Αίμα

Σίδηρος: Γιατί είναι σημαντικός; Πότε χρειάζονται συμπληρώματα;

Γιατί χρειαζόμαστε τον σίδηρο;

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιεί το σώμα για να παράξει δύο πρωτεΐνες: την αιμοσφαιρίνη και την μυοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλο το σώμα, ενώ η μυοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο στους μυς. Επιπρόσθετα, ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ορμονών και στη δημιουργία τενόντων, συνδέσμων και συνδετικών ιστών.

Τι συμβαίνει αν ενας άνθρωπος δεν λαμβάνει αρκετό σίδηρο;

Όταν ένας άνθρωπος δεν λαμβάνει αρκετό σίδηρο, αρχικά ίσως να μην παρατηρήσει καμία αλλαγή, γιατί το σώμα του θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τον σίδηρο που έχει αποθηκεύσει στους μυς, τα οστά, το συκώτι και σε άλλα σημεία. Ακολούθως όμως, όταν οι προμήθειες αυτές εξαντληθούν, τα ερυθρά αιμοσφαίρια θα αρχίσουν να μικραίνουν και έτσι θα μεταφέρουν λιγότερη αιμοσφαιρίνη, πράγμα που σημαίνει ότι το οξυγόνο που θα εξασφαλίζει το σώμα θα είναι λιγότερο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αναιμία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αναιμίας;

Τα συμπτώματα της αναιμίας είναι:

Επιπρόσθετα, η αναιμία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα σκέψης και μνήμης, ενώ τα παιδιά με αναιμία εμφανίζουν συνήθως μαθησιακά προβλήματα.

Ποιες είναι οι αιτίες της έλλειψης σιδήρου;

Η βασικότερη αιτία έλλειψης σιδήρου είναι η κακή διατροφή, από την οποία απουσιάζει το ψάρι, το κρέας και τα πουλερικά. Από εκεί και έπειτα, έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκύψει λόγω αιμορραγίας από κάποιον τραυματισμό ή λόγω κάποιας ασθένειας, όπως το έλκος στο στομάχι ή ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Σημειώνεται ότι η έλλειψη σιδήρου εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και αυτό λόγω του μηνιαίου εμμηνορροϊκού κύκλου και λόγω εγκυμοσύνης. Τέλος, διευκρινίζεται ότι η έλλειψη σιδήρου είναι συχνότερη κατά την γήρανση, όπου η τροφή τείνει να είναι λιγότερη.

Πόσο σίδηρο χρειάζεται ενας άνθρωπος;

Οι ποσότητες σιδήρου που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα διαφέρουν ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι άνδρες χρειάζονται περίπου 8 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα. Οι γυναίκες 19 έως 50 ετών, χρειάζονται περίπου 18 mg την ημέρα, οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται 27 mg / ημέρα, ενώ οι θηλάζουσες μητέρες χρειάζονται 10 mg την ημέρα. Μετά τα 50, οι γυναίκες χρειάζονται όσο σίδηρο χρειάζονται οι άνδρες, δηλαδή 8 mg την ημέρα.

Τι γίνεται με τους χορτοφάγους και τους Vegan;

Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει τόσο εύκολα σίδηρο από φυτικές τροφές, όσο εύκολα μπορεί να το κάνει από ζωικά προϊόντα, όπως το ψάρι, το κοτόπουλο και το κρέας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι χορτοφάγοι πρέπει να διπλασιάζουν τις ποσότητες σιδήρου που καταναλώνουν καθημερινά. Συγκεκριμένα, οι χορτοφάγοι πρέπει να καταναλώνουν: άνδρες 14 mg την ημέρα και γυναίκες 19-50 ετών 32 mg την ημέρα. Βοηθήστε το σώμα σας να απορροφήσει σίδηρο καταναλώνοντας πορτοκάλια, κόκκινες πιπεριές, φράουλες και μπρόκολο που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφά σίδηρο από τις τροφές που καταναλώνονται.

Ποια τρόφιμα παρέχουν σίδηρο;

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σίδηρο είναι:

Φυτικά τρόφιμα

 • Στρείδια
 • Συκώτι βοείου κρέατος
 • Λευκά φασόλια
 • Φακές
 • Σπανάκι

Ζωικά τρόφιμα

 • Άπαχο κρέας
 • Θαλασσινά
 • Πουλερικά

Τρόφιμα που βοηθούν το σώμα να απορροφά σίδηρο από άλλα τρόφιμα

 • Ξηροί καρποί
 • Σπόροι
 • Αποξηραμένα φρούτα
 • Δημητριακά ολικής αλέσεως
 • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Ο σίδηρος υπάρχει επίσης σε πολλά εμπλουτισμένα τρόφιμα. Ελέγξτε τις ετικέτες.

Ποιοι χρειάζονται συμπληρώματα σιδήρου;

Γενικότερα, οι άνθρωποι πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για το αν χρειάζονται ή όχι συμπληρώματα σιδήρου και αυτό γιατί η υπερβολική λήψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως κράμπες στο στομάχι, δυσκοιλιότητα, ναυτία, διάρροια και ζάλη. Οι περισσότεροι ενήλικες δεν πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο από 45 mg σιδήρου την ημέρα.

1. Έγκυες γυναίκες

Οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη τους, χρειάζονται περισσότερο σίδηρο για να συμβαδίσει με την μεγαλύτερη ποσότητα αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα τους από την οποία τρέφεται και μεγαλώνει το έμβρυο. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, χαμηλό σωματικό βάρος και σε προβλήματα ανάπτυξης του εγκεφάλου του μωρού. Οι γιατροί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως συνταγογραφούν συμπληρώματα.

2. Νεογέννητα

Το 10% περίπου των νεογέννητων μωρών δεν έχουν αρκετό σίδηρο στο σώμα τους, κυρίως αν έχουν γεννηθεί πρόωρα και με χαμηλό σωματικό βάρος. Η πρώιμη έλλειψη σιδήρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετέπειτα προβλήματα συμπεριφοράς και προσοχής. Συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο χορήγησης συμπληρωμάτων στο μωρό σας.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved