Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα : Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πρακτικές ασφαλέστερου σεξ

Οι πρακτικές ασφαλέστερου σεξ αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ) και ασθενειών. Επειδή το σεξ ενέχει πάντα κάποιο κίνδυνο ΣΜΝ, δεν υπάρχει απόλυτα ασφαλές σεξ, γι’ αυτό και οι περισσότεροι ειδικοί προτιμούν τον όρο «πρακτικές ασφαλέστερου σεξ».

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι σχετικά συχνά. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμούν ότι το 20% του πληθυσμού των ΗΠΑ είχε κάποιο ΣΜΝ σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα το 2018. Επιπλέον, το Ίδρυμα Kaiser Family Foundation εκτιμά ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς θα έχουν κάποιο ΣΜΝ κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους.

Οι ασφαλέστερες πρακτικές σεξ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να προσβληθεί από ΣΜΝ. Η συζήτηση για τα ΣΜΝ, το σεξουαλικό ιστορικό και το ασφαλέστερο σεξ μπορεί να προωθήσει την υγιή επικοινωνία και τη συναίνεση μεταξύ των συντρόφων.

Πώς να κάνετε ασφαλέστερο σεξ ;

Η μείωση της συχνότητας με την οποία ένα άτομο κάνει σεξ υψηλού κινδύνου μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες απόκτησης ΣΜΝ. Σεξ υψηλού κινδύνου είναι κάθε σεξουαλική πράξη ή συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως το σεξ χωρίς προστασία. Ορισμένες επιλογές για τη μείωση του κινδύνου κατά τη διάρκεια του σεξ περιλαμβάνουν:

 • την επιλογή μη διεισδυτικών επιλογών, όπως η χειροκίνητη διέγερση, έναντι του διεισδυτικού σεξ
 • δοκιμή επιλογών χαμηλότερης επαφής, όπως ο αμοιβαίος αυνανισμός
 • την ύπαρξη λιγότερων σεξουαλικών συντρόφων
 • συζήτηση με τον σύντροφο για τους σεξουαλικούς του συντρόφους και την κατάσταση των ΣΜΝ
 • να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις ΣΜΝ
 • αποφυγή του σεξ με σύντροφο που έχει ανοιχτές πληγές ή κονδυλώματα
 • θεραπεία τυχόν ΣΜΝ και μη σεξουαλική επαφή μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία

Οι ακόλουθες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου για τα άτομα που επιλέγουν το στοματικό, κολπικό ή πρωκτικό σεξ:

 1. Ασφαλείς πρακτικές στοματικού σεξ

Το στοματικό σεξ δεν είναι μια σεξουαλική πρακτική χωρίς κίνδυνο, επειδή το άτομο έρχεται σε επαφή με τα σωματικά υγρά ενός άλλου ατόμου.

Παρόλο που ο κίνδυνος μόλυνσης από τον HIV από το στοματικό σεξ είναι πιθανότατα χαμηλότερος από αυτόν του διεισδυτικού σεξ, ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένου του έρπητα, των χλαμυδίων και της γονόρροιας. Τα άτομα που προσβάλλονται από χλαμύδια ή γονόρροια από το στοματικό σεξ μπορεί να αναπτύξουν λοίμωξη του λαιμού αντί για λοίμωξη των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, αυτές οι λοιμώξεις είναι συνήθως λιγότερο επικίνδυνες και θεραπεύονται εύκολα.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων από το στοματικό σεξ, ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιεί φραγμό μεταξύ του στόματος και των γεννητικών οργάνων. Τα άτομα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν προφυλακτικά για τα πέη και οδοντικά φράγματα για τους κόλπους.

 1. Ασφαλείς πρακτικές κολπικού σεξ

Το κολπικό σεξ σημαίνει συνήθως περισσότερη επαφή με σωματικά υγρά από ό,τι το στοματικό σεξ.

Για να μειώσουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν διάφορες μορφές αντισύλληψης, όπως ενδομήτριες συσκευές, ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια και σπιράλ. Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι δεν προστατεύουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η μόνη μορφή προστασίας από τα ΣΜΝ είναι οι φυσικές μέθοδοι φραγμού. Για το διεισδυτικό σεξ, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν προφυλακτικά που μπαίνουν πάνω από το πέος ή εσωτερικά προφυλακτικά που μπαίνουν μέσα στον κόλπο.

 1. Ασφαλείς πρακτικές πρωκτικού σεξ

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας θεωρούν το πρωκτικό σεξ την σεξουαλική πρακτική υψηλότερου κινδύνου, επειδή ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο του HIV.

Επειδή ο πρωκτός δεν αυτολιπαίνεται, τα μικροσκοπικά σκισίματα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης. Τα βακτήρια στον πρωκτό μπορεί επίσης να μεταδώσουν λοιμώξεις.

Ενώ ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τον δεκτικό σύντροφο, οι άλλοι σύντροφοι μπορούν ακόμη να προσβληθούν από ΣΜΝ.

Για να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης, ο διεισδυτικός σύντροφος θα πρέπει να φοράει προφυλακτικό. Η χρήση ενός λιπαντικού φιλικού προς το προφυλακτικό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μικροβίων που μπορούν να μεταδώσουν λοιμώξεις. Επιπλέον, η χρήση προφύλαξης πριν από την έκθεση (PrEP) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV.

