα των οιστρογόνων μπορεί να μειώσει την παραγωγή κολλαγόνου, αφήνοντας το δέρμα ξηρό. Με τις σωστές κινήσεις, όμως, μπορείτε να βελτιώσετε την επιδερμίδα σας.

Το σχέδιό σας για μια λεία επιδερμίδα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των 50 σας:

 1. Βρείτε έναν δερματολόγο που εμπιστεύεστε

Ένας καλός δερματολόγος μπορεί να διασφαλίσει ότι χρησιμοποιείτε τα σωστά προϊόντα. Μπορεί επίσης να προσαρμόσει τη νυχτερινή σας δόση ρετινοειδών, αν χρειάζεται, ώστε να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

 1. Αλλάξτε σε μια πλούσια ενυδατική κρέμα

Είναι ζωτικής σημασίας να μεταβείτε σε μια παχύρρευστη μαλακτική ενυδατική κρέμα εμπλουτισμένη με ενυδατικά συστατικά.

 1. Πηγαίνετε στο γυμναστήριο

Το βάρος μας τείνει να ανεβαίνει κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Οι δίαιτες αποδυναμώνουν το δέρμα, προκαλώντας του χαλάρωση. Γυμναστείτε τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Η άσκηση φέρνει το αίμα στην επιφάνεια του δέρματος, χαρίζοντάς σας άμεση λάμψη.

Θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο των πληρωτικών ουσιών;

Έχετε λοιπόν ακολουθήσει τις συμβουλές για τον τρόπο ζωής μέχρι εκεί που μπορούν να φτάσουν. Αυτές οι διορθώσεις είναι μόνο μια βελόνα μακριά, αν θέλετε πιο δραματικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα:

 • Τοξίνη της αλλαντοτοξίνης

Χορηγείται με τις ονομασίες Botox, Dysport, Rejuveau, Myobloc και Xeomin, αυτός ο νευροδιαμορφωτής απενεργοποιεί τα σήματα που λένε στους μύες του προσώπου σας να τεντώνονται και να «γερνάνε» (δεν παραλύει τους ίδιους τους μύες, παρά τα όσα μπορεί να έχετε ακούσει).

Μετά από περίπου μία εβδομάδα, μερικές ενέσεις σε κρίσιμες περιοχές (μέτωπο, πόδι της χήνας) θα απαλύνουν τις ρυτίδες εμποδίζοντάς σας να κάνετε τις κινήσεις που τις προκαλούν.

Ο δερματολόγος σας μπορεί να εφαρμόσει μια αναισθητική κρέμα. Ορισμένοι έχουν μια ή δύο μικροσκοπικές μελανιές μετά. Το καλύτερο θα ήταν να κάνετε μια θεραπεία κάθε τρεις έως έξι μήνες, αλλά με την πάροδο του χρόνου, οι γραμμές σας μπορεί να γίνουν πιο ρηχές.

 • Συμπληρώματα

Τα δερματικά πληρωτικά υαλουρονικού οξέος διαφέρουν από το Botox. Ενώ τα νευροδιαμορφωτικά σας εμποδίζουν να κάνετε εκφράσεις που προκαλούν ρυτίδες, τα δερματικά πληρωτικά γεμίζουν τις υπάρχουσες ρυτίδες. Μπορούν επίσης να προσθέσουν όγκο στα πεσμένα μάγουλα και να γεμίσουν τις κοιλότητες κάτω από τα μάτια.

Ο δερματολόγος σας μουδιάζει πρώτα το δέρμα και στη συνέχεια εγχέει το πληρωτικό όπου χρειάζεται. Εάν δεν είστε ευχαριστημένοι, ο δερματολόγος σας μπορεί να εξαφανίσει τα περισσότερα από αυτά τα πληρωτικά. Με την πάροδο του χρόνου, τα πληρωτικά μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, απαλύνοντας τις ρυτίδες. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και διαρκούν ένα έως δύο χρόνια.

Οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης. Αν και δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγετε τη γήρανση ή τις επιπτώσεις της στο δέρμα σας, μπορείτε να βοηθήσετε στην προστασία και την αποκατάσταση της επιδερμίδας σας χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα προϊόντα.


+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

10 SURPRISING FACTS ABOUT INDOOR TANNING https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/surprising-facts-about-indoor-tanning

Anti-aging and Sunscreens: Paradigm Shift in Cosmetics https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6773941/

Antioxidant, Anti-Melanogenic and Anti-Wrinkle Effects of Phellinus vaninii https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6968557/

RETINOID OR RETINOL? https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/retinoid-retinol

Skin rejuvenation using cosmetic products containing growth factors, cytokines, and matrikines: a review of the literature https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27877059/

Estrogens and aging skin https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3772914/