Βότανα

Σφηνάκι τζίντζερ: 5 οφέλη για την υγεία

Τι είναι το σφηνάκι τζίντζερ;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει εξαιρετική δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Συνήθως, τα σφηνάκια αποτελούνται από συμπυκνωμένο χυμό τζίντζερ και μπορεί επίσης να περιέχουν μέλι, κουρκουμά, πιπέρι καγιέν ή χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού.

Το τζίντζερ είναι ο πρωταγωνιστής σε αυτά τα σφηνάκια υγείας- αυτή η φυσική ρίζα περιέχει βιοδραστικές ενώσεις όπως οι τζιντζερόλες και οι σογκαόλες που πιστεύεται ότι ωφελούν την υγεία μας με διάφορους τρόπους.

Μπορεί το σφηνάκι τζίντζερ να είναι μια πρόσφατη τάση, αλλά το ίδιο το τζίντζερ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων από την αρχαιότητα.

Ποια είναι τα οφέλη του σφηνακιού τζίντζερ;

Υπάρχει πληθώρα ερευνών που αποδεικνύουν τα οφέλη του τζίντζερ για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να απομακρύνει τις ασθένειες.

Αλλά το πώς αυτό σχετίζεται με τα σφηνάκια τζίντζερ είναι μια άλλη ιστορία. Δεν υπάρχει αρκετή έρευνα σε ανθρώπους για να περιγράψουμε πλήρως τα οφέλη των ενέσεων τζίντζερ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το τζίντζερ σε υγρή μορφή δεν περιέχει τα ίδια οφέλη, αλλά οι παρακάτω έρευνες θα πρέπει να εξεταστούν με προσοχή, καθώς οι περισσότερες πληροφορίες βασίζονται στο τζίντζερ σε άλλες μορφές, όπως σκόνες ή κάψουλες.

 1. Αντιεμετικές ιδιότητες

Το τζίντζερ είναι γνωστό για την ικανότητά του να μειώνει τη ναυτία. Έχει βρεθεί σε ορισμένες έρευνες ότι βελτιώνει τη ναυτία σε καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπεία. Υπάρχουν επίσης περιορισμένες ενδείξεις ότι μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει με τη ναυτία της κίνησης (πχ. πλοίο  ή αυτοκίνητο) και την πρωινή ναυτία στις εγκύους. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν πάρετε ένα νέο συμπλήρωμα εάν είστε έγκυος.

 1. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Έχει βρεθεί ότι το τζίντζερ μειώνει τους φλεγμονώδεις δείκτες, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Ως εκ τούτου, η λήψη τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείριση τέτοιων χρόνιων φλεγμονωδών καταστάσεων.

 1. Ιδιότητες απώλειας βάρους

Υπάρχει περιορισμένος αριθμός ερευνών που δείχνουν ότι η λήψη συμπληρώματος τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να μετατρέψει τον λευκό λιπώδη ιστό σε φαιό λιπώδη ιστό. Ο φαιός λιπώδης ιστός είναι πιο επωφελής, καθώς βελτιώνει τον μεταβολισμό και την ενεργειακή δαπάνη. Η ονομασία του φαιού (καστανού) λιπώδους ιστού προκύπτει από το καφέ χρώμα του, το οποίο οφείλεται στον αυξημένο αριθμό μιτοχονδρίων και την αυξημένη αιμάτωση της περιοχής. Συναντάμε φαιό λιπώδη ιστό κυρίως στο λαιμό και στην άνω θωρακική περιοχή, ενώ ο κύριος ρόλος του είναι η θερμορύθμιση μέσω παραγωγής θερμότητας.

Το τζίντζερ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους μέσω άλλων μηχανισμών, όπως: έλεγχος της όρεξης, δημιουργία θερμότητας στο σώμα που αυξάνει την καύση των θερμίδων και διάσπαση των λιποκυττάρων και αποτροπή σχηματισμού νέων. Τούτου λεχθέντος, το τζίντζερ από μόνο του δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε αυτά τα λίγα κιλά που δεν φαίνεται να μπορείτε να χάσετε – η συνολική σας διατροφή και η άσκηση εξακολουθούν να είναι σημαντικές.

 1. Καρδιακές παθήσεις και διαβήτης τύπου 2

Η συμπληρωματική χορήγηση τζίντζερ στη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το τζίντζερ μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά την αντίσταση στην ινσουλίνη, το προφίλ των λιπιδίων (λίπους) του αίματος και να προωθήσει την απώλεια βάρους, τα οποία όταν συνδυάζονται, υπόσχονται πολλά για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Το τζίντζερ μπορεί επίσης να έχει προστατευτική δράση κατά των καρδιακών παθήσεων μέσω πολλαπλών μηχανισμών, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η μείωση της φλεγμονής, η αύξηση των επιπέδων καλής χοληστερόλης (HDL) και η βελτίωση του συνολικού λιπιδαιμικού μας προφίλ.

Γι’ αυτόν τον λόγο τα περισσότερα ευρήματα προέρχονται από μελέτες σε ζώα, οπότε έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να αποτελέσει μια νόμιμη θεραπεία που συνιστάται για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 ή καρδιακές παθήσεις.