Ποιες είναι οι συμβουλές για ασφαλέστερο σεξ ;

Το ασφαλέστερο σεξ δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο και το αίσθημα ασφάλειας και άνεσης μπορεί να κάνει το σεξ πιο ευχάριστο για όλους τους συντρόφους. Αρκετές απλές συμβουλές μπορούν να κάνουν το σεξ ασφαλέστερο, μεταξύ άλλων:

 • Να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να υποβάλλεται σε εξέταση ΣΜΝ μία φορά το χρόνο στα γενέθλιά του ή κάθε φορά που αρχίζει να κάνει σεξ με έναν νέο σύντροφο
 • Να επικοινωνείτε ανοιχτά: Εξασκήστε την ανοιχτή, ειλικρινή σεξουαλική επικοινωνία με όλους τους συντρόφους πριν από το σεξ
 • Προετοιμασία προστασίας με φραγμό: Επιλέξτε μια μάρκα προφυλακτικών που σας βολεύει και σας ταιριάζει. Βεβαιωθείτε ότι είναι πάντα διαθέσιμα, τοποθετώντας τα στο αυτοκίνητο, την τσάντα και το κομοδίνο σας
 • Δώστε προτεραιότητα στην προστασία: Εξασκηθείτε στη χρήση των προφυλακτικών μέχρι να νιώσετε άνετα και εύκολα να βάζετε ένα. Ενσωματώστε τα προφυλακτικά στα προκαταρκτικά, ώστε να νιώθετε ότι αποτελούν φυσικό μέρος του σεξ

Πώς να κάνετε ασφαλές το σεξ με έναν σύντροφο θετικό στον HIV;

Δεν υπάρχει απόλυτα ασφαλές σεξ με έναν σύντροφο με HIV. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα με αυτόν τον ιό δεν μπορούν να κάνουν σεξ. Οι σημερινές μέθοδοι θεραπείας του HIV έχουν καταστήσει δυνατό για τα άτομα με HIV να φτάσουν σε μη ανιχνεύσιμο στάδιο, πράγμα που σημαίνει ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται. Με τις κατάλληλες προφυλάξεις, τα άτομα με HIV μπορούν να έχουν μια υγιή και ενεργή σεξουαλική ζωή.

Ορισμένες πρακτικές ασφαλούς σεξ που μειώνουν την πιθανότητα μετάδοσης του HIV περιλαμβάνουν:

 • Χρήση PrEP: Ο σύντροφος που δεν έχει HIV θα πρέπει να λάβει PrEP εντός 72 ωρών από το σεξ
 • Λήψη φαρμακευτικής αγωγής για τον HIV: Τα άτομα με HIV θα πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακά τους σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν το ιικό φορτίο του HIV στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου
 • Να εξετάζουν το ενδεχόμενο σεξ χαμηλού κινδύνου: Αυτά περιλαμβάνουν την εξωσωματική επαφή και τον αμοιβαίο αυνανισμό
 • Να κάνετε εξετάσεις: Άλλα ΣΜΝ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του HIV, γι’ αυτό οι άνθρωποι πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις. Τα άτομα θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε εξετάσεις για τον HIV, καθώς η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βελτιώσει τις θεραπευτικές επιλογές
 • Χρήση προστασίας με φραγμό: Περιλαμβάνει εσωτερικά προφυλακτικά, εξωτερικά προφυλακτικά και οδοντικά φράγματα

Πότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με γιατρό σας;

Τα άτομα θα πρέπει να επικοινωνούν με γιατρό εάν:

 • παρουσιάσουν συμπτώματα ΣΜΝ
 • χρειάζονται εξέταση ΣΜΝ
 • χρειάζονται συμβουλές σχετικά με την πρόληψη της εξάπλωσης του HIV ή να λάβουν συνταγή για PrEP
 • θέλουν να μάθουν τον κίνδυνο μόλυνσης ή εξάπλωσης ενός ΣΜΝ
 • εμφανίζουν συμπτώματα ΣΜΝ που δεν βελτιώνονται με τη θεραπεία

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Kirzinger, A., et al. (2020). Public knowledge and attitudes about sexually transmitted infections: KFF polling and policy insights. https://www.kff.org/womens-health-policy/issue-brief/public-knowledge-and-attitudes-about-sexually-transmitted-infections/

Preventing sexual transmission of HIV https://www.hiv.gov/hiv-basics/hiv-prevention/reducing-sexual-risk/preventing-sexual-transmission-of-hiv

Sexually transmitted diseases https://www.cdc.gov/std/default.htm

How is HIV passed from one person to another? https://www.cdc.gov/hiv/basics/hiv-transmission/ways-people-get-hiv.html

STD Risk and Oral Sex – CDC Fact Sheet https://www.cdc.gov/std/healthcomm/stdfact-stdriskandoralsex.htm

Sexually Transmitted Infections Prevalence, Incidence, and Cost Estimates in the United States https://www.cdc.gov/std/statistics/prevalence-2020-at-a-glance.htm#:~:text=CDC%20estimates%20indicate%20about%2020,billion%20in%20healthcare%20costs%20alone.