Βότανα

Sarsaparilla: Τι είναι και πώς μπορεί να ευνοήσει την υγεία μας;

Τι είναι το sarsaparilla;

Το sarsaparilla είναι ένα βότανο που προκύπτει από τις αποξηραμένες ρίζες των τροπικών φυτών του γένους Smilax. Μερικά από τα πιο σημαντικά είδη είναι το Smilax aristolochiifolia, από το Μεξικό, το Smilax officinalis, από την Ονδούρα και το Smilax ornata, από τη Τζαμάικα.

Το φυτό της sarsaparilla είναι ένα αναρριχώμενο αμπέλι, που ευδοκιμεί σε θερμά και υγρά κλίματα και οι ρίζες του συγκομίζονται μετά την ηλικία των 2-3 χρόνων, για τη χρήση τους ως φαρμακευτικό μέσο ή ως καρύκευμα για την παρασκευή αναψυκτικών.

Παραδοσιακά το sarsaparilla έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ποικίλων προβλημάτων υγείας, όπως οι δερματικές παθήσεις, η διάρροια, οι ρευματικοί πόνοι, ο πυρετός, η ανορεξία, ο διαβήτης, ο βήχας, οι διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κλπ.

Επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων ετών έχουν δείξει πως το sarsaparilla διαθέτει πράγματι μια ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, οι οποίες πιθανότατα δρουν ευεργετικά για ορισμένες καταστάσεις υγείας.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη υγείας του sarsaparilla;

  • Περιέχει συστατικά με αντικαρκινικές ιδιότητες

Η υψηλή περιεκτικότητα του sarsaparilla σε αντιοξειδωτικά, το καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό, οι οποίες όταν συσσωρεύονται σε μεγάλο βαθμό προκαλούν οξειδωτικό στρες, που οδηγεί σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Ορισμένες in vitro μελέτες και μελέτες σε ποντίκια, έχουν δείξει πως το εκχύλισμα της ρίζας sarsaparilla μπορεί να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό ορισμένων καρκινικών κυττάρων και να προκαλέσει ακόμη και απόπτωση αυτών.

Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν την ελπίδα πως το sarsaparilla θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό αντικαρκινικό παράγοντα για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

  • Βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του sarsaparilla φαίνεται πως μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του δέρματος από τα πρόωρα σημάδια της γήρανσης.

Επιπλέον, ένα από τα συστατικά του sarsaparilla γνωστό ως αστιλβίνη, σύμφωνα με μελέτη, αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο παράγοντα για την αντιμετώπιση της ψωρίασης.

  • Μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο

Το sarsaparilla είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες βότανο, που σύμφωνα με μελέτες θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών παθήσεων και των συμπτωμάτων τους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο πόνος στις αρθρώσεις λόγω ουρικής αρθρίτιδας.

Συστατικά του sarsaparilla που θεωρείται πως συμβάλουν στην αντιφλεγμονώδη δράση του είναι διάφορα τερπένια, στερόλες, φαινόλες, σαπωνίνες και φλαβονοειδή.

  • Προστατεύει το ήπαρ

Το sarsaparilla θεωρείται πως έχει ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες και βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του ήπατος.

Συγκεκριμένα, μελέτες σε τρωκτικά έδειξαν πως το sarsaparilla έχει την ικανότητα να αποτρέπει τις βλάβες που δημιουργούνται στο ήπαρ από τις ελεύθερες ρίζες.

  • Συμβάλει στη θεραπεία της σύφιλης

Το sarsaparilla έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά, κατά τη διάρκεια των χρόνων, για τη θεραπεία της σύφιλης, ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος, που προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum.

Μελέτες των τελευταίων ετών δείχνουν πως το sarsaparilla διαθέτει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη σύφιλη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζεται η αντικατάσταση της φαρμακευτικής αγωγής.

  • Βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών

Η αστιλβίνη, που περιέχει το sarsaparilla, φαίνεται πως έχει την ικανότητα να καταστέλλει το οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα να προστατεύει τους νεφρούς από πιθανές βλάβες και πιθανότατα να βελτιώνει τη λειτουργία τους.

Τέλος, το sarsaparilla φαίνεται να δρα και ως διουρητικό, αυξάνοντας την παραγωγή ούρων, πράγμα το οποίο βοηθά στην πρόληψη της κατακράτησης υγρών, που ευνοεί τους νεφρούς.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Spices and Flavoring Crops: Tubers and Roots https://www.researchgate.net/publication/301702540_Spices_and_Flavoring_Crops_Tubers_and_Roots

Ethnomedicine, Phytochemistry and Pharmacology of Smilax glabra: An Important Traditional Chinese Medicine https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29433390/

Sarsaparilla: Benefits, Side Effects, Dosage, and Interactions https://www.verywellfit.com/sarsaparilla-health-benefits-4685749

Astilbin inhibits Th17 cell differentiation and ameliorates imiquimod-induced psoriasis-like skin lesions in BALB/c mice via Jak3/Stat3 signaling pathway https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26784569/