Ενδοκρινολογικά

Σακχαρώδης διαβήτης: Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά στους νέους;

Τα ποσοστά διαβήτη μεταξύ των νέων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αυξήθηκαν σημαντικά από το 2001 έως το 2017, με τις περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 να αυξάνονται ταχύτερα ανάμεσα στις φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες.

Συγκεκριμένα, σε άτομα 19 ετών και κάτω, τα ποσοστά διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 αυξήθηκαν κατά 45,1% και 95,3%, αντίστοιχα, όπως διαπίστωσαν ο Δρ. Jean M. Lawrence και οι συνεργάτες του στο Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων, σε μια νέα μελέτη που πραγματοποίησαν.

Ο Δρ. Lawrence και οι συνεργάτες του, υπογράμμισαν ότι η κατανόηση των διαφορών και των τάσεων σε σχέση με την αύξηση του διαβήτη, θεωρείται απαραίτητη για να περιγραφεί το βάρος της ασθένειας και να εκτιμηθούν οι τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες σε πόρους.

Στην μελέτη συμπεριλήφθηκαν δεδομένα από άτομα που διαμένουν σε έξι περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και συγκεκριμένα στο Κολοράντο, την Καλιφόρνια, το Οχάιο, τη Νότια Καρολίνα, την Ουάσιγκτον και την Αριζόνα/Νέο Μεξικό. Στην έκθεση αξιολογήθηκαν 3 χρονικές περίοδοι, το 2001, το 2009 και το 2017. Σε κάθε έτος, συμπεριλήφθηκαν περίπου 3,5 εκατομμύρια νέοι. Τα ευρήματα της μελέτης αφορούσαν τον τύπο του διαβήτη, την εθνικότητα, την ηλικία κατά τη διάγνωση και το φύλο  των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές λοιπόν, διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά διαβήτη τύπου 1 ανά 1.000 νέους, αυξήθηκαν από 1,48 το 2001, σε 1,93 το 2009 και σε 2,15 το 2017. Κατά τη διάρκεια της 16χρονης περιόδου παρακολούθησης, το ποσοστό αυξήθηκε συνολικά κατά 45,1%. Επιπρόσθετα, ο επιπολασμός αυξήθηκε περισσότερο μεταξύ των μη Ισπανόφωνων λευκών (0,93 ανά 1.000) και των μη Ισπανόφωνων Μαύρων (0,89 ανά 1.000) νέων.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι παρόλο που ο διαβήτης τύπου 2 ήταν σχετικά λιγότερο συχνός, τα ποσοστά αυξήθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό και μάλιστα αυτή η αύξηση ήταν μεγαλύτερη ανάμεσα στους μαύρους και ισπανόφωνους νέους.

Γιατί αυξήθηκαν τα ποσοστά διαβήτη στους νέους;

Ο Lawrence και οι συνεργάτες του, ανέφεραν κάποιους πιθανούς παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την αύξηση, σημειώνοντας ότι ένας από τους σημαντικότερους ήταν η παχυσαρκία στους νέους, η οποία σημείωσε μεγαλύτερη αύξηση από το 1999 έως το 2018.

Η Megan Kelsey, αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής ενδοκρινολογίας και διευθύντρια του κέντρου βαριατρικής χειρουργικής στο Children’s Hospital Colorado στην Aurora, υπογράμμισε ότι τα αυξημένα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 είναι ανησυχητικά, εξηγόντας ότι η εν λόγω αύξηση που συνεχίζει να υφίσταται, ενδέχεται να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την πανδημία, όπως το άγχος, η αύξηση του βάρους ως αποτέλεσμα της έλλειψης άσκησης, η περισσότερη πρόσβαση σε τρόφιμα λόγω του εγκλεισμού και της ίδιας της COVID-19, που σύμφωνα με μελέτες επηρεάζει την παραγωγή ινσουλίνης.