Ψυχική υγεία

Σχέσεις: Γιατί ο σύντροφός σας φαίνεται πιο ενοχλητικός όταν είστε αγχωμένοι;

Οι άνθρωποι είναι πιο εύκολο να επικεντρωθούν στις αρνητικές συμπεριφορές του συντρόφου τους, παρά στις θετικές, όταν αισθάνονται άγχος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Social Psychological and Personality Science. (7+1 ασθένειες που μπορεί να προκαλέσει το άγχος)

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αγχωτικές καταστάσεις της ζωής, μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα ζευγάρια, αλλά και τις ατομικές συμπεριφορές του κάθε ανθρώπου. Η παρούσα μελέτη ωστόσο, δείχνει ότι το άγχος επηρεάζει το τι παρατηρούν αρχικά οι άνθρωποι στον σύντροφό τους. (7 τρόποι για να διακρίνετε την κατάθλιψη και το άγχος)

Το άγχος επηρεάζει τον τρόπο που αλληλεπιδρούν τα ζευγάρια;

Η Lisa Neff, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και οι συνεργάτες της, πραγματοποίησαν μια μελέτη ημερολογίου, στην οποία συμμετείχαν 79 ετεροφυλόφιλα νιόπαντρα ζευγάρια. Τα ζευγάρια ολοκλήρωναν μια σύντομη έρευνα κάθε βράδυ, για 10 ημέρες, στην οποία ανέφεραν την δική τους συμπεριφορά και τη συμπεριφορά του συντρόφου τους. Πριν την έναρξη της μελέτης, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής τους. (Άγχος: Οι τεχνικές αναπνοής που πρέπει να δοκιμάσετε για να το διαχειριστείτε)

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι όσοι βίωναν παρατεταμένο άγχος από στρεσογόνες καταστάσεις της ζωής τους, ήταν πιο επικεντρωμένοι στις αρνητικές συμπεριφορές του συντρόφου τους και όχι στις θετικές. Επιπρόσθετα, τα άτομα που βίωναν πιο πολύ άγχος στην καθημερινότητά τους, ανέφεραν ότι ο σύντροφός τους, τους προκαλούσε περισσότερη αρνητικότητα, σε αντίθεση με τα άτομα που βίωναν λιγότερο άγχος. (Μαξιλάρια και μουσική: Αισθητηριακές θεραπείες μειώνουν το άγχος!)

Η παρούσα μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα ζευγάρια, διότι ανοίγει τον δρόμο της έρευνας για τις βλαβερές συνέπειες του άγχους στις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι μια μεμονωμένη αγχωτική μέρα, δεν ωθεί τους ανθρώπους να εστιάζουν στις αρνητικές συμπεριφορές του συντρόφου τους, αλλά το μακροπρόθεσμο άγχος έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις και στους γάμους. (Αμυντικοί μηχανισμοί: Εσείς ποιον χρησιμοποιείτε για το άγχος και το συναισθηματικό πόνο;)

Σύμφωνα με την Neff, αν το άγχος επηρεάζει τα νιόπαντρα ζευγάρια, θα επηρεάζει πολύ περισσότερα τα ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι γνωρίζοντας ότι το άγχος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην σχέση τους, θα πρέπει να βρουν τρόπους να το διαχειριστούν, ώστε να βελτιώσουν την συμβίωσή τους με τον σύντροφό τους. (5 βότανα που ανακουφίζουν από το άγχος και βοηθούν στον ύπνο)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το άγχος και την αγχώδη διαταραχή;

Το άγχος είναι ένα αίσθημα ανησυχίας και φόβου, το οποίο προκύπτει όταν οι άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή ή λιγότερο σοβαρή κατάσταση. (Αντιμετωπίστε το άγχος σας μέσα από την άσκηση)

Το άγχος αποτελεί φυσιολογικό μέρος της ζωής όλων των ανθρώπων. Όταν κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα είναι εποικοδομητικό, γιατί μας κρατά σε εγρήγορση. Όταν όμως είναι συνεχόμενο και κυρίως όταν προκύπτει χωρίς σημαντικό λόγο, τότε μιλάμε για γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η οποία χρειάζεται διαχείριση με τη βοήθεια γιατρού. (Κρίση πανικού: Πόσο διαρκεί; Τα 7 βασικότερα χαρακτηριστικά της)

Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα, τα οποία διαφέρουν από άτομο σε άτομο, όπως:

  • Ανησυχία
  • Προβλήματα συγκέντρωσης
  • Προβλήματα ύπνου
  • Ζάλη
  • Ταχυκαρδία
  • Εφίδρωση

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Life Stress Can Make Your Partner Seem More Annoying https://www.webmd.com/a-to-z-guides/news/20220927/life-stres-can-make-your-partner-seem-more-annoying

Life’s Stresses Can Make People Focus More on Their Romantic Partner’s Negative Behavior https://neurosciencenews.com/stress-partner-behavior-21517/

When Rose-Colored Glasses Turn Cloudy: Stressful Life Circumstances and Perceptions of Partner Behavior in Newlywed Marriage https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/19485506221125411

Overview - Generalised anxiety disorder in adults https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/generalised-anxiety-disorder/overview/