Ψυχική υγεία

Σχιζοφρένεια: Δείτε πώς να έχετε μια φυσιολογική ζωή

Οι συμπληρωματικές θεραπείες είναι βοηθητικές για άτομα με σχιζοφρένεια;

Η Lisa Guardiola μοιράζεται μαζί μας τη δική της ιστορία, υπογραμμίζοντας ότι οι συμπληρωματικές θεραπείες σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή, την έχουν βοηθήσει να ζήσει καλύτερα μετά τη διάγνωση της με σχιζοφρένεια.

«Όταν ήμουν 17 ετών είχα διαγνωστεί με σχιζοφρένεια. Στην πορεία διαπίστωσα ότι η προσήλωση στη φαρμακευτική αγωγή και η ενεργός συμμετοχή μου στη θεραπεία, αποτελούσαν το κλειδί για να συνεχίσω τη ζωή μου φυσιολογικά. Παράλληλα με τη φαρμακευτική μου αγωγή, χρησιμοποιώ συμπληρωματικές θεραπείες που με βοηθούν να διαχειριστώ καλύτερα τα συμπτώματά μου.

Πριν από 9 χρόνια, άρχισα να εργάζομαι, αφού αποφοίτησα από το κολλέγιο. Λόγω της ασθένειας μου, μου είναι δύσκολο να συγκεντρωθώ στην εργασία μου γιατί έχω ακουστικές ψευδαισθήσεις και τα φάρμακά μου, μου προκαλούν παρενέργειες. Έχω διαβήτη τύπου 2 και πάντα προσπαθώ να ισοζυγίσω το βάρος μου, καθώς τα φάρμακα μου δεν με βοηθούν. Επιπρόσθετα, νιώθω σχεδόν καθημερινά έντονη κόπωση, λόγω της φαρμακευτικής μου αγωγής και μου είναι πολύ δύσκολο να ξυπνήσω για να πάω στη δουλειά μου.

Ένας συνάδελφος μου λοιπόν, μου πρότεινε να μιλήσω με τον ψυχίατρο μου για να τροποποιήσουμε την δοσολογία των φαρμάκων μου και με τον θεραπευτή μου για στρατηγικές αντιμετώπισης αυτών των παρενεργειών. Όπως μου είπε, ο ίδιος, όταν αντιμετώπιζε παρόμοιο πρόβλημα, επισκέφτηκε ένα γιατρό λειτουργικής ιατρικής και έτσι μου πρότεινε εάν θέλω να κάνω και εγώ το ίδιο.

Δεν έχασα καιρό και έκλεισα ραντεβού ελπίζοντας να μπορέσει να με βοηθήσει με την κόπωση που ένιωθα, οπότε δεν θα χρειαζόταν να κάνω τρομερές αλλαγές στα φάρμακά μου. Ο γιατρός λειτουργικής ιατρικής λοιπόν, με αξιολόγησε πρώτα λαμβάνοντας υπόψη την διατροφή μου, τη γενετική μου, τις ορμονικές μου αλλαγές, τα φάρμακα που έπαιρνα και με βάση άλλα στοιχεία της καθημερινής μου ζωής και ακολούθως ζήτησε να κάνουμε κάποιες εξετάσεις αίματος, οι οποίες έδειξαν ότι είχα καντιντίαση, η οποία όπως πίστευε, ήταν η αιτία της κόπωσης που ένιωθα. Αφού λοιπόν μου συνταγογράφησε ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο, προβιοτικά και συμπληρώματα διατροφής, μου συνέστησε μια αυστηρή δίαιτα, ώστε να μειωθούν οι μύκητες. Παρά το γεγονός ότι η δίαιτα ήταν αυστηρή, όλως παραδόξως άρχισα να νιώθω πιο καλά σε μικρό χρονικό διάστημα και η κόπωση μου είχε σχεδόν εξαφανιστεί.

Από την άλλη, για να αντιμετωπίσω τη δυσκολία μου να επικεντρωθώ στην εργασία μου, αφού συζήτησα με τον θεραπευτή μου, άρχισα να παρακολουθώ μαθήματα τέχνης. Ένιωθα τεράστιο ενθουσιασμό που μπόρεσα να προσθέσω στο θεραπευτικό μου πρόγραμμα την καλλιτεχνική θεραπεία. Σήμερα, κάθε φορά που δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ, αφιερώνω 10 λεπτά στο σχέδιο και ακολούθως συνεχίζω τη δουλειά μου κανονικά.

Τόσο η καλλιτεχνική θεραπεία, όσο και η λειτουργική ιατρική, έφεραν θετικές αλλαγές στη ζωή μου και στον τρόπο που διαχειρίζομαι την ασθένειά μου. Πλέον ζω πιο φυσιολογικά, διαχειρίζομαι το άγχος μου, έχω αυτογνωσία, δεν νιώθω κούραση και μπορώ να συγκεντρωθώ στη δουλειά μου. Μάλιστα, μπορώ να διαχειριστώ πιο αποτελεσματικά τα συναισθήματά μου και έχω βελτιώσει τις κοινωνικές μου δεξιότητες».

Συμπερασματικά

Αν θέλετε να προσθέσετε στο θεραπευτικό σας πρόγραμμα συμπληρωματικές θεραπείες, όπως η λειτουργική και η καλλιτεχνική θεραπεία, συζητήστε πρώτα με τον θεραπευτή και τον γιατρό σας και δείτε τις ευεργετικές τους επιδράσεις στη ζωή σας!