Ψυχική υγεία

Sex Trafficking: Με ποιον τρόπο μπορεί να μειωθεί το φαινόμενο;

Η σεξουαλική διακίνηση λέγεται ότι κρύβεται σε κοινή θέα. Είναι μια δραστηριότητα που καταστρέφει πολλές ζωές, ακόμη και αν οι υπόδουλοι καταφέρουν να ξεφύγουν από το εμπόριο.

Μπορούμε να παρέμβουμε με οποιονδήποτε τρόπο ενάντια σε αυτή την πολύπλοκη επιχείρηση;

Μια νέα έκθεση 19 σελίδων, 2021 Sex Trafficking in America, επιχειρεί να λύσει αυτό το πρόβλημα. Συντάχθηκε από τον Jeff Keith και τους συναδέλφους του στον όμιλο Guardian και συγκεντρώνει στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από ερευνητικά προγράμματα υψηλής ποιότητας και την ανάλυση του προβλήματος από τον ίδιο τον όμιλο, η οποία βασίζεται σε περισσότερα από 10 χρόνια εμπειρίας. Η έκθεση, η οποία είναι δωρεάν και μπορεί να κατεβεί από τον ιστότοπο του ομίλου, έχει ως στόχο να οπλίσει όλους με πληροφορίες που θα βοηθήσουν να σταματήσει το trafficking και να αποτραπεί η εμφάνισή του.

Ορισμένες από τις βασικές πληροφορίες της:

  • Το 75% των επιζώντων της σεξουαλικής εμπορίας αναφέρουν ότι έχουν πωληθεί στο διαδίκτυο
  • Τα δύο τρίτα των επιζώντων αναφέρουν ότι δεν έχουν δει ποτέ αριθμό τηλεφώνου γραμμής βοήθειας
  • 25% των θυμάτων αναφέρουν ότι όταν πουλήθηκαν στο διαδίκτυο, έβλεπαν περισσότερους από 10 αγοραστές την ημέρα

“Αυτή η έκθεση δεν είναι απλώς στατιστικά στοιχεία”, λέει ο Keith. “Αφορά το αγαπημένο πρόσωπο κάποιου, ή ίσως ένα μέλος της κοινότητας. Θέλαμε να αποφύγουμε την “παράλυση από την ανάλυση”, όπου τόσα πολλά στατιστικά στοιχεία αφαιρούν το πρόσωπο πίσω από αυτά”.

Η έκθεση επιχειρεί επίσης να αντιμετωπίσει τις ευρέως διαδεδομένες εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τη σεξουαλική εμπορία. “Θέλαμε να επανεκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους και να δείξουμε στον κόσμο τι πραγματικά συμβαίνει. Ο κόσμος μπορεί να δει την ταινία Taken ή Pretty Woman και να νομίζει ότι έτσι συμβαίνει- συνήθως, δεν είναι έτσι”.

Πρέπει να ξεκινήσει απο το διαδίκτυο η διαπαιδαγώγηση;

Η κατανόηση του πόσο διαφορετική είναι η εμπορία ανθρώπων στην πραγματικότητα από αυτό που φαίνεται στις ταινίες ξεκινά με το να γνωρίζουμε πώς οι άνθρωποι στρατολογούνται στο εμπόριο. Σύμφωνα με την έκθεση, “ο όγκος των πληροφοριών που προσφέρουμε ελεύθερα στον κόσμο για τον εαυτό μας διευκολύνει τους διακινητές να βρουν το επόμενο θύμα τους χωρίς να σηκωθούν ποτέ από τον καναπέ. Οι επιτήδειοι ψάχνουν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τα ευάλωτα σημεία. Είναι καλοί σε αυτό. Μια δήλωση όπως “Οι γονείς μου είναι οι χειρότεροι” ή “Έχω τελειώσει με το σχολείο” επιτρέπει στον επιτήδειο να συνδεθεί, να συσχετιστεί και να προσφέρει μια λύση στο θύμα. Μερικοί θηρευτές θα στείλουν εκατό άμεσα μηνύματα την ημέρα, ελπίζοντας απλώς σε μια χούφτα απαντήσεις”.

Η γνώση  μπορεί να δημιουργεί αντίκτυπο;

Η έκθεση έχει ήδη απτή επίδραση στην εμπορία ανθρώπων στο σεξ, λέει ο Keith. Η Guardian Group πραγματοποίησε πρόσφατα μια εκπαιδευτική συνεδρία για το προσωπικό ενός τοπικού ιατρικού κέντρου και, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από την έκθεση του 2021, δίδαξε στους υπαλλήλους τις κόκκινες σημαίες συμπεριφοράς μιας πιθανής κατάστασης εμπορίας ανθρώπων.

Λίγο αργότερα, μετά από ένα τροχαίο δυστύχημα στις 2 τα ξημερώματα σε κοντινή απόσταση, ένας άνδρας και μια νεαρή γυναίκα εισήχθησαν στα επείγοντα περιστατικά. Το προσωπικό των επειγόντων περιστατικών εντόπισε μια σειρά από κόκκινες σημαίες: Η ιστορία της κοπέλας ήταν ασυνεπής και δεν είχε οπτική επαφή με κανέναν. Επιπλέον, ήταν μια κρύα νύχτα, αλλά ήταν ντυμένη με λιτά αποκαλυπτικά ρούχα ακατάλληλα για τον καιρό. Το προσωπικό μπόρεσε επίσης να εντοπίσει τον φόβο της κοπέλας για τον άνδρα με τον οποίο είχε φτάσει.

Όπως είχε καθοδηγήσει η εκπαίδευσή τους, το προσωπικό των επειγόντων περιστατικών έλαβε μέτρα για να χωρίσει τους δύο και να ρωτήσει την κοπέλα: “Βρίσκεσαι σε κατάσταση όπου αισθάνεσαι ότι απειλείσαι;”. Με οδυνηρό τρόπο, εκείνη απάντησε: “Ναι!”. Το προσωπικό κάλεσε τις αστυνομικές αρχές και κατάφερε να προστατεύσει το κορίτσι από τον κακοποιό της.