Υγεία του ματιού

Σας αρέσει το ψήσιμο στα κάρβουνα; Δείτε όμως τι προκαλεί στα μάτια!

Για πολλούς το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι όχι μόνο ένας τρόπος να φάνε γευστικό φαγητό, αλλά και χόμπυ, ή τρόπος διασκέδασης. Δυστυχώς για τους λάτρεις του μπάρμπεκιου, είναι πλέον γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, λόγω του καπνού και τον πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται. Επιπρόσθετα σε αυτό έρχεται να προστεθεί νέα αρνητική επίδραση στην υγεία μας.

Πρόκειται για την αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρών οφθαλμολογικών παθήσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε τύφλωση, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine, από δύο ομάδες ερευνητών, την ερευνητική ομάδα του Nuffield Department of Population Health (NDPH), Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο του Πεκίνο.

Υπήρχαν ήδη προηγούμενες μελέτες που είχαν συσχετίσει την ανάπτυξη καταρράκτη στις γυναίκες, με την χρήση στερεών καυσίμων όπως άνθρακα και ξύλο, κατά το μαγείρεμα.

Τι πειράματα ακολούθησαν οι ερευνητές;

Η έρευνα αυτή περιελάβανε σχεδόν μισό εκατομμύριο Κινέζους εθελοντές. Τα στοιχεία των εθελοντών προήλθαν από το Kadoorie Biobiank της Κίνας. Οι εθελοντές ρωτήθηκαν για τις μαγειρικές τους συνήθειες, και έπειτα παρακολουθούνταν μέσω των αρχείων ασφάλισης υγείας τους, για εισαγωγές στο νοσοκομείο που αφορούσαν σοβαρές οφθαλμολογικές διαταραχές. Η παρακολούθηση αυτή κράτησε περίπου 10 χρόνια.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, υπήρχαν 4.877 περιπτώσεις διαταραχών του επιπεφυκότα, 13.408 καταρράκτες, 1.583 διαταραχές του σκληρού χιτώνα, του κερατοειδούς, της ίριδας και του ακτινωτού σώματος (DSCIC) και 1.534 περιπτώσεις γλαυκώματος μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Ακόμη φάνηκε ότι η μακροχρόνια χρήση στερεών καυσίμων για μαγείρεμα συσχετίστηκε με 32% υψηλότερο κίνδυνο για επιπεφυκότα, 17% για καταρράκτη και 35% για DSCIC. Δεν φάνηκε να υπάρχει κάποια διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ του άνθρακα και του ξύλου. Δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ μακροχρόνιας χρήσης στερεών καυσίμων και αυξημένου κινδύνου γλαυκώματος. Τα άτομα που άλλαξαν τη χρήση στερεών σε καθαρά καύσιμα, μείωσαν τον κίνδυνο αυτών των ασθενειών.

Ο Dr Peter Ka Hung Chan, ερευνητής στο Nuffield Department of Population Health, University of Oxford και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε ότι ο αυξημένος κίνδυνος προκαλείται ενδεχομένως από τα υψηλά επίπεδα μικρών σωματιδίων PM2.5, δηλαδή σωματιδίων μικρότερων των  2,5 μικρόμετρων, και μονοξείδιο του άνθρακα. Ακόμη πρόσθεσε ότι η καύση του ξύλου μπορεί να είναι επικίνδυνη καθώς μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί στα μάτια από τους σπινθήρες ή τη σκόνη του ξύλου.

Η καμινάδα ή ο εξαερισμός δεν φάνηκε να παίζει ιδιαίτερο ρόλο στα άτομα που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο για το μαγείρεμα.

Ο καθηγητής Liming Li από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και ανώτερος συγγραφέας για τη μελέτη, τόνισε ότι η μελέτη δίνει έναν ακόμη λόγο να υποστηρίξουν οι αρχές την εύκολη μετάβαση των πολιτών σε στερεά καύσιμα. Ακόμη πρόσθεσε ότι το ευρύ κοινό θα πρέπει να ενημερώνεται για τους πιθανούς κινδύνους των οφθαλμικών παθήσεων, καθώς πολλές από αυτές τις ασθένειες, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο ποσοστό αναπηρίας.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Imran Khan, Διευθυντής Προγράμματος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στον διεθνή οργανισμό ανάπτυξης Sightsavers, σχολίασε ότι «το όραμα των Sightsavers είναι ένας κόσμος όπου κανείς δεν είναι τυφλός από αποφεύξιμα αίτια και η μελέτη τονίζει ότι τα οφθαλμικά προβλήματα οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όχι μόνο τα παραδοσιακά αίτια που σκεφτόμαστε συνήθως ».


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

“Does Charcoal Cause Cancer? Safety Information About Grilling.” Healthline, 22 June 2021 https://www.healthline.com/health/is-grilling-with-charcoal-or-other-heat-sources-carcinogenic

University of Oxford. Cooking with Coal or Wood Associated with Increased Risk of Major Eye Diseases. https://medicalxpress.com/news/2021-07-cooking-coal-wood-major-eye.html

Chan Ka Hung et al. “Long-Term Solid Fuel Use and Risks of Major Eye Diseases in China: A Population-Based Cohort Study of 486,532 Adults.” PLOS Medicine, vol. 18, no. 7, July 2021, p. e1003716. PLoS Journals https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003716