 1. Πέψη

Το τζίντζερ έχει βρεθεί ότι υποστηρίζει την υγεία του εντέρου μειώνοντας το φούσκωμα, τη δυσπεψία και ανακουφίζοντας τη δυσκοιλιότητα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το τζίντζερ μπορεί να επιταχύνει τη γαστρική κένωση – τη διαδικασία μετακίνησης της τροφής από το στομάχι σας στο λεπτό έντερο.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του χυμού τζίντζερ;

 1. Ερευνητικά κενά

Πριν βάλετε στην ζωή σας το σφηνάκι τζίντζερ, να θυμάστε ότι οι περισσότερες μελέτες διερευνούν το τζίντζερ σε άλλες μορφές εκτός από το χυμό τζίντζερ. Πολλές από τις έρευνες βασίζονται επίσης σε ζώα ή ανθρώπινα κύτταρα σε δοκιμαστικούς σωλήνες – in vitro μελέτες – και χρειάζονται περισσότερες έρευνες προτού τα σφηνάκια τζίντζερ συστηθούν για την πρόληψη ή τη θεραπεία ασθενειών.

Έτσι, υπάρχουν λίγα στοιχεία γύρω από τα σφηνάκια τζίντζερ συγκεκριμένα, αλλά δεν υπάρχουν επίσης σαφή στοιχεία που να δείχνουν ότι δεν είναι υγιεινά, ανοσοενισχυτικά ή ασφαλή.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, όλα έχουν να κάνουν με το μέτρο: Οι ερευνητές παραμένουν αβέβαιοι όσον αφορά τη μέγιστη ασφαλή δόση τζίντζερ και την κατάλληλη διάρκεια της θεραπείας.

 1. Παρενέργειες

Οι παρενέργειες στο τζίντζερ είναι σπάνιες και συνήθως εμφανίζονται μόνο όταν το βότανο αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα.

Πιθανές παρενέργειες:

 • Ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές μπορεί να συμβούν σε σπάνιες περιπτώσεις
 • Μεγάλες ποσότητες τζίντζερ μπορεί να αραιώσουν το αίμα σας. Εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, συνιστάται προσοχή εάν καταναλώνετε σφηνάκια τζίντζερ
 • Καθώς το τζίντζερ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αν παίρνετε φάρμακα για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, είναι σημαντικό να προσέχετε την κατανάλωση τζίντζερ

Οι συνταγές για σφηνάκια τζίντζερ ποικίλλουν, αλλά συνήθως τα πρόσθετα συστατικά που χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν γεύση σε αυτά τα σφηνάκια χυμού – όπως ο κουρκουμάς, το μπαχαρικό καγιέν και το λεμόνι – είναι επίσης ασφαλή και υγιεινά για κατανάλωση με μέτρο.

Πώς θα φτιάξετε τα σφηνάκια τζίντζερ;

Φυσικά, ένας τρόπος για να μειώσετε το κόστος είναι να φτιάξετε σφηνάκια τζίντζερ στο σπίτι. Το μόνο που θα χρειαστείτε για αυτή την πολύ εύκολη συνταγή είναι ένα μπλέντερ ή έναν αποχυμωτή.

Χάρη τόσο στο φλογερό τζίντζερ όσο και στα συμπληρωματικά συστατικά αυτής της συνταγής, αυτό το μίνι ποτό είναι πολύ δυνατό και ξεχειλίζει από γεύση. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι επίσης καλά για εσάς όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, καθιστώντας το απόλυτο σφηνάκι για την υγεία σας.

Για έξι σφηνάκια τζίντζερ των 35 ml

Συστατικά:

 • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ (χοντροκομμένο) – το συστατικό που πρωταγωνιστεί
 • 1/2 μήλο (χοντροκομμένο) – προσθέτει γλυκύτητα και είναι καλή πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών
 • Χυμός από 1 λεμόνι – πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C
 • 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο – άλλη μια πηγή αντιοξειδωτικών
 • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη – αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες
 • 1 μικρή πρέζα μαύρο πιπέρι – διεγείρει το πεπτικό σύστημα και αυξάνει την απορρόφηση του κουρκουμά
 • 1/2 φλιτζάνι νερό

Μέθοδος:

Χτυπήστε όλα τα συστατικά μαζί σε ένα μπλέντερ ή έναν αποχυμωτή, έπειτα αποθηκεύστε στο ψυγείο για έως και επτά ημέρες.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Bioactive Compounds and Bioactivities of Ginger ( Zingiber officinale Roscoe) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31151279/

The Amazing and Mighty Ginger https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/

Effects of ginger adjunct to the standard prophylaxis on reducing carboplatin and paclitaxel-induced nausea vomiting: a randomized controlled study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31834519/

Effectiveness and Safety of Ginger in the Treatment of Pregnancy-Induced Nausea and Vomiting https://journals.lww.com/greenjournal/Abstract/2005/04000/Effectiveness_and_Safety_of_Ginger_in_the.27.aspx

Effect of ginger (Zingiber officinale) on inflammatory markers: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trial https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043466620302404

A systematic review of the anti-obesity and weight lowering effect of ginger (Zingiber officinale Roscoe) and its mechanisms of action https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.5986

Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/

Ginger Turmeric Lemon Shots https://ayurvedawithrebecca.com/ginger-turmeric-lemon-shots/