Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Σημάδια που δείχνουν πως πάσχετε από άπνοια ύπνου

Ως άπνοια ύπνου ορίζεται η διαταραχή στην οποία διακόπτεται η αναπνοή κατά την διάρκεια του ύπνου και συνήθως συνοδεύεται από έντονο ροχαλητό και διάφορα άλλα συμπτώματα όπως κεφαλαλγίες και έντονο αίσθημα κόπωσης, αποτέλεσμα της μη σωστής οξυγόνωσης του οργανισμού. Αποτελεί μια κατάσταση που ταλαιπωρεί σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό, σύμφωνα με έρευνες, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και πιο συγκεκριμένα το 20 %.

Ο Dr. Gerald Joseph Meskill ειδικός στις διαταραχές ύπνου στο Χιούστον δηλώνει ότι η υπνική άπνοια αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο και να αυξήσει της πιθανότητες εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου. Επιπλέον, κατά τον Dr. Meskill, η υπνική άπνοια είναι υπεύθυνη για την υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας και για πολλά τροχαία που προέρχονται από αυτήν. Έτσι, αν εντοπιστούν κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα θα πρέπει να συμβουλευτεί κανείς άμεσα κάποιον γιατρό.

Ποια συμπτώματα συνδέονται με την υπνική άπνοια;

Εκτός από το ροχαλητό που αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της άπνοιας ύπνου υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που ίσως δεν συνδέονται τόσο συχνά με αυτή τη κατάσταση. Μερικά από αυτά είναι:

  • Κακή διάθεση  και εκνευρισμός

Η πιο συνηθισμένη μορφή υπνικής άπνοιας είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Πρόκειται για την άπνοια κατά την οποία οι αεραγωγοί δεν είναι επαρκώς ανοιχτοί για να να ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία της αναπνοής και μειώνεται η λήψη οξυγόνου στον εγκέφαλο. Συνεπώς, ο οργανισμός για να μπορέσει να εφοδιάσει τον εγκέφαλο με οξυγόνο ανεβάζει τα επίπεδα αδρεναλίνης και πίεσης του αίματος ώστε να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του οξυγόνου από τους φραγμένους αεραγωγούς. Σύμφωνα με τον Dr. Edward Alvarez αυτή η διαδικασία δεν επιτρέπει στον οργανισμό να εισέλθει στα βαθύτερα στάδια ύπνου με συνέπεια την δημιουργία εκνευρισμού μέχρι και κατάθλιψης. Το ίδιο επιβεβαιώνει Αυστραλιανή έρευνα του 2015 όπου παρατηρήθηκε ότι το 74 % των ασθενών με άπνοια ύπνου παρουσίασαν συμπτώματα αντίστοιχα με εκείνα της κατάθλιψης, ενώ μετά την θεραπεία τα ίδια συμπτώματα διατήρησε μόλις το 4 %.

  • Νυκτουρία

Η  υπερπαραγωγή ούρων με αποτέλεσμα το γέμισμα της ουροδόχου κύστης και συνεπώς την ανάγκη για ούρηση μέσα στην νύχτα ονομάζεται νυκτουρία. Η άπνοια ύπνου είναι ο λόγος που ο οργανισμός δεν είναι σε βαθιά κατάσταση ύπνου και οι οργανικές λειτουργίες δεν αναστείλουν τον ρυθμό λειτουργίας τους. Σύμφωνα με Ιαπωνική έρευνα το 70% των ασθενών με νυκτουρία είχε δυσκολίες με την αναπνοή και διαταραχές ύπνου, πρόβλημα που διορθώθηκε έπειτα από την λήψη φαρμακευτικής αγωγή.

  • Κεφαλαλγίες

Το 2015 διενεργήθηκε μια έρευνα από το περιοδικό ‘Journal of Headache Pain ‘ η οποία διαπίστωσε ότι το 20% των ανθρώπων που έπασχαν από υπνική άπνοια ξυπνούσαν με κεφαλαλγία. Ένας από τους λόγους που προκαλούνται πονοκέφαλοι είναι εξαιτίας της προσπάθειας που κάνει το σώμα για να κρατηθούν οι αεραγωγοί ανοικτοί δημιουργώντας έτσι επιπρόσθετη ένταση και πίεση στον οργανισμό και μερικές φορές, λόγω αυτής της προσπάθειας ,αρκετοί τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.

  • Ξηροστομία

Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να κοιμούνται με ανοιχτό το στόμα είτε λόγω συνήθειας είτε λόγο της υπνικής άπνοιας παρουσιάζουν ξηροστομία. Αυτό συμβαίνει διότι δυσκολεύονται στην αναπνοή και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να απορροφήσουν μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου, κάτι που ίσως να δείχνει πως είναι φραγμένη η αναπνευστική οδός.

  • Νυκτερινή εφίδρωση

Η εφίδρωση την νύχτα δείχνει πολλές φορές την έντονη προσπάθεια του οργανισμού να απορροφήσει αέρα, η οποία αυξάνει την σωματική θερμοκρασία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Σύμφωνα με τον Dr. Krainin, νευρολόγου της Νότιας Καρολίνας το 30% των ανδρών και το 33 % των γυναικών που πάσχουν από υπνική άπνοια παρουσιάζουν εφίδρωση, σε σύγκριση με το γενικό σύνολο που παρουσιάζει αντίστοιχα 9% και 12%.

  • Προβλήματα μνήμης

Η ανεπαρκής οξυγόνωση του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης όπως επιβεβαιώνουν μελέτες που πραγματοποίησε η Dr. Sussan Besser ιατρός του ‘Mercy Personal Physicians’ στη Βαλτιμόρη. Επιβαρυντικοί παράγοντες για την υπνική άπνοια είναι η ηλικία -συνήθως μεγαλύτερη των 50 ετών- και το φύλο αφού μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης άπνοιας έχουν οι άντρες, το υπερβολικό βάρος, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

 

 

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Odds Are, You’re Ignoring These 7 Subtle Signs of Sleep Apnea https://www.healthination.com/health/surprising-sleep-apnea-symptoms