Ψυχική υγεία

Σεξουαλική κακοποίηση και μετατραυματικό στρες: Ποια η επίπτωση στους επιζώντες;

Παρόλο που η επίδραση της σεξουαλικής κακοποίησης στην ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου είναι γνωστή, δεν υπήρχε μέχρι τώρα κάποια σύνοψη που αφορούσε συγκεκριμένα την Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (ΔΜΣ, γνωστή και ως PTSD).

Σε αυτή την έρευνα οι επιστήμονες επιχείρησαν να προσδιορίσουν τον επιπολασμό και τη σοβαρότητα της ΔΜΣ καθώς και αλλαγές στην ανάρρωση από αυτή, σε διάστημα 12 μηνών, μετά από ένα γεγονός σεξουαλικής κακοποίησης.

Τι είναι η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (ΔΜΣ);

H ΔΜΣ είναι μια διαταραχή, που όπως υποδηλώνει και το όνομά της, αναπτύσσεται σε άτομα που έχουν βιώσει κάποιο σοκαριστικό, τρομακτικό ή επικίνδυνο γεγονός. Ενώ είναι φυσικό όλοι μας να τρομάξουμε από μια τραυματική κατάσταση, ένα μεγάλο ποσοστό το ξεπερνά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ΔΜΣ, διαγνώσκεται σε άτομα που έχουν επαναλαμβανόμενα συμπτώματα όπως την συνεχή αναβίωση του γεγονότος (με φυσικά συμπτώματα όπως ταχυπαλμία), τρομακτικές σκέψεις, αποφυγή οποιασδήποτε σκέψης ή δραστηριότητας που μπορεί να θυμίζει το συμβάν, ξεσπάσματα θυμού, δυσκολία ανάκλησης σημαντικών στοιχείων του γεγονότος, διαστρεβλωμένα συναισθήματα ενοχής και άλλα.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας;

Στη μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Trauma, Violence & Abuse, οι ερευνητές εξέτασαν 22 έρευνες και συνολικά 2106 άτομα. Φάνηκε, ότι το 81% των επιζώντων σεξουαλικής επίθεσης είχαν σημαντικά συμπτώματα μετατραυματικού στρες (PTSD) μία εβδομάδα μετά την επίθεση. Ένα μήνα μετά – το πρώτο χρονικό σημείο που μπορεί να διαγνωστεί το PTSD – το 75% των ατόμων που έχουν δεχθεί σεξουαλική επίθεση, πληρούσε τα κριτήρια για τη διαταραχή. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 54% μετά από τρεις μήνες και στο 41% ​​μετά από ένα έτος. Παρόλα αυτά, δεν είναι αναγκαίο τα άτομα να αναπτύσσουν PTSD αμέσως μετά το συμβάν, είναι δυνατόν να συμβεί και κάποια χρόνια μέτα.

Η επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης Emily Dworkin, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικών και επιστημονικών συμπεριφορών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ανέφερε ότι το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι στην πλειοψηφία τους τα άτομα ανακάμπτουν στους πρώτους τρεις μήνες, κάτι το οποίο μπορεί να δώσει στις/στους επιζούσες/επιζώντες και τους κλινικούς γιατρούς μια αίσθηση για το τι να περιμένουν και να μεταφέρουν κάποια ελπίδα.

Η έρευνα τόνισε προηγούμενα ευρήματα που έδειχναν ότι η ΔΜΣ είναι συχνή και σοβαρή μετά τη σεξουαλική επίθεση, και προσέφερε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την ανάρρωση.

Ορισμένες αποδεδειγμένες παρεμβάσεις, όπως η θεραπεία παρατεταμένης έκθεσης και η γνωστική θεραπεία, βοηθούν τους ανθρώπους να ανακάμψουν από σεξουαλική επίθεση και άλλα τραύματα. Η Dworkin είπε ότι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να ζητήσουν βοήθεια εάν τα συμπτώματα PTSD παρεμβαίνουν στη λειτουργικότητά τους, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από το τραυματικό συμβάν.

Οι Dworkin και Michele Bedard-Gilligan, συν-συγγραφέας αυτής της μελέτης, δοκιμάζουν επί του παρόντος τρόπους για να συμβάλλουν στη προσπάθεια ανάκαμψης των επιζόντων. Μάλιστα δημιούργησαν μια εφαρμογή smartphone που διδάσκει δεξιότητες αντιμετώπισης. Οι επιζώντες της πρόσφατης σεξουαλικής επίθεσης μπορούν να μάθουν περισσότερα για αυτό και άλλες μελέτες μεταβαίνοντας στο thriveappstudy.com.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Medicine University of Washington School of. 75% of Sexual Assault Survivors Have PTSD One Month Later https://medicalxpress.com/news/2021-07-sexual-assault-survivors-ptsd-month.html

Dworkin Emily R. et al. “PTSD in the Year Following Sexual Assault: A Meta-Analysis of Prospective Studies.” Trauma, Violence, & Abuse, July 2021, p. 15248380211032212. SAGE Journals 10.1177/15248380211032213

NIMH » Post-Traumatic Stress Disorder https://www.nimh.nih.gov/health/topics/post-traumatic-stress-disorder-ptsd/