Ορθοπαιδικά

Σε πονάει η πλάτη σου; Με αυτούς τους τρόπους θα ανακουφιστείς

Πώς θα ανακουφιστείς από τον πόνο στην πλάτη;

1. Καλύτερος ύπνος

Ο ύπνος για τα άτομα που ταλαιπωρούνται από πόνο στην πλάτη είναι δύσκολος, αλλά η αϋπνία μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο που βιώνουν, δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο. Για να αντιμετωπίσετε τον πόνο σας και να κοιμηθείτε καλύτερα, βρείτε μια θέση στην οποία νιώθετε πως ο πόνος σας μειώνεται, βάλτε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας για να διατηρήσετε τη σπονδυλική σας στήλη ουδέτερη και προτιμήστε την πλαϊνή θέση ύπνου ώστε να ασκείτε λιγότερη πίεση στη μέση σας. Φροντίστε να κοιμάστε σε ένα άνετο και σκληρό στρώμα. Πολλές φορές βοηθάει να έχετε μια ηλεκτρική κουβέρτα κάτω από το σεντόνι σας. Η ζέστη ανακουφίζει τους πόνους σε ωμοπλάτη και μέση.

2. Καλή στάση σώματος

Η κακή στάση του σώματος μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στην πλάτη, ειδικά εάν κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Φροντίστε να διατηρείτε όρθια την πλάτη σας, τους ώμους σας χαλαρούς, με το σώμα σας να ακουμπάει το πίσω μέρος της καρέκλας. Μπορείτε επίσης να βάλετε κάποιο μαξιλάρι στο πίσω μέρος της πλάτης σας ή στο κάθισμά σας. Φροντίστε επίσης, τα πόδια σας να είναι επίπεδα στο πάτωμα.

3. Αναλγητικά φάρμακα

Υπάρχουν δύο είδη μη συνταγογραφούμενων αναλγητικών φαρμάκων που συνήθως ανακουφίζουν τον πόνο στην πλάτη: τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και η ακεταμινοφαίνη. Συζητήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε το οτιδήποτε, διότι και τα δύο προκαλούν παρενέργειες.

4. Αντικαταθλιπτικά φάρμακα

Ακόμα κι αν δεν έχετε κατάθλιψη, ο γιατρός σας ενδέχεται να σας συνταγογραφήσει αντικαταθλιπτικά φάρμακα ως μέρος της θεραπείας σας για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στην πλάτη. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς τον λόγο που τα αντικαταθλιπτικά ανακουφίζουν τον χρόνιο πόνο, αλλά πιστεύεται ότι η δράση τους αυτή οφείλεται στους χημικούς αγγελιοφόρους που περιέχουν, οι οποίοι επηρεάζουν τα σήματα του πόνου.

5. Συνταγογραφούμενα αναλγητικά

Σε μερικούς ανθρώπους, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα και να χρειάζονται συνταγογραφούμενα οπιοειδή. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και αποφύγετε την υπερδοσολογία. Σημειώνεται ότι ο γιατρός σας ενδέχεται να σας συνταγογραφήσει και μυοχαλαρωτικά για να διευκολύνει τους επώδυνους μυϊκούς σπασμούς.

6. Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να μειώσει τον πόνο, την ίδια ώρα που οι φυσικοθεραπευτές θα σας διδάξουν το πώς πρέπει να κάθεστε, να στέκεστε και να κινείστε, ώστε η σπονδυλική σας στήλη να βρίσκεται σε σωστή ευθυγράμμιση και να μειώνεται η καταπόνησή της. Επιπρόσθετα, θα σας συστήσουν ειδικές ασκήσεις για να αποτρέψετε την επιδείνωση του πόνου.

7. Πάγος και θερμότητα

Η εφαρμογή πάγου στις πονεμένες περιοχές της πλάτης, μειώνει τον πόνο και την φλεγμονή. Εφαρμόστε πάγο αρκετές φορές την ημέρα, για 20 λεπτά τη φορά. Τυλίξτε τον πάγο σε μια λεπτή πετσέτα για να προστατέψετε το δέρμα σας. Μετά από μερικές ημέρες αρχίστε να τοποθετείτε ζεστά επιθέματα στην πονεμένη περιοχή, όπως ένα θερμαντικό μαξιλάρι, για να αυξήσετε τη ροή του αίματος. Μπορείτε επίσης να κάνετε ζεστό μπάνιο για χαλάρωση ή να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική κουβέρτα κάποιες ώρες στη διάρκεια της νύχτας.

8. Μασάζ

Το μασάζ μειώνει τον πόνο στην πλάτη και μάλιστα μια πρόσφατη μελέτη διαπιστωσε ότι το εβδομαδιαίο μασάζ, για 10 εβδομάδες, μπόρεσε να βελτιώσει τον πόνο των ανθρώπων που ταλαιπωρούνταν από χρόνιο πόνο στην πλάτη. Τα οφέλη αυτά διήρκησαν 6 μήνες και μειώθηκαν μετά από ένα χρόνο. Επισκεφτείτε κάποιον ειδικό.

9. Διέγερση νεύρων

Ορισμένες θεραπείες που διεγείρουν τα νεύρα, πιστεύεται ότι μπορούν να μειώσουν τον χρόνιο πόνο στην πλάτη. Μερικοί γιατροί συνιστούν τον βελονισμό, ενώ άλλοι την χρήση συσκευών που προκαλούν διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων, οι οποίες με ήπιους ηλεκτρικούς παλμούς μπλοκάρουν τα εισερχόμενα σήματα του πόνου.

10. Ενέσεις στην σπονδυλική στήλη

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ενέσεων στην σπονδυλική στήλη για τη μείωση του πόνου, όπως η ένεση κορτικοστεροειδών που ανακουφίζει την φλεγμονή. Ρωτήστε τον γιατρό σας για το είδος, την δοσολογία και τυχόν παρενέργειες.

11. Χειρουργική επέμβαση

Η τελευταία λύση στην οποία στρέφονται οι γιατροί είναι η χειρουργική επέμβαση. Σε περίπτωση που ένας διογκωμένος δίσκος ασκεί πίεση σε κάποιο νεύρο, τότε ο χειρουργός θα προτείνει την χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση μιας ποσότητας υλικού από τον δίσκο ή λαμινεκτομή για αποσυμπίεση της περιοχής στην οποία ασκείται πίεση στα νεύρα. Τονίζεται ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν είναι πάντα επιτυχημένες, γι΄ αυτό αποτελούν την εσχάτη επιλογή των ειδικών.